InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Vriendschapskoek Herman

Vriendschapskoek Herman

De basis is het deeg dat je krijgt van een vriend(in) ( een zogenaamde zuurdesemketting). Met een beetje goede zorg (op gezette tijden roeren) en toevoegingen groeit Herman (ook wel bekend als Pleun) in 10 dagen zo snel dat er gemakkelijk 5 porties van te maken zijn, waarvan er vier worden uitgedeeld aan vrienden en vriendinnen. De vijfde portie wordt gebruikt om Herman af te kunnen bakken.

Geschiedenis Herman

Het is een Deense gewoonte, toen er nog geen koelkasten waren zorgde men op deze manier ervoor steeds brood te kunnen maken. Door enzymen in het deeg kan het niet bederven, er vindt ook weinig gisting plaats.

Basisverzorging voor Herman

  • Herman nooit in de koelkast zetten, hij houdt van warmte
  • Hij wil kunnen ademen, dus afdekken met een schone (thee)doek is genoeg
  • Wil graag kunnen groeien, dus houdt van een ruime kom
  • En hem op non-actief zetten: gewoon invriezen

Hoe start je Herman op

Ingrediënten

  • 100 gram suiker
  • 250 ml warm water
  • 1 zakje gist van 7 gram
  • 225 gram bloem
  • glazen schaal
  • houten lepel

Bereiding

  • Los de suiker op in een half kopje van het warme water
  • Strooi de gist erbij en laat dit 10 minuten staan
  • Roer de rest van het water en het bloem erbij
  • Klop dit met de houten lepel tot een mooi glad beslag
  • Dek het af met een vochtige theedoek
  • Laat alles dit alles rusten op kamertemperatuur tot de volgende dag

Hoe verzorg je Herman

Herman is met een goede verzorging na ruim 10 dagen volgroeid.
  • Dag 1: Je krijgt Herman (of je hebt hem opgestart) doe hem in een ruime schaal
  • Dag 2: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
  • Dag 3: Roer herman 2 à 3 keer per dag om
  • Dag 4: Herman heeft honger, geef hem 2 dl melk, 150 gram bloem en 200 gram suiker
  • Dag 5: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
  • Dag 6: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
  • Dag 7: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
  • Dag 8: Roer Herman 2 à 3 keer per dag om
  • Dag 9: Herman heeft weer honger, geef hem hetzelfde als dag 4. Nu verdeel je Herman in vijf gelijke delen en geef je er vier weg, samen met een kopie van dit recept. Deel één hou je zelf
  • Dag 10: Herman heeft weer honger, geef hem vandaag:
    • 1,5 dl olie
    • 250 gram suiker
    • 350 gram bloem
    • 3 eieren
    • 1 lepel zout
    • 100 gram gehakte noten (naar smaak) en/of rozijnen
    • 100 gram gehakte chocolade (puur is het stevigst)
    • 2 eetlepels bakpoeder
    • 2 geraspte appels
    • 2 eetlepels kaneel

Bak de koek op 170° C ongeveer 1 uur en 15 minuten (afhankelijk van de oven). Vul de bakvorm niet meer dan de helft, anders komt de cake tijdens het bakken over de rand heen.

Of op dag 10 recept 2 gebruiken

  • 75 ml olie
  • 75 gram gesmolten boter
  • 4 eieren
  • 250 gram bloem
  • 1 soeplepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel zout
  • 2,5 appels in stukjes
  • 50 gram amandelpoeder
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 100 gram rozijnen
  • 200 gram witte suiker

Eet smakelijk met Herman

Lees verder

© 2007 - 2017 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zuurdesem zelf maken en zuurdesembrood bakken + variatiesIn dit artikel vindt u het recept om zelf zuurdesem te maken, en hoe u deze zuurdesem kunt gebruiken om zelf brood zonde…
De befaamde Herman CakeEen Herman. Hij is al jaren bekend en komt volgens zeggen, oorspronkelijk uit Amerika, alwaar de Amisch hem al maakten u…
Wat is zuurdesem?Zuurdesembrood is welbeschouwd een wondermiddel. Slechts twee ingrediënten: water en meel kan een zeer lekker smakende b…
Zelf stroopwafels makenHier vind je een heerlijk recept om zelf stroopwafels te bakken. Duidelijke uitleg en de juiste ingredienten zorgen er v…
Flapjacks: overheerlijke Engelse koekFlapjacks: overheerlijke Engelse koekDit oeroude Engelse recept heeft alles wat een lekker tussendoortje moet hebben. Het is heerlijk van smaak, gezond, zeer…

