Recepten nasi goreng, ketjapsaus en sambal oelek

U wilt nasi goreng met sambal en een ketjapsaus op tafel zetten, echt moeilijk is het niet. Probeer het eens en ontdek het zelf.

Nasi Goreng

Hoofdmaaltijd voor 1 persoon.

Wat heb je nodig:

  • 0,5 deciliter water
  • 100 gram droogkokende rijst
  • 75 gram varkenspoulet, in kleine stukjes
  • 25 gram boter
  • 1 teentje knoflook, uit de knijper
  • 1 augurk, in plakjes
  • 1 ei
  • 0,5 ui, in ringen
  • 0,25 prei, in ringen
  • 1 eetlepel melk
  • 1 eetlepel nasi kruiden
  • 2 theelepels zout
  • 0,5 theelepel sambal oelek
  • 0,25 theelepel ketjap manis
  • Peper

Bereiding:

Kook de rijst, zoals op de verpakking staat aangegeven en doe deze daarna in een vergiet om goed uit te lekken en af te koelen. Verhit 20 gram boter in een pan en bak de stukjes varkenspoulet snel mooi bruin aan alle kanten. Voeg vervolgens de ui bij het vlees en bak deze tot ze lichtbruin van kleur is. Doe daarna de prei, en het knoflook erbij en bak het even mee. Roer alle ingrediënten af en toe goed door. Voeg dan de nasikruiden, de sambal, de ketjap, 1 theelepel zout en het water aan het vlees toe en laat het water aan de kook komen. Draai vervolgens het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het zo nog 10 minuten zachtjes sudderen. Schep vervolgens de rijst beetje voor beetje bij het vlees en schep het steeds flink door, zodat de rijst warm wordt. Doe het ei in een kom met een beetje melk, zout en peper en klop alles goed door elkaar. Verhit in een koekenpan de overige boter en bak hierin het geklopte ei op een zacht vuurtje. Snijd de omelet als deze gaar is in reepjes. Schep de nasi goreng op een verwarmd bord en garneer het met plakjes augurk en reepjes ei.

Ketjapsaus

Wat heb je nodig:

  • 3 sjalotten
  • 2 rode pepers
  • 4 eetlepels ketjap
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel selderij, fijn gehakt
  • 1 eetlepel goela djawa (Javaase suiker)

Bereiding:

Snijd de rode pepers en de sjalotten fijn en doe ze in een schaal. Voeg vervolgens de ketjap, het citroensap en het zout aan het mengsel toe en roer alles goed door elkaar. Maak met een beetje heet water de goela djawa aan en meng het door de saus. Roer alle ingrediënten goed door elkaar en zet het afgedekt een uur koel. Serveer deze ketjapsaus bij vleesgerechten. Om een minder pittige ketjapsaus bij u vleesgerecht te serveren, vervangt u de rode pepers door 1 teentje knoflook.

Sambal oelek

Wat heb je nodig:

  • 20 rode pepers
  • 2 theelepels zout

Bereiding:

Snijd de rode pepers in kleine stukjes. Wrijf ze fijn met het zout tot een brij. Deze sambal oelek kunt u bewaren in een goed afgesloten en schone pot. Als u de sambal oelek wilt bewaren zet deze dan in de koelkast of vries het in. Om Spaanse pepers gemakkelijk fijn te wrijven legt u ze eerst even in heet water of pof ze even. Ook kunt u pepers fijn malen met een keukenmachine. Sambal oelek trassie (= gemalen garnalen) krijgt u door het recept van sambal oelek te maken en daar 1 theelepel trassie doorheen te mengen.
© 2010 - 2024 Anhi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zes verschillende Nasi Goreng receptenZes verschillende Nasi Goreng receptenNasi Goreng (Maleisisch voor "gebakken rijst") is een oorspronkelijk Indonesisch, maar inmiddels volledig ingeburgerd re…
Heerlijke Nasi ReceptenNasi is een echt oosters gerecht. Het komt van oorsprong dan uit het land Indonesie. Maar nasi is ook al een gerecht wat…
Nasi met kip en satésaus, receptNasi met kip en satésaus, receptNasi kan op veel verschillende manieren worden klaargemaakt. Oorspronkelijk komt het gerecht uit Indonesië. In Nederland…
3 Authentieke Indonesische recepten3 Authentieke Indonesische receptenNasi koening is een typisch Indonesisch gerecht. Dit heerlijke gerecht bestaat uit een geurige rijst die gekookt wordt i…

Pittige noedelsoep en pittige preisoepPittige noedelsoep en pittige preisoepPeper pasta kan prima gebruikt worden om soepen pittig te maken: de hoeveelheid peper die wordt gebruikt is uiteraard ee…
Rode bonensoep receptenDe rode bonensoep recepten die je op deze pagina kunt lezen staan bekend om hun hartige smaak. Dankzij de grote hoeveelh…
Anhi (47 artikelen)
Gepubliceerd: 15-01-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.