Bara: de Surinaamse snack

De bara is een Surinaams/Hindoestaanse snack. Deze is gemaakt van deeg en specerijen en is het lekkerst met een hete saus. De bara ontbreekt op geen enkel feestje in een Surinaamse sfeer. Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 2 teentjes fijngemalen knoflook
  • 1 theelepel Masala
  • 100 gram meel van oerdie erwten (oerdie besan)
  • olie (om de bara's te bakken)
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels jeera (gemalen komijn)
  • 3 deelblokjes gehakte diepvries spinazie
  • 250-290 ml. water
  • 3 1/2 gram zout
  • Voorbereiding

  • Gebruik een grote kom/teil waarin je alle ingrediënten (behalve de olie) doet.
  • Kneed alles tot een zachte en luchtige deeg.
  • Leg een folie of schone theedoek over de kom en laat het deeg 2 uur rijzen (voor een beter resultaat het deeg één nacht van tevoren klaarzetten en laten rijzen)
  • Van het deeg, met vochtige handen, balletjes vormen ter grootte van een groot ei en daarna plat drukken (doorsnee circa 10 cm, maar mag ook groter of kleiner, in welk geval de grootte van de balletjes aangepast moet worden); vervolgens een gat in het midden drukken.
  • Olie verhitten en de bara daarin aan beide zijden enkele minuten goudbruin bakken.
  • Serveertip

    Maak een sambal van tomatenketchup:
  • Doe een scheut ketchup in een kommetje
  • Maal een verse peper (bijvoorbeeld een madame Jeanet) helemaal fijn
  • Roer de peper goed door de ketchup heen
  • Ingrediënten kopen

    Enkele van de genoemde ingrediënten kun je niet in de gewone supermarkt vinden. Hiervoor zul je een tropische winkel moeten opzoeken.
    © 2007 - 2025 J1enter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.