Vriendschapskoek Herman
De basis is het deeg dat je krijgt van een vriend(in) ( een zogenaamde zuurdesemketting). Met een beetje goede zorg (op gezette tijden roeren) en toevoegingen groeit Herman (ook wel bekend als Pleun) in 10 dagen zo snel dat er gemakkelijk 5 porties van te maken zijn, waarvan er vier worden uitgedeeld aan vrienden en vriendinnen. De vijfde portie wordt gebruikt om Herman af te kunnen bakken.Geschiedenis Herman
Het is een Deense gewoonte, toen er nog geen koelkasten waren zorgde men op deze manier ervoor steeds brood te kunnen maken. Door enzymen in het deeg kan het niet bederven, er vindt ook weinig gisting plaats.Basisverzorging voor Herman
Hoe start je Herman op
IngrediëntenHoe verzorg je Herman
Herman is met een goede verzorging na ruim 10 dagen volgroeid.- Dag 1: Je krijgt Herman (of je hebt hem opgestart) doe hem in een ruime schaal
- Dag 2: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
- Dag 3: Roer herman 2 à 3 keer per dag om
- Dag 4: Herman heeft honger, geef hem 2 dl melk, 150 gram bloem en 200 gram suiker
- Dag 5: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
- Dag 6: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
- Dag 7: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
- Dag 8: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
- Dag 9: Herman heeft weer honger, geef hem hetzelfde als dag 4. Nu verdeel je Herman in vijf gelijke delen en geef je er vier weg, samen met een kopie van dit recept. Deel één hou je zelf
- Dag 10: Herman heeft weer honger, geef hem vandaag:
- 1,5 dl olie
- 250 gram suiker
- 350 gram bloem
- 3 eieren
- 1 lepel zout
- 100 gram gehakte noten (naar smaak) en/of rozijnen
- 100 gram gehakte chocolade (puur is het stevigst)
- 2 eetlepels bakpoeder
- 2 geraspte appels
- 2 eetlepels kaneel
Bak de koek op 170° C ongeveer 1 uur en 15 minuten (afhankelijk van de oven). Vul de bakvorm niet meer dan de helft, anders komt de cake tijdens het bakken over de rand heen.
Of op dag 10 recept 2 gebruiken