Bara: de Surinaamse snack

De bara is een Surinaams/Hindoestaanse snack. Deze is gemaakt van deeg en specerijen en is het lekkerst met een hete saus. De bara ontbreekt op geen enkel feestje in een Surinaamse sfeer. Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 2 teentjes fijngemalen knoflook
  • 1 theelepel Masala
  • 100 gram meel van oerdie erwten (oerdie besan)
  • olie (om de bara's te bakken)
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels jeera (gemalen komijn)
  • 3 deelblokjes gehakte diepvries spinazie
  • 250-290 ml. water
  • 3 1/2 gram zout

Voorbereiding

  • Gebruik een grote kom/teil waarin je alle ingrediënten (behalve de olie) doet.
  • Kneed alles tot een zachte en luchtige deeg.
  • Leg een folie of schone theedoek over de kom en laat het deeg 2 uur rijzen (voor een beter resultaat het deeg één nacht van tevoren klaarzetten en laten rijzen)
  • Van het deeg, met vochtige handen, balletjes vormen ter grootte van een groot ei en daarna plat drukken (doorsnee circa 10 cm, maar mag ook groter of kleiner, in welk geval de grootte van de balletjes aangepast moet worden); vervolgens een gat in het midden drukken.
  • Olie verhitten en de bara daarin aan beide zijden enkele minuten goudbruin bakken.

Serveertip

Maak een sambal van tomatenketchup:
  • Doe een scheut ketchup in een kommetje
  • Maal een verse peper (bijvoorbeeld een madame Jeanet) helemaal fijn
  • Roer de peper goed door de ketchup heen

Ingrediënten kopen

Enkele van de genoemde ingrediënten kun je niet in de gewone supermarkt vinden. Hiervoor zul je een tropische winkel moeten opzoeken.
© 2007 - 2024 J1enter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verse sambal: de smaakmaker in de oosterse keukenVerse sambal: de smaakmaker in de oosterse keukenSambal is de lekkermaker in veel Aziatische gerechten. De lekkerste sambal is overigens vers gemaakt. En dat kan iederee…
Zijn Snack a Jacks gezond?Snack a Jacks, de rijstwafel met een smaakje die in 2001 zijn intrede in de markt heeft gedaan. Snack a Jacks zijn niet…
Het verschil tussen tahoe en tempehTahoe en tempeh zijn beide van soja gemaakt. Beide komen uit Zuid-Oost Azië. Dat zijn eigenlijk de enige overeenkomsten.…
Roti: Het traditionele receptAls je denkt aan Surinaams/ Hindoestaans eten, dan denk je aan roti. Een roti (uit te spreken alsof het met dubbel- t is…

Masala Kip (kip kerrie)Masala kip (kip kerrie) is een populair gerecht uit de Surinaamse keuken. Hieronder vind je een authentiek recept voor d…
Kerstrecepten, van stol tot kransjesDe decembermaand is een maand van feesten. Bij feesten horen vaak lekkere hapjes en drankjes, die je vaak ook makkelijk…
J1enter (11 artikelen)
Laatste update: 16-01-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.