De lekkerste gehaktballen
Zo een ouderwetse lekkere gehaktbal gaat er bij bijna iedereen er wel in. Een gehaktbal kan je kant en klaar kopen bij de supermarkt of bij de slager. Maar de allerlekkerste gehaktballen maak je zelf. Moeilijk? Welnee. Met het onderstaande recept maak je in een handomdraai de lekkerste gehaktballen en er staan ook nog een paar variaties bij.
Met dit recept maak je ongeveer 6 tot 8 gehaktballen. Natuurlijk afhankelijk hoe groot je je gehaktballen maakt. Hou er rekening mee hoe groter de gehaktballen des te langer ze moeten sudderen.
Benodigdheden
- Grote braadpan
- 1 grote kom
- Vleestang (plat)
- Bakboter
- 1 kilo (runder) gehakt
- Paneermeel gekruid 1/3 van de inhoud (Haust)
- 1 groot ei of 2 kleine eieren of melk (50ml)
- Water
Het recept
Laat voordat je begint, alles eerst een klein beetje op kamertemperatuur komen. Dit vergemakkelijkt namelijk een beetje het kneden van het gehakt en je hebt niet zo veel last van koude handen. Doe het gehakt het ei of de melk en het paneermeel in de grote kom. Kneed nu alles goed door elkaar. Zorg er voor dat echt alles goed gemengd is en dat er geen "klodders" met paneermeel te zien zijn in het gehakt. Als alles gekneed is, zet je de braadpan laag op het vuur en doe een flinke hoeveelheid bakboter in de pan. Tijdens het verhitten van de boter draai je de gehaktballen. Zorg er voor dat de gehaktballen zo glad mogelijk zijn. Anders heb je namelijk kans dat de gahaktballen uit elkaar vallen tijdens het braden. Als je je ballen gedraaid hebt en je boter is heet, leg je de ballen in de braadpan. Braad de gehaktballen nu aan alle kanten bruin. Gebruik een vleestang om de gehaktballen om te draaien. Als de gehaktballen aan alle kanten even gebraden zijn zet je het vuur laag. Giet nu rustig, met behulp van bijvoorbeeld een maatbeker, water bij de gahaktballen. Doe er net zo veel water in tot de gehaktballen helemaal onder liggen. Draai het vuur nu weer hoger, zodat de gehaktballen rustig kunnen gaar sudderen. Met een uurtje zullen de gehaktballen klaar zijn. Twijfel je of de gehaktballen gaar zijn, snijd een gehaktbal even door om te kijken of hij gaar is.
Variatietips
Als variatie kan je ook gesnipperde uitjes of wat fijngesneden paprika door het gehakt heen mengen. Naast deze gehaktballen kan je ook gevulde gehaktballen maken. Bereid het gehakt als bovenstaande maar doe er dan ook wat kaas door heen. Dit kan parmezaanse kaas zijn maar ook jonge geraspte kaas. Draai de gehaktballen en maak vervolgens een gat die tot het midden loopt. In dit gat stop je een tomaatje (cherry of pommedorie). Vervolgens maak je het gat weer dicht en rol je de ballen weer tot ze zo glad mogelijk zijn. Braad nu ook weer ballen aan alle kanten bruin en sudder ze daarna. Let op de kaas aan de buitenkant van de bal zal waarschijnlijk er uit lopen of er al uit zijn gelopen.
Gehaktballen zijn lekker met...
Gehaktballen zijn op verschillende manieren heerlijk om te eten. Maar hier volgen de lekkerste.
- Gehaktbal met bloemkool
- gehaktbal met spinazie
- Gehaktbal met een broodje en satésaus (broodje bal)
- Gehaktbal met een likje mayonaise of piccalilly
- Berehap (gehaktbal in plakken gesneden en op een stok je geregen samen met uienringen
Reacties
Ed van der Linden, 17-01-2013
2 vragen:
1. Als de gehaktballen klaar zijn, gebraden dus, hoe kan ik ze het beste bewaren om ze later op te warmen en te eten?
2. Kan ik de jus bewaren en opnieuw gebruiken om de reeds gebraden ballen op te warmen?
Reactie infoteur, 17-01-2013
Beste Ed van der Linden
Voor 1 dag kan je de gehaktballen gewoon in de pan met jus bewaren. Wil je ze langer bewaren, dan de koelkast in. Dat kan gewoon met jus er bij. De jus stolt dan wel gedeeltelijk. Niet langer dan 3 dagen bewaren.
Wil je de ballen nog langer bewaren, dan kun je ze invriezen. dat kan met of zonder jus.
Succes er meer.
Met vriendelijke groet, Lautof
Jacqueline van Duin, 12-11-2009
Zijn jullie niet vergeten in het recept te vermelden dat er kruiden in het gehakt moeten?
Reactie infoteur, 12-11-2009
Nee, Het gekruide paneermeel van haust is gekruid genoeg!