InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Spitskool: een lekkere zomergroente

Spitskool: een lekkere zomergroente

Spitskool is een echte zomergroente met een zachte smaak. Het is ook makkelijk te bereiden en op veel manieren klaar te maken. Zo kun je spitskool koken, maar ook bijvoorbeeld wokken. Spitskool bevat veel vitamines en mineralen, zoals vitamine C, ijzer, vezels en nitraat. Om hem schoon te maken, snijd je hem in de lengte doormidden en snijd de kern eruit. Daarna snijd je de kool in reepjes. Vervolgens kun je hem bereiden volgens onderstaande recepten.

Weetjes over spitskool:

Spitskool heeft per 100 gram de volgende voedingswaarden:
  • Kcal: rauw 37, gekookt 16
  • Vitamine C: rauw 36 mg, gekookt 8 mg
  • IJzer: rauw 0,5 mg, gekookt 0,4 mg
  • Vezel: rauw en gekookt 2,5 gram

In dit artikel vind je drie recepten voor spitskool:



Spitskool met kerrie en ham

  • 4 personen
  • 20 minuten

Ingredienten
  • 1 spitskool
  • 1 bakje hamblokjes
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • olie

Bereiding
  1. Snijd de spitskool reepjes.
  2. Verwarm de olie in een pan.
  3. Voeg de spitskool in porties erbij en wacht tot het slinkt.
  4. Als de spitskool geslonken is, voeg je de kerriepoeder toe.
  5. Voeg de hamblokjes toe en verwarm het nog 2 minuten op zacht vuur.

Dit smaakt lekker met gekookte aardappelen en een speklapje. Eet smakelijk!


Spitskool met room

  • 4 personen
  • 15 minuten

Ingredienten
  • 1 spitskool
  • 250 ml kookroom

Bereiding
  1. Snijd de spitskool in reepjes.
  2. Kook de spitskool in ruim kokend water in 10 minuten gaar. Voeg eventueel zout toe.
  3. Giet de spitskool af en doe terug in de pan.
  4. Voeg de room toe en laat zachtjes inkoken.

Dit smaakt lekker met gekookte aardappelen en een stukje vlees. Eet smakelijk!


Spitskool met kokos en saté

  • 4 personen
  • 20 minuten

Ingredienten
  • 1 spitskool
  • 2 eetlepels oosterse roerbakolie
  • 1 ui
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 eetlepels indische wokmix
  • 500 gram varkenssaté

Bereiding
  1. Bereid de saté volgens de aanwijzingen op de verpakkingen.
  2. Snipper de ui.
  3. Verhit de olie in een pan en fruit de ui in 5 minuten aan.
  4. Snijd de spitskool in reepjes en bak deze al omsceppend 3 minuten mee.
  5. Schenk de kokosmelk erbij en schep de wokmix erdoor.
  6. Stoof de groenten in ongeveer 7 minuten gaar.
  7. Serveer de spitskool met de saté.

Dit gerecht smaakt heerlijk met gekookte aardappelen. Eet smakelijk!
© 2009 - 2017 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Pittige vis en roerbak spitskool met mosselEr zijn vele manieren om vis klaar te maken; frituren, bakken, stomen, roosten etc. Én, er zijn ook vele manieren om vis…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
Groenten: KoolgewassenGroenten: KoolgewassenAlle bekende koolsoorten behoren tot de familie van de kruisbloemigen, net zoals de radijs, raapstelen en broccoli. De b…
'Avondje uit' tip: UitwokkenJe ziet het steeds meer, wokrestaurants of een chinees restaurant met een wokgedeelte. Wokken is Big Business geworden.…
Groente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonGroente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonAls u groente gaat koken, wokken of stoven, is het handig om te weten hoeveel u per persoon moet rekenen. Tevens wilt u…
Bronnen en referenties
  • www.voedingscentrum.nl
  • www.spitskool.net

Reageer op het artikel "Spitskool: een lekkere zomergroente"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Martinq79
Laatste update: 15-11-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!