Reageer op het artikel "Vriendschapskoek Herman"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Rieka, 09-10-2014 10:50 #26
Herman opgestart en hij was heerlijk.Zo lekker dat ik alle delen zelf heb gehouden en in de vriezer gezet. Nu week later wil ik een herman ontdooien maar hij is helemaal niet bevroren. Iemand idee hoe dit kan? min vriezer werkt prima dus daar kan niet aan liggen. Kan ik het na week nog wel gebruiken als niet bevroren is geweest?

Jacquelien, 03-11-2013 14:12 #25
Recept 1 uitgeprobeerd. Mijn god wat was die lekker. Vandaag recept 2. Nu in de oven ben benieuwd. (en ja weinig vrienden hihi… ik deel Herman met niemand ;) ) Reactie infoteur, 04-11-2013
Geweldig Jacquelien, geniet!

Rene, 06-05-2013 11:25 #24
Een vraagje
ik heb er zelfreizendbakmeel in gedaan ipv bloem. Weet iemand of dat kwaad kan?
Graag hoor ik Reactie infoteur, 07-05-2013
Geen ervaring mee, hopelijk smaakte die prima
groetjes
Storm

Wendy, 11-07-2012 23:28 #23
Een vraagje,
als je de Herman hebt weggegeven en je bakt het laatste deel op dan moet je wachten tot dat je deze van iemand terug krijgt of heb ik dit verkeerd begrepen en hou je een deel om zelf af te bakken en een deel om verder te vermenigvuldigen?

Jojo, 04-07-2012 20:17 #22
Ik vind Herman echt SUPER! Hij is wel heet zoet. Er komt 750 gram suiker in!

David, 31-05-2012 23:25 #21
Gisteren heb ik Herman gebakken (men was zeer positief) en eergisteren (en vandaag; ik kreeg er eentje terug) de andere vier Hermannetjes uitgedeeld. Overigens hoef je niet persé zoveel suiker te gebruiken; mijn moeder en ik hebben allebei een Herman gevoed en gebakken met minder suiker (ongeveer 100 gram) en dat ging ook prima. Overigens schreef mijn recept voor 200g bloem te gebruiken, dus er zijn inderdaad verscheidene varianten.

Wat ik me vooral afvraag: Bestaat er ook een veganistische versie? Een aantal vrienden van mij zijn veganist of lacto-vegetariër en het lijkt me ook leuk om Herman ook aan hen te kunnen geven. Maar dat is lastig met een recept met melk en eieren. Google bracht me wel iets verder, maar nog niet waar ik wil zijn. Daarbij lijkt het me ook prettig om Herman helemaal zonder suiker te maken (dus of niet zoet, of met varianten als agavesiroop ofzo).

Wie weet meer?

Saar, 31-05-2010 13:12 #20
Herman is weer gevoed! Dat is dan al weer de 6e keer… elke keer probeer ik een ander recept te verzinnen Bv, met walnoot, rozijnen, chocolade, appel, tutti fruttie in kleine stukjes er door, de laatse heb ik blanco gebakken zonder toevoegingen in een tulband, heb daar een heerlijk sausje bij gemaakt, melk beetje suiker kaneel en met bloem binden de saus er warm overheen en smullen maar. Reactie infoteur, 07-06-2010
Hartstikke goed Saar,
groetjes
Storm

Sandra, 06-04-2010 09:58 #19
Dus welbeschouwd kan je gewoon, na het krijgen van het deeg (als je geen zin hebt om het te vermeederen en te roeren en weg te geven) gewoon beginnen bij dag 9 en dan geen ingredienten meer toevoegen, waarna je de volgende dag, dag 10 op het recept, je cake afbakt. (voor jou dus dag 2) Dan heb je je cake de andere dag al klaar. Reactie infoteur, 07-04-2010
Bedankt Sandra,
met vriendelijke groet
Storm

