InfoNu.nl > Eten en Drinken > Horeca > Sari Djawa in Alphen: van goed eten en bedrieglijke wijn
recensie

Sari Djawa in Alphen: van goed eten en bedrieglijke wijn

Sari Djawa in Alphen: van goed eten en bedrieglijke wijn De ligging en locatie van Indonesisch restaurant Sari Djawa zijn schitterend: aan het water in een historische graanmolen. Ook het eten is uitstekend en op de bediening is niets aan te merken. Het enige minpunt is een soort bedrog met de wijn. Bestel je een glas, dan krijg je er twee en betaal je er twee. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus laat u niet weerhouden! Alphen aan den Rijn is een van die plaatsen in de Randstad, aan de rand van het Groene Hart, die grootscheeps mogen groeien en al bijna een grote stad zijn. Ik kom er uit de buurt, maar weet er al lang de weg niet meer. Sterker nog, ondanks routeplanners en andere hulpmiddelen verdwaal ik altijd in Alphen aan den Rijn. Zo ook vanavond. De stad wordt doorkruist door water en doorgaande wegen en voor ik weet zit ik alweer op de provinciale weg de stad uit. Ook bij een tweede poging de stad in te rijden gaat het mis, maar als ik dan uit pure wanhoop even de grote weg verlaat om mezelf te oriënteren, herken ik ineens de straat. Hier is de Gouwsluisseweg met het gezochte restaurant om de hoek. Bij binnenkomst in Sari Djawa houdt de verwarring overigens aan. ‘Garderobe linksaf’ meldt een bordje. Volg je die instructie op, dan eindig je in de toiletten. Recht doorlopen dan maar en linksaf de eetzaal in. Een herhalingsbordje voert opnieuw naar links en brengt je nu bij een gesloten kast. Ik kijk nooit in kasten bij vreemden, maar hier blijkt het te mogen. Het is de garderobekast.

Fraaie molen en pakhuis

Sari Djawa is gevestigd in voormalig graanpakhuis annex molen de Eendracht. Het pand dateert uit 1752, stond eerst in Zaandam maar werd in 1898 overgeplaatst naar Gouwsluis. Dat was toen een buurtschap op de plek waar de Gouwe uitmondt in de Oude Rijn, nu staat de Eendracht middenin een nieuwbouwwijk. Zo’n 35 jaar geleden werd het pakhuis omgebouwd tot restaurant. De molen is nog altijd in bedrijf, elke zaterdag wordt er graan gemalen. De eetzaal op de begane grond is ruim, maar doet door de lage zoldering knus aan. Een vriendelijke mevrouw brengt een schaaltje versgebakken cassavekroepoek en neemt de drankbestelling op. De glazen wijn die we van de menukaart bestellen (€ 2,75), worden geserveerd in een bamboekoker. Je schenkt er rustig twee glazen uit en dat wordt, zo blijkt later, ook afgerekend. Je betaalt dus voor wat je krijgt, maar je zult maar van plan geweest zijn het vanavond bij één glaasje te houden! Dit klopt niet.

Goed eten

Wat gelukkig wel klopt zijn de maaltijden. We hebben drie ‘diners voor één persoon’ besteld (€ 15): één met nasi goreng, één met nasi kuning en één met nasi kuning zonder vlees. Ze worden geserveerd op grote rechthoekige bladen. Rondom een iets kleiner rechthoekig bord, met rijst, een snackje en pisang goreng, staan vijf schaaltjes met vlees-, ei- , tahoe/tempe- en groentegerechten. Een snelle vergelijking van de drie diners leert ons dat de kok zich er niet van afmaakt. Op elk blad prijken andere gerechten. De smaak is uitstekend, je proeft in elke schotel de verse specerijen. En in de heerlijke pindasaus op de gado gado en de sate ayam lijken de minieme stukje pinda’s eveneens te wijzen op een verse bereiding. Mijn favoriete gerecht is Rempeh balletjes, gehaktballetjes in sambalsaus. Het gehakt is zacht en smeuïg, de saus zowel pittig als zoet. De gerechten zijn meer dan voldoende voor één persoon en we zijn blij dat we niet voor de rijsttafel gekozen hebben. Om ons heen zien we andere gasten worstelen met de hoeveelheden eten op tafel. Vaak kies ik een rijsttafel omdat ik meerdere gerechten wil proeven en omdat het zoiets feestelijks heeft. In Sari Djawa voorzien de diners voor één persoon volledig in die behoefte.

Aan het water

Het restaurant ligt direct aan het water. Regelmatig valt er een schaduw over je bord omdat er grote binnenvaartschepen voorbij varen. Dat is een van de charmes van het oude Alphen aan de Rijn, waar veel restaurants direct aan het water gelegen zijn. Met mooi weer kun je buiten op het terras eten. Dan kijkt de passerende schipper je zo op je bord. Gelukkig voor hem of haar heeft Sari Djawa een eigen aanlegplaats.

Praktische informatie

Gouwsluisseweg 48
2405 XS Alphen aan den Rijn
0172 – 47 23 16
Sari Djawa
woensdag-zondag vanaf 16.00 uur
© 2009 - 2019 Tinekez, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recepten voor de Indische rijsttafel en de boemboeRecepten voor de Indische rijsttafel en de boemboeVoor de liefhebbers van de Indische keuken volgen hier enkele recepten. De Indische gerechten zijn te integreren in een…
Cendol, een verfrissend kokosdrankjeCendol, een verfrissend kokosdrankjeCendol, wat je uitspreekt als tjendol, is een drankje uit Azie op basis van kokosmelk, palmsuiker en een groene gelei va…
Recepten voor de Indische rijsttafel, ajam, bonen en meerRecepten voor de Indische rijsttafel, ajam, bonen en meerDe Indonesiche rijsttafel is al sinds de repatriëring van de Indische Nederlanders geliefd bij vele Nederlanders. Lang k…
Recepten voor de Indische rijsttafel met sajoer en ajamRecepten voor de Indische rijsttafel met sajoer en ajamDe Indische keuken, naar Nederland gebracht door de Indonesische mensen, die eind jaren 40 naar Nederland zijn gekomen,…
Eetcultuur: IndonesiëVroeger werd de Indonesische archipel de Specerijen Eilanden genoemd. En niet onterecht, veel specerijen komen oorspronk…

Reageer op het artikel "Sari Djawa in Alphen: van goed eten en bedrieglijke wijn"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tinekez
Laatste update: 14-01-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!