InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Indische snacks: spekkoek

Indische snacks: spekkoek

Spekkoek is een echt typisch Indische lekkernij, een specialiteit, die een lange ambachtelijke bereidingswijze vergt. Maar als het klaar is, heb je ook een ware delicatesse. Het is een ronde cake, die tijdens de koloniale tijd in Nederlands-Indië is uitgevonden. Het recept dat hier gegeven wordt is het originele recept van mijn moeder en tevens een eerbetoon aan haar Indische kookkunsten, waarin de spekkoek absoluut de kroon spant.

Recept spekkoek

Zoals al eerder gezegd is, het recept is vrij bewerkelijk omdat je het laag voor laag in de oven moet bakken. De naam ´spekkoek´ is hiervan ook afgeleid: er zit dus géén spek in, maar door de gelaagdheid van bruine met witte lagen heeft het de structuur van spek. Je bent er ongeveer anderhalf uur mee bezig, vandaar dat spekkoek vaak alleen bij speciale gelegenheden zoals met kerstmis gemaakt wordt.

Ingrediënten:
  • 7 grote eieren
  • 100 gram meel
  • 250 gram roomboter
  • 250 gram basterdsuiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 2 eetlepels koffieroom
  • 10 theelepels kaneel
  • 3 theelepels kardemom
  • 3t theelepels kruidnagel (gemalen)
  • 3t theelepels nootmuskaat
  • 3 theelepels anijs
  • 2 theelepels zout

Benodigdheden:
  • Rond bakblik met doorsnede van 22 cm
  • Mixer
  • 2 beslagkommen
  • 2 gewone kommen
  • 2 opscheplepels of 2 soeplepels (moeten wel dezelfde maat hebben)
  • Zeef

Voorbereiding:
Bakblik invetten met beetje boter en met bloem bestuiven.

Bereiding:
  • Scheid de eiwitten en de dooiers van elkaar en doe ze in 2 aparte kommen.
  • De eiwitten en de dooiers, elk apart goed loskloppen.
  • Pak 1 beslagkom en voeg de boter en basterdsuiker toe en mix ze goed door elkaar.
  • Bloem zeven en erbij doen en weer goed mixen.
  • De geklopte eiwitten en de dooiers erbij doen en goed door elkaar mengen
  • Vervolgens de koffieroom toevoegen en weer goed door elkaar mixen.
  • De vanillesuiker en zout toevoegen.
  • Ondertussen grill voorverwarmen.
  • Pak de 2e beslagkom en deel vervolgens het beslag in tweeën.
  • In de ene beslagkom alle kruiden bij het beslag toevoegen en alles goed door elkaar mixen, zodat je een bruin beslag krijgt.
  • In de andere beslagkom zit dus het witte beslag, waar verder niets meer aan gedaan wordt.
  • Neem het ingevette bakblik en leg er een laag bruin beslag op. (ongeveer 2 á 3 mm)
  • Plaats het bakblik in het midden van de ovengrill en laat het in ongeveer 3 minuten gaar worden. (zodra het laagje gaat kleuren is het goed)
  • Is het laagje gaar, bakblik eruit en doe je er een laagje wit op.
  • Deze handelingen herhaal je totdat het beslag op is – zowel het bruine als het witte beslag.
  • Let op: de bovenste laag moet bruin zijn.
  • Als de spekkoek klaar is, even testen of het goed gaar is, door met een satéprikker er voorzichtig in te prikken.
  • Komt het er droog uit, dan is het gaar. Anders nog ongeveer 5 á 10 minuten in de oven op 180 graden gaar laten bakken.
  • Tip: de spekkoek is erg machtig, dus het lekkerst is deze cake als je het in dunne plakjes snijdt.
  • Ook ideaal als lekker nagerecht na de Indische rijsttafel!

