Oud en nieuw-recepten in Europa
Oud en nieuw (31 december en 1 januari), is een van de weinige feesten die wereldwijd gevierd worden. In het ene land (uren) eerder dan het andere. Ieder land heeft zijn eigen typische oud en nieuw-specialiteiten, waarvan erin dit artikel vijf willekeurige recepten besproken. Alle recepten vermelden zou een compleet boekwerk zijn.
Nederlandse oliebollen
Ingrediënten
- 1 kilo tarwebloem
- 1 liter water
- 20 gram zout
- 50 gram suiker
- 80 gram gist
- 10 gram kaneel
- enkele druppeltjes citroensap
- 200 gram rozijnen
- 100 gram verse appelstukjes
Bereiding
- Los het gist op in het water en meng het kort
- Doe de bloem erbij en meng het beslag kort met een mixer op de laagste stand
- Werk de vulling erdoor en laat het beslag 45 minuten (en niet korter anders zakt het deeg in!) op een warme plaats rijzen
- Voorkom uitdroging door een natte theedoek over de emmer te leggen
- Denk erom dat het beslag behoorlijk rijst, gebruik dus een ruime emmer
- Schep het beslag met een lepel of ijsknijper in olie van 180 graden Celsius. Als u een frituurpan gebruikt, zet deze dan op 190 graden! Bak ze ca. 6 minuten
- Gebruik arachideolie. Ververs de olie regelmatig
Hongaars recept (crambambuliis, een oudjaarsdrank)
Ingrediënten
- 5 kilo gedroogde pruimen, rozijnen, abrikozen, oranjesnippers, Franse vruchtjes tesamen
- 1 pakje ontpitte dadels
- 100 gram gepelde walnoten
- 1 kilo suikerklontjes
- ½ liter Jamaica rum
- 2 flessen witte landwijn
- kruiden
- 1 liter thee
- 2 deciliter citroensap of ananas-citroensap of sinaasappelsap
Bereiding
- Laat de gewassen zuidvruchten gedurende 24 uur weken, haal de pitten eruit, en verdeel ze indien nodig in stukjes.
- Leg ze hierna in een grote vuurvaste schotel en voeg de oranjesnippers, de in stukjes gesneden dadels en de grof gehakte walnoten toe
- Leg over de vuurvaste schotel een ijzeren rooster, schud hierop de suikerklontjes en begiet deze met rum
- Steek de rum klokslag 12 uur aan, wacht tot de alcohol is opgebrand en laat de gesmolten suiker in de schaal druppelen
- Voeg dan de warm gekruide wijn, de hete thee en het vruchtensap aan de massa toe
- Roer de drank goed om en dien hem in grote wijnglazen of limonadeglazen met een klein gedeelte van de vruchten op
Duits recept (gespoten chocoladeletters, worden rond Silvester verkocht)
Ingrediënten
- 500 gram pure chocolade
- 150 gram roomboter
- ½ eetlepel oploskoffie
- eventueel garnering zoals chocolade koffieboontjes,halve walnoten,e.d.
- Spuitzak met kartelspuitje
- bakpapier
Bereiding
- Chocolade in kleine stukjes breken en "au bain marie" (= pan met water vullen met kokend water, daar een kleiner pannetje inhangen en daar in de chocola doen) laten smelten
- Boter, op kamertemperatuur, met een mixer luchtig kloppen
- Koffie in 1 eetlepel heet water oplossen
- Boter en koffie door de gesmolten chocolade mengen
- De massa van het vuur halen en in de spuitzak scheppen
- Op het bakpapier een letter spuiten of figuurtjes
Finland zalmrollen
Ingrediënten
- 300 gr. versgezouten zalm
- 100 gr. kruiden kaas
- 1 dl. slagroom
- dille (deels fijngemaakte, rest is voor versiering)
- bieslook
- stukjes citroen
Bereiding
- Mix de slagroom met een mixer tot het schuimt
- Meng de kaas, de fijngemaakte dille en de bieslook en voeg dit aan de slagroom toe
- Leg dunne zalmplakjes op aluminiumfolie of huishoudfolie of bakpapier naast elkaar, zodat ze een vierkant vormen
- Doe het kaasmengsel er op
- Rol de het geheel op, net als met een roltaart. Zet het geheel gedurende een paar uur in de vriezer; daarna is het makkelijker om in stukjes te snijden
- Snij de rol in stukjes en versier deze bijvoorbeeld met slablaadjes en voeg dille en de citroenblokjes ter versiering toe
Polen nieuwjaarskoek met noten
Ingrediënten
- 5 eieren
- 250 gram suiker
- 1 eetlepel kruidnagelpoeder
- 1 eetlepel kaneelpoeder
- 125 gram rozijnen
- 125 gram amandelsnippers
- 150 gram bloem
De koek wordt in Polen traditioneel gegeten op nieuwjaarsdag. Aangezien de koek het lekkerst is als bij een paar weken oud is zou je direct na de Sinterklaas kunnen beginnen met bakken.
Bereiding
- Splits de eiwitten en het eigeel met een eischeider
- Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius
- Maak een kom vetvrij (bijvoorbeeld met citroensap, klop de eiwitten samen met het zout heel stijf
- Klop het eigeel in een andere kom samen met het suiker net zolang tot het draden gaat trekken
- Voeg de kruidnagel, kaneel, amandelsnippers en rozijnen toe
- Schep de bloem er in gedeelten doorheen
- Spatel het eiwit luchtig door het beslag
- Vet een vlaai- of boterkoekvorm van circa 28 centimeter doorsnee in met boter en bestuif deze dun met bloem
- Stort het deeg in een bakvorm en zet deze in het midden van de oven
- Bak de koek in ongeveer 50 minuten gaar
- Haal de koek uit de oven en snij deze met een nat mes in punten
- Bewaar de punten in een goed afgesloten blik of trommel
Snoep niet teveel van de koek, want na enkel weken is de smaak op zijn best. Even geduld houden dus.