Zelf ijs maken, roomijs recepten
Niks is lekkerder dan zelf gemaakt roomijs. Je kan lekker variëren met verschillende smaken en structuren. Van vanille roomijs tot koekjesroomijs. Het kerstdiner kan afsluiten met heerlijk zelf gemaakt frambozen roomijs. Tijdens hete zomerdagen zoek je verkoeling met een heerlijk mangoroomijsje. De lekkerste roomijsrecepten kan je hier vinden.
Voordat je gaat beginnen met het maken van een van deze
recepten is het handig eerst
dit artikel door te lezen. Hierin worden de basisingrediënten van roomijs besproken en het basisrecept uitgelegd.
Vanille roomijs
- 2 eierdooiers
- 1 ei
- 125gr suiker
- een zakje vanillesuiker
- 350ml melk
- 200ml slagroom
- 5 gr maizena
Doe het ei, de eierdooiers, suiker, vanillesuiker en de maizena in een kom. Mix het mengsel met een mixer tot het ongeveer wit is. Verwarm de melk langzaam. Roer daarna de hete melk langzaam door het mengsel. Schenk het mengsel in een pan als alles goed is gemengd. Verwarm het mengsel matig en onder voortdurend roeren ongeveer 2 minuten. Het mag beslist niet gaan koken. Laat het afkoelen tot koelkasttemperatuur en voeg de slagroom toe. Schakel de ijsmachine in op roomijs stand en giet het mengsel in de machine. Laat het ongeveer een half uur draaien.
Tip: wanneer het mengsel toch is gaan schiften, blend het mengsel dan een halve minuut in een blender.
Frambozen roomijs
- 200gr frambozen
- 100g suiker
- 1 eierdooier
- 1 el citroensap
- 250ml melk
- 100ml slagroom
Was de frambozen. Blend ze samen met het citroensap, de suiker en eierdooier. Vermeng het mengsel met de slagroom en de melk. Meng het geheel goed. Schakel de ijsmachine in op de roomijsstand en giet het mengsel in de machine. Laat het ongeveer een half uur draaien.
Bananen roomijs
- 250gr bananen
- 110gr suiker
- 2 el citroensap
- 100ml slagroom
- 250ml melk
Blend de banaan samen met de suiker en de citroensap. Klop de slagroom bijna stijf. Meng het bananen mengsel door de slagroom en de melk. Schakel de ijsmachine in op de roomijsstand en giet het mengsel in de machine.
Laat het ongeveer een half uur draaien.
Chocolade roomijs
- 3 eierdooiers
- 100gr poedersuiker
- 250ml melk
- 200ml slagroom
- 15gr cacao
Klop de eierdooiers met de suiker, cacao en 50ml melk totdat de cacao goed is opgelost. Voeg dan de rest van de melk toe en roer het geheel goed door. Klop de slagroom bijna stijf. Giet het mengsel bij de slagroom. Meng het geheel goed.
Schakel de ijsmachine in op de roomijsstand en giet het mengsel in de machine. Laat het ongeveer een half uur draaien.
Yoghurt roomijs
- 120gr suiker
- 50ml slagroom
- 380ml yoghurt
Klop de slagroom bijna stijf. Giet de yoghurt en de suiker bij de slagroom. Meng het geheel goed. Schakel de ijsmachine in op de roomijsstand en giet het mengsel in de machine. Laat het ongeveer een half uur draaien.
Binnenkort ook recepten online van o.a. Mangoijs, Honing-gemberijs, Bessenijs en extra lekker chocolade ijs. En ook roomijs gebaseerd op Ben en Jerry's ijs.