De perfecte Irish coffee
Irish coffee is uitgevonden in 1942, het werd voor het eerst geschonken op het vliegveld Toynes. Op het vliegveld kwamen een paar vermoeide passagiers aan, deze passagiers hadden trek in een kopje koffie. Joe Sheridan die achter de bar stond, dacht dat ze wel een extra opkikker konden gebruiken dan alleen een kopje koffie. Hij gaf de passagiers een kop koffie met Ierse whisky erin. Een van de passagiers vroeg of dit Braziliaanse koffie was? Joe antwoordde: "No, my friend, this is Irish Coffee."
Irish coffee
Er zijn verschillende manieren om “Irish coffee” klaar te maken, in de Horeca wordt het dan ook op verschillenden manieren klaar gemaakt. Maar wat is nou de besten manier om een Irish coffee te maken?
Het beste recept voor Irish coffee:
- 1 kop koffie sterke (1dl)
- 1 borrelglas Ierse whisky (bijv. Jamson of Busmills)
- Bruine suiker
- Geslagen room (geen slagroom)
Verdere benodigdheden:
- Irish coffee glas/wijnglas
- Schotel
- Theelepel
- Eetlepel
Bereiding:
- Begin met het opkloppen van de room, voeg daar suiker aan toe.
- Giet in het Irish coffee glas kokend water
- Als het glas goed warm is, giet dan het water uit het glas
- Doe in het glas 2 theelepels bruine suiker, giet de whisky over de suiker
- Roer de whisky en de bruine suiker goed door elkaar
- Giet de koffie in het glas ( op het Irish coffee glas staat een streepje voor de hoeveelheid koffie)
- Giet de geslagen room over de bolle kant van de eetlepel over de koffie heen.
Let op: de koffie en de room mogen zich niet met elkaar mengen.
Hoe kunt u nou een Irish coffie mooi presenteren aan uw gasten?
U kunt natuurlijk alle stappen achter de bar doen, maar dit is niet zo leuk voor de gasten. De mooiste manier is natuurlijk nog steeds om de Irish coffee aan tafel te presenteren, omdat dit jammer genoeg in de horeca niet vaak meer gebeurd zouden uw gasten dit zeker waarderen.
De volgende stappen doet u achter de bar:
- Verwarm het glas voor met kokend water
- Zet een plateau klaar
- Zet op het plateau een schotel voor het glas
- Als het glas goed warm is giet dan het water af
- Schep 2 theelepels bruine suiker in het glas en giet de whisky erover
- Vermeng deze met elkaar
- Giet in een klein koffie kannetje de juiste hoeveelheid koffie
- Doe de geslagen room in een sausaire, zet deze op een schoten en leg er een eetlepel naast
De volgende stappen doet u aan tafel:
- Als u nog andere dranken heeft zet u deze eerst weg
- Vervolgens zet u het glas met de whisky voor de gast neer
- Schenk de koffie in het glas tot ongeveer 2cm van de rand af
- Giet de geslagen room over de bolle kant van de eetlepel
En de Irish coffee is klaar!
De bovenstaande stappen kunt u natuurlijk ook doen met andere dranken en likeuren:
- Spaanse koffie (Tia Maria of Kahlua)
- Italiaanse koffie (Amaretto)
- Franse koffie (Grand Marnier)
- Dokkumer koffie (Beerenburg)
Ook zijn er tegenwoordig koffie siropen te koop waar geen alcohol in verwerkt is, met deze siropen kunt u ook prima een Italiaanse koffie maken zonder alcohol. Maar denk er bij deze siropen wel om dat ze veel zoeter zijn, u hoeft hier er dus niet zoveel suiker in te doen.