Elisabeth, 22-02-2009 14:45 #18
Het verbaast me dat in een ander recept Herman wel in de koelkast moet. Jullie zeggen daarentegen dat dit absoluut niet moet! Tevens vind ik dat er wel heel veel suiker ingaat, nl 750 gram. Ik heb nog een oud recept en daarin staat als totale hoeveelheid 400 gram en op de 10e dag 2 theelepels vanillesuiker. Eigenlijk vind ik de hoeveelheden zo groot…
In mijn oude recept staat voor de 10e dagt: 600 gram bloem, 2 eieren, 2 theelepels vanillesuiker, 2 theelepels bakpoeder, 1,5 theelepel kaneel en 0,5 theelepel zout met geraspte appel, noten, amandelen, rozijnen, sinaasappelschil, gember, mmmmm heerlijk. Lang niet meer gebakken, maar ga het wel weer doen.

Antoinette, 29-01-2009 19:00 #17
Als je een deel van Herman hebt ingevroren om later weg te geven, moet je er dan nog andere/extra/ speciale instructies bij geven? Als je iemand bijvoorbeeld een deel geeft dat je zelf had ingevroren, kan diegene dat deel dan zelf ook nog een keer op non-actief zetten. (Vriendin die ik niet vaak zie en aan wie ik een deel van mijn Herman wil geven, gaat een paar dagen later nl op vakantie. En een ontdooide Herman vindt ik net even wat leuker om te geven dan een ijsklompHerman)

Yvv, 12-01-2009 19:11 #16
Inmiddels al 2 keer gebakken en goede sier mee gemaakt. Ik blíjf er van eten! Hij is superlekker met pecannoten.

Saskia En Leon, 21-12-2008 18:33 #15
Ik ga het ook proberen onze herman ik heb hem van me vriendin gekregen dus 31 dec eten wij herman

Fleura, 11-10-2008 12:28 #14
Hallo, ik heb een vraagje. Ik wil graag de 5 delen zelf houden en zelf bakken maar hoe kan ik dat het beste doen? 3 stukjes deeg invriezen? of eerst bakken en dan invriezen? (of kan ik misschien 2 stukjes deeg tegelijk bakken?) Ik weet niet hoe het het beste goed blijft, dus vandaar.

Joan, 08-10-2008 16:03 #13
Ik had nog een portie Herman in de vriezer maar was het recept kwijt. Lang leve internet dus! Nou stond ie wel al vanaf juli vorig jaar in de vriezer, dus het leek me beter om een nieuwe op te starten. Dat heb ik dus gedaan, maar volgens mij doet ie het helmaal niet, er zit alleen `s ochtends een schuimlaagje op, maar geen bellen in het deeg/beslag. Weet iemand wat er misgaat? Toen ik de gist in het suikerwater had staan gebeurde er ook niets, had het toen niet moeten bruisen of zo? Alvast bedankt voor de tips…

Iekje (infoteur), 30-09-2008 02:29 #12
Wat ontzettend tof om 'Herman' hier tegen te komen. Jaren geleden kreeg mijn moeder 'Herman' van mijn schoonzus maar na tig keer Herman te hebben genuttigd waren we Herman toch een beetje zat en is het recept verloren gegaan. Na jaren, opzoek naar Herman maar hij was nergens te bekennen en ook mijn schoonzus had het recept niet meer. Nu ik Herman hier weer tegen ben gekomen ga ik meteen aan de slag om deze heerlijke koek te bakken.
Dat wordt smullen!

Michèle En Karlijn, 14-09-2008 12:55 #11
Herman vinden wij echt suuuuuper lekker! we gaan hem vandaag waarschijnlijk maken xx michèle en karlijn:-) Reactie infoteur, 15-09-2008
Leuk en geniet ervan!

Willem, 12-06-2008 15:58 #10
Wat ik gek vind is de hoeveelheid bakpoeder die er op dag 10 bij moet. Het haalt het hele idee naar mijn mening onderuit, namelijk je geeft een gedeelte gist door die je laat uitgroeien totdat je genoeg hebt om zelf te bakken en door te geven.

