Zelf Ras el-hanout en ingelegde citroenen maken
Met de komst van andere keuken, zijn soms ook andere ingrediënten nodig voor die gerechten. Natuurlijk kunnen die bij de oosterse winkel gekocht worden, maar leuk is het ook om zelf eens te kijken wat er nu in zo'n specerij of middel gaat. Zelf Ras el-hanout maken bijvoorbeeld vergt even een goede inkoop, maar dan is het product ook direct vers. Voor ingelegde citroenen die ook veel in de oosterse keuken worden gebruikt, geldt hetzelfde.
Ras el-hanout - Marokkaans kruidenmengsel
Ras el-hanout betekent het hoofd van de winkel. Het is een kruidenmengsel dat in de Marokkaanse keuken wordt gebruikt. Te koop natuurlijk in de Marokkaanse winkel maar zelf maken kan ook.
Ingrediënten:
- ½ theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel cayennepeper
- 2 theelepels piment
- 2 theelepels gemalen komijn
- 2 theelepels gemberpoeder
- 2 theelepels kurkuma
- 2 theelepels gemalen peper
- 2 theelepels kardemon gemalen
- 3 theelepels kaneel
- 3 theelepels gemalen koriander
- 6 theelepels gemalen nootmuskaat
Bereiding
- Meng alle kruiden goed door elkaar
- Doe in een bakje dat goed af te sluiten is
- Gebruik bij tajines en andere stoofpotten uit de Marokkaanse of Nederlandse keuken
Ingemaakte citroenen
Ingrediënten
- 8 tot 12 kleine citroenen
- sap van 5 citroenen
- ½ theelepel peperkorrels
- zoveel grof zeezout als nodig is om de pot te vullen
Bereiding
- Borstel de citroenen goed af onder de kraan
- Snijd ze in vieren, maar zorg er voor dat ze nog wel aan elkaar blijven zitten. Er moet dus een soort bloem ontstaan
- Vouw ze voorzichtig open als die bloem
- Haal de pitjes uit de citroenen
- Druk ongeveer 1 theelepel zout in de citroen en vouw hem dan weer dicht
- Neem een grote gesteriliseerde weckfles
- Leg daar de citroenen in totdat de pot vol is
- Leg tussen de citroenen ook steeds een handvol zout
- Voeg het sap van de citroenen toe en de peperkorrels
- Vul met zout tot de pot helemaal vol zit
- Sluit de pot af
- Schud goed zodat alle smaken vermengd worden
- Laat de pot dan 6 weken op een koele en donkere plaats staan
- Draai de pot wel elke week om
- Kijk of de citroenen klaar zijn door er eentje in te snijden. Als het wit van de schil geel is geworden zijn ze goed
De ingemaakte citroenen zijn heerlijk in een tajine, maar ze kunnen ook gebruik worden in andere gerechten. Snijd voor dat doel de schil fijn en voeg toe aan een gerecht dat het zout en het zuur goed kan hebben.
Lees verder