HACCP, Hazard Analysis Critical Control Points
Wat betekent HACCP, dit staat voor Hazard Analysis Critical Control Points, het betekend in het nederlands het analyseren van kritische punten en op deze punten moet extra goed gelet worden. De hele procedure van het produceren tot het eindprodukt wordt gecontroleerd op gevaren voor de voedselveiligheid die mogelijk aanwezig kunnen zijn. In HACCP worden deze gevaren benoemd en de mogelijke risico's die hieraan verbonden zijn worden beheerst en gecontroleerd.Wat is HACCP?
HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Vrij vertaald: een analyse van kritische punten waarop extra goed gelet moet worden. Bij HACCP wordt het hele productieproces nagelopen op mogelijke gevaren voor de voedselveiligheid. Die gevaren worden in HACCP benoemd en de daaraan verbonden risico's worden beheerst. Het woord Hazard staat voor een gevaar dat mogelijkerwijs in een produkt zou kunnen voorkomen en een gevaar voor de gezondheid van de gebruiker (consument) kan zijn, ze worden verdeeld in verschillende groepen van soort besmetting.Soorten besmetting
De 7 HACCP-princiepes
[OLIST]Alle potentiële gevaren in kaart brengen en de echte gevaren aanwijzen.Welke maatregelen moeten er genomen worden om de potentiële gevaren te beheersen, en er moet vastgesteld worden wat de CCP's (kritische beheerspunten )zijn.
De kritische grenzen moeten per CCP aan worden gegeven.
Er moet vast worden gestled hoe de CCP 's bewaakt gaan worden.
Per CCP moeten de akties om te corrigeren worden vastgelegd. Deze acties om te corrigeren kunnen worden toegepast op het bereidingsproces of het produkt zelf en zal als gevolg moeten hebben dat de veiligheid weer hersteld wordt.
Er moet verificatie worden toegepast, een controle die periodiek plaats vindt om te controleren of de HACCP manier van aanpak ook zijn gewenste effecten heeft, voldoende veiligheid.
Alles moet geregistreerd worden en in een document vastgelegd, betreffende plan van aanpak.[/OLIST]