Oud en nieuw (31 december en 1 januari), is een van de weinige feesten die wereldwijd gevierd worden. In het ene land (uren) eerder dan het andere. Ieder land heeft zijn eigen typische oud en nieuw-specialiteiten, waarvan erin dit artikel vijf willekeurige recepten besproken. Alle recepten vermelden zou een compleet boekwerk zijn.
Nederlandse oliebollen
Ingrediënten
1 kilo tarwebloem
1 liter water
20 gram zout
50 gram suiker
80 gram gist
10 gram kaneel
enkele druppeltjes citroensap
200 gram rozijnen
100 gram verse appelstukjes
Bereiding
Los het gist op in het water en meng het kort
Doe de bloem erbij en meng het beslag kort met een mixer op de laagste stand
Werk de vulling erdoor en laat het beslag 45 minuten (en niet korter anders zakt het deeg in!) op een warme plaats rijzen
Voorkom uitdroging door een natte theedoek over de emmer te leggen
Denk erom dat het beslag behoorlijk rijst, gebruik dus een ruime emmer
Schep het beslag met een lepel of ijsknijper in olie van 180 graden Celsius. Als u een frituurpan gebruikt, zet deze dan op 190 graden! Bak ze ca. 6 minuten
Gebruik arachideolie. Ververs de olie regelmatig
Hongaars recept (crambambuliis, een oudjaarsdrank)
Ingrediënten
5 kilo gedroogde pruimen, rozijnen, abrikozen, oranjesnippers, Franse vruchtjes tesamen
1 pakje ontpitte dadels
100 gram gepelde walnoten
1 kilo suikerklontjes
½ liter Jamaica rum
2 flessen witte landwijn
kruiden
1 liter thee
2 deciliter citroensap of ananas-citroensap of sinaasappelsap
Bereiding
Laat de gewassen zuidvruchten gedurende 24 uur weken, haal de pitten eruit, en verdeel ze indien nodig in stukjes.
Leg ze hierna in een grote vuurvaste schotel en voeg de oranjesnippers, de in stukjes gesneden dadels en de grof gehakte walnoten toe
Leg over de vuurvaste schotel een ijzeren rooster, schud hierop de suikerklontjes en begiet deze met rum
Steek de rum klokslag 12 uur aan, wacht tot de alcohol is opgebrand en laat de gesmolten suiker in de schaal druppelen
Voeg dan de warm gekruide wijn, de hete thee en het vruchtensap aan de massa toe
Roer de drank goed om en dien hem in grote wijnglazen of limonadeglazen met een klein gedeelte van de vruchten op
Duits recept (gespoten chocoladeletters, worden rond Silvester verkocht)
Ingrediënten
500 gram pure chocolade
150 gram roomboter
½ eetlepel oploskoffie
eventueel garnering zoals chocolade koffieboontjes,halve walnoten,e.d.
Spuitzak met kartelspuitje
bakpapier
Bereiding
Chocolade in kleine stukjes breken en "au bain marie" (= pan met water vullen met kokend water, daar een kleiner pannetje inhangen en daar in de chocola doen) laten smelten
Boter, op kamertemperatuur, met een mixer luchtig kloppen
Koffie in 1 eetlepel heet water oplossen
Boter en koffie door de gesmolten chocolade mengen
De massa van het vuur halen en in de spuitzak scheppen
Op het bakpapier een letter spuiten of figuurtjes
Finland zalmrollen
Ingrediënten
300 gr. versgezouten zalm
100 gr. kruiden kaas
1 dl. slagroom
dille (deels fijngemaakte, rest is voor versiering)
bieslook
stukjes citroen
Bereiding
Mix de slagroom met een mixer tot het schuimt
Meng de kaas, de fijngemaakte dille en de bieslook en voeg dit aan de slagroom toe
Leg dunne zalmplakjes op aluminiumfolie of huishoudfolie of bakpapier naast elkaar, zodat ze een vierkant vormen
Doe het kaasmengsel er op
Rol de het geheel op, net als met een roltaart. Zet het geheel gedurende een paar uur in de vriezer; daarna is het makkelijker om in stukjes te snijden
Snij de rol in stukjes en versier deze bijvoorbeeld met slablaadjes en voeg dille en de citroenblokjes ter versiering toe
Polen nieuwjaarskoek met noten
Ingrediënten
5 eieren
250 gram suiker
1 eetlepel kruidnagelpoeder
1 eetlepel kaneelpoeder
125 gram rozijnen
125 gram amandelsnippers
150 gram bloem
De koek wordt in Polen traditioneel gegeten op nieuwjaarsdag. Aangezien de koek het lekkerst is als bij een paar weken oud is zou je direct na de Sinterklaas kunnen beginnen met bakken.
Bereiding
Splits de eiwitten en het eigeel met een eischeider
Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius
Maak een kom vetvrij (bijvoorbeeld met citroensap, klop de eiwitten samen met het zout heel stijf
Klop het eigeel in een andere kom samen met het suiker net zolang tot het draden gaat trekken
Voeg de kruidnagel, kaneel, amandelsnippers en rozijnen toe
Schep de bloem er in gedeelten doorheen
Spatel het eiwit luchtig door het beslag
Vet een vlaai- of boterkoekvorm van circa 28 centimeter doorsnee in met boter en bestuif deze dun met bloem
Stort het deeg in een bakvorm en zet deze in het midden van de oven
Bak de koek in ongeveer 50 minuten gaar
Haal de koek uit de oven en snij deze met een nat mes in punten
Bewaar de punten in een goed afgesloten blik of trommel
Snoep niet teveel van de koek, want na enkel weken is de smaak op zijn best. Even geduld houden dus.
Oliebollen met roomHet is al weer bijna zover dat we het oude jaar gaan uitluiden. In Nederland wordt op deze avond traditioneel oliebollen gegeten.…
Oliebollen en appelflappenÉén ding dat je niet mag vergeten met kerst en oud en nieuw is oliebollen en appelflappen. Lees in dit artikel hoe je ze bakt, d…