Sudderen met een elektrische tajine
Indien u sudderrecepten wilt klaarmaken of gewoon interesse heeft in een elektrische tajine is de TREBS Comfortcook elektrische keramische tajine misschien iets voor u. U kunt hem gebruiken in de keuken of op een stabiele hittebestendige tafel. Wat handig is is dat u de afneembare keramische pot ook in de oven of op het fornuis kunt gebruiken.
Veiligheid algemeen
Voordat u een apparaat gebruikt dient u altijd eerst de bijbehorende gebruiksaanwijzing goed te bestuderen. Volgt u de instructies dan ook ten alle tijde op. Dit artikel is geen vervanging van de gebruiksaanwijzing, maar wil slechts een beeld geven van de functionaliteiten van de TREBS Comfortcook elektrische keramische tajine (model 99205).
Verdere veiligheidsaanwijzingen tajine
De TREBS Comfortcook elektrische keramische tajine kan zeer heet worden. Er is dus kans dat u zich verbrandt. Gebruikt u dan ook altijd ovenhandschoenen of een andere bescherming indien u de keramische pot vastpakt. U dient altijd de gebruiksaanwijzing te volgen. U laat het apparaat niet onbeheerd achter en u bent alert op kinderen/onbekwamen en dieren die de gevaren van het apparaat niet goed kunnen inschatten. Het apparaat werkt op elektriciteit. Alle standaard aanwijzingen die bij het gebruik van elektrische apparaten horen dienen opgevolgd te worden. Bij het plaatsen van de TREBS Comfortcook elektrische keramische tajine dient u een stabiele, vlakke ondergrond te gebruiken die bestand is tegen hitte. In de gebruiksaanwijzing staan exacte aanduidingen voor benodigde ruimte rondom het apparaat. U dient alert te zijn op eventuele brandbare voorwerpen (bijvoorbeeld wapperende gordijnen) die niet in aanraking dienen te komen met het apparaat. Uitgebreide aanwijzingen vindt u in de gebruiksaanwijzing.
Specificaties elektrische keramische tajine, model 99205
Het verwarmingsdeel en de tajine zelf zijn vervaardigd van keramiek. De pot is ook te gebruiken in de oven en op het fornuis. U kunt bij gebruik op het elektrische onderstuk zowel in de keuken als op een stabiele tafel die voldoet aan de richtlijnen in de gebruiksaanwijzing gebruiken. De schotel heeft een doorsnede van dertig centimeter. U kunt hierin maaltijden vervaardigen die geschikt zijn voor een maximaal aantal van acht personen. De verhittingsunit kan met behulp van de thermostaatknop op drie verschillende warmtestanden gezet worden: warmhouden, sudderen en bakken. Daarnaast heeft de thermostaat ook nog een uitstand. De uitgebreide gebruiksaanwijzing bevat ook nog een groot aantal recepten. De TREBS elektrische keramische tajine heeft een hoogte van vijfenveertig centimeter. De afmetingen zijn bijna drieëndertig centimeter rond (lengte en breedte). Het totale apparaat, inclusief schaal en deksel weegt zeven en een half kilogram.
Recepten tajine
De meeste recepten in de tajine houden in dat de ingrediënten lange tijd gesudderd worden. Eerst worden de ingrediënten aangebraden. Door de langzame bereidingswijze hebben gerechten bereid in de tajine een speciale smaak. Er staan niet alleen vlees- en kipgerechten in de handleiding, maar ook aan de vegetarische mens is gedacht. Hieronder vindt u een selectie uit de beschreven gerechten met bereidingstijd en kookduur. Zoals bij ieder recept zijn dit algemene richttijden. De ene kok is nu eenmaal iets sneller met bereiden dan de ander. Ook de kooktijden zijn geen absolute regels maar richttijden. U dient zelf te controleren of de maaltijd klaar is.
Vegetarische gerechten
- Tofu Strogranoff. Bereiden: twintig minuten. Koken: een uur.
- Bonen- en paprikastoofpot. Bereiden: twintig minuten. Koken: anderhalf uur.
- Rode kerrie van geroosterde pompoen, bonen en basilicum. Bereiden: vijfentwintig minuten. Koken: een uur en drie kwartier.
- Vegetarische tajine in twee variaties.
Lamsvleesgerechten
- Griekse lamsvlees hotpot. Bereiden: vijfendertig minuten. Koken: drie uur.
- Marokkaanse lamsschenkels. Bereiden: vijftien minuten. Koken: drie uur.
- Marokkaanse lamsvlees tajine. Bereiden: vijftien minuten. Drie uur koelen. Koken: twee uur.
Kipgerechten
- Coq au vin. Bereiden: dertig minuten. Koken: tweeënhalf uur.
- Spaanse kip. Bereiden: twintig minuten. Koken: twee uur.
- Marokkaanse kip tajine. Bereiden: twintig minuten. Koken: een tot anderhalf uur.
Rundvleesgerechten
- Rundvlees Bourguignon. Bereiden: vijfentwintig minuten. Koken: drie uur.
- Aziatisch gearomatiseerd stoofvlees. Bereiden: vijfentwintig minuten. Koken: drie uur.
- Beef Delight. Bereiden: dertig minuten. Koken: drie uur.
Varkensvleesgerechten
- Varkensribben Chinese stijl. Bereiden: vijfentwintig minuten. Koken: twee uur.
- Appel, varkensvlees en pruimschotel. Bereiden: vijfentwintig minuten. Koken: tweeënhalf uur.
- Gesauteerd varkensvlees met honing. Bereiden: twintig minuten. Koken: twee uur.