Ik begrijp wel waarom het erin terecht is gekomen, het zorgt ervoor dat het altijd lukt, want rijzen zal het dan in ieder geval, maar echt eerlijk is het natuurlijk niet. Ook is de gist dan niet echt meer nodig, net zoals bij een cake waar ook geen gist in zit.

Mijn moeder wist zeker dat in haar tijd er geen bakpoeder in ging, maar op internet kan ik niks anders vinden.

Iemand met een origineel Deens recept? Of iemand die Deense Google begrijpt?

Demi, 28-05-2008 13:16 #9
Herman! :-) Als hij lukt is hij echt heel lekker! Vooral die appels geven het smaak!

Kaatje, 14-05-2008 15:31 #8
Ik heb ook een Herman in huis, gekregen van een collega. Een aantal vraagjes: dag 10 valt voor mij op vrijdag, maar ik wil eigenlijk zondag gaan bakken zodat ik Herman kan mee nemen naar het werk, kan dit? Ik ken Herman van ong 15 jaar geleden, volgens mij bakten mijn moeder Herman toen ik een cakevorm maar weet het niet zeker, mijn collega is er dus van overtuigd dat het in een taartvorm moet, maar ik heb sterk mijn twijfels. Volgens mij is het namelijk een soort van brood of niet? (oja mijn collega heeft haar deel niet gebakken ivm tijdgebrek, dus ze krijgt Herman van mij weer terug hihii) Reactie infoteur, 14-05-2008
Hoi kaatje,
na dag tien moet herman gebakken worden, niet langer wachten, mag ook in cakevorm. succes
succes
Albert

Inger, 13-05-2008 18:05 #7
Ik had ergens gelezen dat je hem met een houten of plastic lepel moet roeren, moet dat echt? Mag het ook met een ijzere? En kan een kerstboom vorm wel? Reactie infoteur, 13-05-2008
Met een houten lepel schijnt echte vriendschap op te leveren en te behouden, maar ja of dat echt zo is weet ik ook niet. Dus het mag met elke willekeurige lepel. ja kerstboom kan ook. groet Storm

Linda, 17-04-2008 19:06 #6
Ik mag herman morgen bakken. Heb vandaag mijn vrienden (on)gelukkig gemaakt!

Nico, 03-04-2008 16:59 #5
Ik heb afgelopen maandag 2 keer herman gebakken, de andere 3 op non actief gezet. 1 heb ik in een tulband gebakken… niet een goed idee. Hij is wel erg lekker geworden… alleen was het er niet uit te krijgen. Je kan het beste toch een cake form gebruiken.

Ik heb ook geen idee waarom het herman is gaan heten, maar blijbaar heet het al een hele tijd zo :P

Alie Top, 13-03-2008 10:49 #4
Ik vind het heel vreemd dat er in het ene recept staat 2 eetlepels kaneel en in het andere 1 theelepel, dit is wel een groot verschil. Is dit een tikfout? Reactie infoteur, 14-03-2008
Hallo Alie,

Nee hoor geen typefout, het zijn gewoon twee verschillende recepten.

Succes
Storm

Eeef, 11-03-2008 17:54 #3
Ik dacht, jippie, eindelijk dag 10. lekker mijn hermannetje bakken. Hmm, die chocolade erin lijkt me wel lekker zeg. Maar de cake wordt helemaal niet gaar! Het is gewoon een gore drab. En ja, ik heb hem een uur op 175 graden in de oven gezet. En de buitenkant is ook wel gaaar. maar de rest is ranzig!

Wilma van den Elzen, 23-04-2007 23:24 #2
Ik kreeg deze vriendschapskoek vandaag met de naam Kees. Overigens zonder het afbak-ingredient bakpoeder. Kan dat?

Hikari (infoteur), 16-02-2007 09:14 #1
Leuk recept dit! Ik ga het (zeer) binnenkort ook uitproberen. Alleen 1 vraagje: hoe komt deze koek aan de naam Herman?

Groet Hikari

Infoteur: Storm
Gepubliceerd: 05-02-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Recepten
Reacties: 26
Schrijf mee!