Zelf quiche maken: het is heel simpel!
Een quiche of hartige taart is erg populair. In kleine stukjes gesneden, als bijvoorbeeld een hapje op een feestje, als volledige maaltijd of als bijgerecht bij de maaltijd. Veel mensen denken dat het zelf maken van een quiche ingewikkeld of duur is, maar niets is minder waar. Het maken van een quiche is erg eenvoudig en met de vulling is eindeloos te variëren.
Het basisrecept
De basis van de quiche is uiteraard het belangrijkste. Met dit basisrecept kun je eindeloos veel verschillende quiches maken. Het recept is voor het vullen van een springvorm van 20cm doorsnee.
Ingrediënten
- 5 plakjes bladerdeeg
- Wat paneermeel
- 1/4 liter slagroom
- 3 eieren
- een volle hand geraspte kaas
- Peper en zout
De bereiding
Bekleed de springvorm met de plakjes bladerdeeg. Bekleed de binnenkant zo, dat je geen gaatjes meer vrij hebt. Prik vervolgens met een vork wat gaatjes in de bodem en strooi hier wat paneermeel op; zo voorkom je dat de bodem van de quiche erg plakkerig wordt. Maak vervolgens in een kom de vulling. Giet hiervoor de slagroom in een kom, doe de eieren erbij en klop ze los. Gooi vervolgens een volle hand geraspte kaas door het mengsel (meer of minder kan naar smaak uiteraard) en doe hier wat peper en zout bij. Je mengsel is nu klaar voor de vulling die je in de quiche wilt.
Wanneer je de vulling helemaal af hebt, giet je dit in de beklede springvorm. Zet de quiche in een oven die is voorverwarmd op 180 graden en laat hem hier ongeveer 30 minuten in staan.
De vulling van de quiche: eindeloze variaties
Zoals hierboven al genoemd, zijn er vele variaties te bedenken voor de vulling van de quiche. Hieronder worden een aantal mogelijkheden genoemd, maar voel je vrij om zelf alles in de quiche te doen wat jou lekker lijkt.
Quiche met kipfilet, prei, paprika en ui
Ingrediënten:
- Kipfiletreepjes (als variatie kunnen ook hamreepjes gebruikt worden)
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 1 prei
Snijd de paprika en de ui in kleine stukjes en de prei in ringen. Was alle groente, doe ze samen met de kipfilet door het mengsel en giet het mengsel in de quiche. Als variatie kan er ook nog wat bieslook door het mengsel gedaan worden.
Een vegetarische variant van deze quiche kan gemaakt worden zonder kipfiletreepjes.
Quiche Lorraine
- Spekblokjes
- Gruyère (in plaatjes van de normale geraspte kaas)
Bak de spekblokjes gaar in een koekenpan. Als de spekblokjes afgekoeld zijn verdeel je ze over de bodem van de quiche. Maak het mengsel voor de quiche met gruyère in plaats van normale geraspte kaas en giet dit vervolgens over de spekblokjes.
Quiche met gehakt en Italiaanse groente
- 300 gram rundergehakt
- 150 gram Italiaanse roerbakgroente
- Een klein beetje chilipoeder
Bak het gehakt in een koekenpan rul. Wanneer het gehakt gaar is, voeg de groente toe en bak deze even mee. Maak het mengsel voor de quiche en voeg hier wat chilipoeder aan toe. Ter variatie kan er ook wat knoflookpoeder aan toegevoegd worden. Als het gehaktmengsel is afgekoeld giet je dit in de springvorm. Giet vervolgens het slagroommengsel er overheen.
Miniquiche
Een leuke variatie op de "standaard"-quiche is het maken van een miniquiche. Maak hiervoor gebruik van een muffinvorm. Voor ongeveer 8 miniquiches heb je de helft van de vulling nodig als voor een grote quiche. Bekleed de muffinvorm met één plakje bladerdeeg per vormpje en giet het mengsel erin. Om een leuke gesloten quiche te maken kun je na het vullen van de vorm de plakjes bladerdeeg aan de bovenkant sluiten. Let er wel op dat je de quiche niet te vol doet, ongeveer voor 2/3 vullen is genoeg. Bak ook de miniquiches op 180 graden ongeveer 30 minuten.