Zelf Ras el-hanout en ingelegde citroenen maken

Met de komst van andere keuken, zijn soms ook andere ingrediënten nodig voor die gerechten. Natuurlijk kunnen die bij de oosterse winkel gekocht worden, maar leuk is het ook om zelf eens te kijken wat er nu in zo'n specerij of middel gaat. Zelf Ras el-hanout maken bijvoorbeeld vergt even een goede inkoop, maar dan is het product ook direct vers. Voor ingelegde citroenen die ook veel in de oosterse keuken worden gebruikt, geldt hetzelfde.

Ras el-hanout - Marokkaans kruidenmengsel

Ras el-hanout betekent het hoofd van de winkel. Het is een kruidenmengsel dat in de Marokkaanse keuken wordt gebruikt. Te koop natuurlijk in de Marokkaanse winkel maar zelf maken kan ook.

Ingrediënten:

  • ½ theelepel gemalen kruidnagel
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 2 theelepels piment
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels kurkuma
  • 2 theelepels gemalen peper
  • 2 theelepels kardemon gemalen
  • 3 theelepels kaneel
  • 3 theelepels gemalen koriander
  • 6 theelepels gemalen nootmuskaat

Bereiding

  1. Meng alle kruiden goed door elkaar
  2. Doe in een bakje dat goed af te sluiten is
  3. Gebruik bij tajines en andere stoofpotten uit de Marokkaanse of Nederlandse keuken

Ingemaakte citroenen

Ingrediënten

  • 8 tot 12 kleine citroenen
  • sap van 5 citroenen
  • ½ theelepel peperkorrels
  • zoveel grof zeezout als nodig is om de pot te vullen

Bereiding

  1. Borstel de citroenen goed af onder de kraan
  2. Snijd ze in vieren, maar zorg er voor dat ze nog wel aan elkaar blijven zitten. Er moet dus een soort bloem ontstaan
  3. Vouw ze voorzichtig open als die bloem
  4. Haal de pitjes uit de citroenen
  5. Druk ongeveer 1 theelepel zout in de citroen en vouw hem dan weer dicht
  6. Neem een grote gesteriliseerde weckfles
  7. Leg daar de citroenen in totdat de pot vol is
  8. Leg tussen de citroenen ook steeds een handvol zout
  9. Voeg het sap van de citroenen toe en de peperkorrels
  10. Vul met zout tot de pot helemaal vol zit
  11. Sluit de pot af
  12. Schud goed zodat alle smaken vermengd worden
  13. Laat de pot dan 6 weken op een koele en donkere plaats staan
  14. Draai de pot wel elke week om
  15. Kijk of de citroenen klaar zijn door er eentje in te snijden. Als het wit van de schil geel is geworden zijn ze goed

De ingemaakte citroenen zijn heerlijk in een tajine, maar ze kunnen ook gebruik worden in andere gerechten. Snijd voor dat doel de schil fijn en voeg toe aan een gerecht dat het zout en het zuur goed kan hebben.

Lees verder

© 2009 - 2021 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sudderen met een elektrische tajineSudderen met een elektrische tajineIndien u sudderrecepten wilt klaarmaken of gewoon interesse heeft in een elektrische tajine is de TREBS Comfortcook elek…
Kip op Indonesische en Middellandse zee wijze bereidDit is je kans om eens flink indruk te maken met 2 overheerlijke kipgerechten, die ook nog eens heel makkelijk te maken…
Hollandse winterkost in een modern jasjeWie denkt er als rechtgeaard Nederlander tijdens de winter niet aan een heerlijke, typisch Hollandse stamppot? Originele…

Marokkaans koken - saladesDe Marokkaanse keuken heeft naast heerlijke tajines nog veel meer te bieden. Zo zijn de Marokkaanse salades bijvoorbeeld…
Extra malse biefstukHeb je wat te vieren? Dan kook je natuurlijk extra lekker. Een heerlijk stuk vlees ofzo! Een tijd geleden ben ik begonne…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 22-08-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.