Lees verder

© 2008 - 2017 Miki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recept voor Indische spekkoekSpekkoek is een Indische cake/koek die in Nederlands-Indië is uitgevonden. Spekkoek, voor sommige ook wel bekend als spe…
Indische snacks: klepon (gevulde kokosballetjes)Klepon is een zoet, Indisch hapje, gemaakt van onder andere kokos en bruine palmsuiker. Het is erg lekker als een Indisc…
Cake pops makenTegenwoordig is creatief bakken erg populair. Cupcakes en taarten zijn toch wel het populairste om te bakken, te beklede…
Problemen bij het bakken van cakeKrijgt u onverwacht bezoek, wilt u uw kinderen verassen of heeft u een traktatie nodig, een cake kan uitkomst bieden. He…
Recepten voor de Indische rijsttafel en de boemboeRecepten voor de Indische rijsttafel en de boemboeVoor de liefhebbers van de Indische keuken volgen hier enkele recepten. De Indische gerechten zijn te integreren in een…

Reageer op het artikel "Indische snacks: spekkoek"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Jolanda, 25-04-2015 20:38 #11
Hallo, ik wil binnenkort jouw recept proberen. Nu staat er bij de ingrediënten 2 eetlepels koffieroom. Is dat vloeibaar, of dat koffieroom poeder?

Sylv, 12-09-2013 14:23 #10
Op hoeveel graden moet de oven voorverwarmt worden?

Corrie Hoek, 30-05-2013 10:33 #9
Hallo, heerlijk hoor daar kan je me echt wakker voor maken, maar ik moest van mijn schoonmoeder elk laagje met wajang boter insmeren. Kan ik dat dan weglaten?

Hans Molenaar, 26-02-2013 09:19 #8
Heb de spekkoek gemaakt en deze was voortreffelijk. Ook de buren hebben mogen genieten. Deze variant is zeker een aanrader.

Janny Wiemelink, 26-08-2012 09:58 #7
Hallo, moeten de eiwitten stijf geklopt worden? Ik heb de koek gisteren gemaakt ik heb ook ipv hele theelepels kruiden, halve gebruikt.
Ik heb al vele recepten uitgeprobeerd waaronder jou recept tot nu toe het beste is.
Maar de koek is naar mijn idee nog net iets te stevig… is het misschien beter om zelfrijzend bakmeel ipv bloem te gebruiken? Reactie infoteur, 07-12-2012
Hallo Janny, de eiwitten moeten inderdaad stijf geklopt worden, dan wordt de massa ook wat luchtiger.
Verder is het heel belangrijk, dat elke laag niet te lang gebakken wordt, het mag namelijk absoluut niet te droog zijn, zodat de lagen zacht blijven. Succes ermee!

Marga, 10-08-2011 14:17 #6
Op hoeveel graden moet de grill voorverwarmd worden? (Ik heb overigens een combi-magnetron)

Vriendelijke groet, Marga

Janneke van den Eerenbeemt, 08-08-2011 21:16 #5
Ik heb de spekkoek net gemaakt, en lekker! Super bedankt voor het goede recept. Ik heb de twee bakken eerder gescheiden en bij de bruine ook bruine basterdsuiker gebruikt, dat maakte het contrast nog groter! En ook bij de witte laag een kleurstof voor voeding gedaan, krijg je een leuk effect. Nog een tip: in de minuutjes tussendoor dat de koek in de oven staat, kun je mooi de keuken opruimen! hihi.

Boyd, 05-06-2010 16:36 #4
Waarom moet je eigenlijk eidooier en eiwit scheiden en daarna er weer bij elkaar doen? Reactie infoteur, 13-06-2010
Hoi Boyd, de reden hiervoor is dat het dan veel luchtiger wordt, met name de eiwitten, dan als je alles bij elkaar gooit.

Kristel, 30-04-2010 12:25 #3
Een vraagje, ik ben het nu aan het maken, heb het beslag nu zo goed als klaar, maar het is licht wat klonterig, wat kan ik daar aan doen, of hoort dat zo? Reactie infoteur, 02-05-2010
Sorry, zie nu pas je reactie, maar het beslag hoort niet klonterig te zijn. Het moet glad zijn, dus net zo lang doormixen totdat het een mooi, glad beslag is.
Succes!

Nancy Vonder, 09-12-2009 13:39 #2
Ik verzamel recepten.Koken is mijn hobby.Dan probeer ik alles uit.
Ik zal a.s. zondag de rotti koekoes van jullie uitproberen.
groetjes; nancy

Marleen, 12-05-2009 09:18 #1
Hoi, er staat 100 g meel… wat voor een meel dan? Bloem, zelfreizendbakmeel?

groetjes Marleen Reactie infoteur, 12-05-2009
Hoi Marleen, gewoon 100 gram bloem nemen.
Veel succes ermee!

Infoteur: Miki
Gepubliceerd: 29-08-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Indische snacks
Reacties: 11
Schrijf mee!