InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Mikado pannenkoeken

Mikado pannenkoeken

Pannenkoeken maken kost haast niks. Geen tijd, geen geld, geen moeite. Ze zijn leuk en makkelijk om te bakken, en meestal heb je ook alle ingrediënten al in huis. Leer met dit recept hoe je in een handomdraai zelf deze lekkere, verse Mikado pannenkoeken maakt. Ideaal voor kinderfeestjes, maar ook lekker als dessert.

Benodigdheden pannenkoeken (voor +/- vier personen):

  • 200g patisseriebloem
  • 5 dl liter melk
  • 4 eieren
  • 30 gr suiker
  • 1 pakje vanillesuiker (of een scheutje vanille-extract)
  • Mespuntje zout
  • Boter of zonnebloemolie

Duur bereiding:

+/- 20 minuten.

Methode pannenkoeken:

  • Zeef de bloem om een luchtig beslag te verkrijgen.
  • Meng de bloem en de eieren in een kom en voeg daarbij de suiker, de vanillesuiker of het vanille-extract, en het zout toe.
  • Voeg vervolgens ook de melk rustig toe en begin het beslag stevig te kloppen met een garde of een handmixer.
  • Blijf het beslag opkloppen of mixen tot een vloeibaar, glad geheel zonder klonters.
  • Vet nu de pan in met de boter of zonnebloemolie, en laat ze heet genoeg worden op een hoog vuur.
  • Zorg dat de boter of olie goed over de hele pan verspreid zit.
  • Eenmaal de boter lichtbruin is of de zonnebloemolie begint te knetteren, giet er dan een kleine pollepel beslag in.
  • Als het beslag bovenaan bijna droog is en de luchtbelletjes verdwenen zijn, dan kan je de pannenkoek omdraaien.

Tips!

  • Door het beslag een 30 à 60 minuten te laten rusten voor je begint te bakken verkrijg je luchtigere pannenkoeken.
  • Voor nog luchtigere pannenkoeken kan je een glas bier bij het beslag gieten. De smaak van het bier verdampt bij het bakken en de gist zorgt voor een betere rijzing.
  • Als je met de pan draait tijdens het opgieten van het beslag wordt het beslag mooi gelijkmatig verdeelt.
  • Zorg ervoor dat de pan altijd heet genoeg is. Anders gaan de pannenkoeken beginnen plakken.
  • Ook het invetten van de pan tussen het bakken door zorgt ervoor dat de pannenkoeken niet gaan plakken.
  • Wanneer je boter gebruikt dan moet je het vuur iets lager zetten dan wanneer je zonnebloemolie gebruikt. Bij het gebruik van boter bakken de pannenkoeken namelijk sneller aan.
  • Telkens je een nieuwe pannenkoek wilt bakken kan je het beslag best nog even doorroeren.
  • Pannenkoeken met een subtiele smaak kan je maken door de melk te vervangen door drinkyoghurt met een fruitsmaak.
  • De pannenkoeken die al gebakken zijn kan men afdekken met een omgekeerd bord om ze warm te houden.
  • Ook in een licht voorverwarmde oven kan men de gebakken pannenkoeken warm houden.
  • Je kan pannenkoeken ook makkelijk invriezen. Steek tussen elke pannenkoek wat huishoudfolie en verpak ze in wat aluminiumfolie. Als je ze dan wilt gebruiken laat je ze eerst ontdooien, waarna je ze ongeveer vijftien minuutjes in een voorverwarmde oven steekt.

De pannenkoeken serveren:

Manier 1: Leg een pannenkoek op een verwarmd bord. Leg daarop vervolgens een bol vanille-ijs en versier het geheel met fijne streepjes chocoladesaus. Werk eventueel af met enkele toefjes slagroom, rode vruchten, muntblaadjes of mikado koekjes.

Manier 2: Leg een pannenkoek op een verwarmd bord en serveer een extra bordje met daarop een bol vanille-ijs met slagroom, een kommetje warme chocoladesaus, en enkele mikado koekjes.

Pannenkoeken weetjes:

  • Tot 1995 werd pannenkoek gespeld als pannekoek.
  • De grootste pannenkoek ter wereld had een doorsnede van 15m en woog bijna 3000kg. Hij werd gebakken in 1994 in Engeland.
  • Poffertjes zijn kleine, dikke pannenkoekjes. Ze zijn vanbinnen iets zachter en smaken ook zoeter.
  • Een dunne pannenkoek wordt ook wel een 'flensje' genoemd.
  • De dinsdag voorafgaand aan Aswoensdag wordt er in Engeland, Ierland, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada 'Pannenkoekendag' gevierd. In het Engels ook wel 'Pancake Tuesday' of 'Fat Tuesday' genoemd.
  • Het allereerste pannenkoeken recept vond men terug in 1439.

Lees verder

© 2013 - 2019 Sarahh, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Pannenkoeken: ideale voeding om aan te sterken na ziektePannenkoeken: ideale voeding om aan te sterken na ziektePannenkoeken zijn door iedereen gekend als een zoete lekkernij, maar ook als voedsel om aan te sterken na een ziekte heb…
Recepten voor verschillende soorten pannenkoekenRecepten voor verschillende soorten pannenkoekenPannenkoeken zijn heerlijk als avondmaal of ontbijt. De gewone pannenkoek is al lekker, maar er zijn nog allerlei andere…
De zak van Sinterklaas; lekkernijHet is al weer bijna zover, pakjesavond. Vanaf het moment dat de goede Sint zijn intrede doet in ons land, verkeren de k…
3 keer kokosvetKokosvet is zeer gezond en kan in de meeste gerechten gebruikt worden. De typische smaak verrijkt veel gerechten. In dit…
Pannenkoeken bakken zonder pannenkoekenmixPannenkoeken bakken zonder pannenkoekenmixHeb je spontaan zin om pannenkoeken te bakken, maar heb je geen pak pannenkoekmix meer in de kast staan? Ook zonder zon…
Bronnen en referenties
  • http://www.suikerfee.be/pannenkoeken/

Reageer op het artikel "Mikado pannenkoeken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sarahh
Gepubliceerd: 26-02-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Vegetarische recepten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!