Een beter humeur door chocolade

Een beter humeur door chocolade Iedereen heeft er wel eens van gehoord dat je van chocola eten jezelf beter kunt voelen. Vooral vrouwen beweren wel eens dat chocolade verslavend werkt. Het eten van chocolade is niet goed voor je gewicht en je krijgt veel calorieën binnen, maar toch kan chocolade ook goed voor je zijn. Het bevat antioxidanten die veroudering tegengaat en het werkt als een natuurlijke antidepressiva.

Chocolade voor een goed humeur

Chocolade bevat bestanddelen die kunnen zorgen voor een goed humeur. Dit komt omdat chocolade allerlei stoffen bevat zoals: dopamine, cafeïne, serotonine, endorfine en fenylethylamine. Cafeïne zorgt ervoor dat je een opgewekt gevoel krijgt. Serotonine werkt kalmerend en fenylethylamine is een stof die gewoonlijk door de hersenen wordt geproduceerd als je verliefd bent. Dit verklaart waarom je een betere stemming kunt krijgen van chocolade en dat je bij een sombere stemming maar al te graag een stuk chocolade wilt eten.

Chocolade als antioxidant

Naast de positieve invloed op je humeur, is chocolade ook een goede antioxidant. Antioxidanten gaan verouderingsverschijnselen tegen en draagt bij aan gezonde cellen in het lichaam. In het lichaam komt er bij de normale stofwisseling afbraakproducten vrij door zuurstof, vrije radicalen genaamd. Antioxidanten geven bescherming tegen deze vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen verantwoordelijk zijn voor bepaalde ziektes zoals bijvoorbeeld: kanker, ziekte van Parkinson of nieraandoeningen.

Chocolade als antidepressiva

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat cacao een gunstig effect heeft op het lichaam. Donkere chocolade (puur) werkt als een natuurlijk antidepressiva. Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van chocolade er voor kan zorgen dat je minder zenuwachtig bent voorafgaand aan een spannende situatie zoals bijvoorbeeld een operatie. Het gevoel dat chocola in je mond smelt is erg fijn. Je lichaam vindt dit een prettige ervaring waardoor de hersenen endorfine aanmaken waardoor je jezelf beter voelt.

Cafeïne

Chocolade bevat net zoals bijvoorbeeld koffie cafeïne. Bijna iedereen weet dat cafeïne een opwekkende werking heeft. Dit is ook wetenschappelijk aangetoond. Cafeïne werkt stimulerend op de hersenen, maag, darmen en nieren. Het verdrijft het gevoel van moe zijn. Cafeïne wordt snel opgenomen in het bloed. Te veel cafeïne zorgt ervoor dat sommige mensen moeilijk in slaap kunnen vallen. Sommige mensen kunnen al wakker liggen van 1 kopje koffie 's avonds. Voor mensen die moeilijk in slaap kunnen vallen is het niet raadzaam om 's avonds nog chocolade te eten.

Hoe gezond is chocola?

De chocoladeliefhebbers zullen het prettig vinden om te horen dat chocolade ook gezonde stoffen bevat. In chocolade zitten natuurlijke stoffen zoals flavonoïden. Deze hebben een beschermende werking tegen onder meer hartinfarcten. De schadelijke zuurstofverbindingen in het bloed, die bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatzieken, worden door flavonoiden onschadelijk gemaakt. Bepaalde stoffen in chocolade zorgen ervoor dat er endorfine aangemaakt wordt. Endorfine geeft - net zoals dopamine - een aangenaam gevoel. Het zijn de natuurlijke pijnbestrijders, ook wel de morfine van het lichaam genoemd. Bij hardlopers komt dit ook vrij waardoor er de welbekende lopersroes ontstaat. Daardoor kunnen hardlopers verslaafd raken aan de enforfineroes en daardoor willen blijven hardlopen.

Het ongezonde van chocola

Chocola eten heeft voordelen. Besef echter wel dat chocola erg veel verzadigde vetten en suiker bevat waardoor het erg calorierijk is. Een stuk pure chocolade van 100 gram bevat al gauw ruim 500 calorieën. Indien je te veel chocola eet, zul je al gauw teveel calorieën binnen krijgen. Overgewicht draagt bij aan allerlei ziekten zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en diabetes. Voor mensen met overgewicht is het raadzaam om niet te vaak chocola te eten en af en toe een klein stukje nemen om zichzelf te trakteren.

.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voordelen van chocolade voor de gezondheidDe voordelen van chocolade voor de gezondheidChocolade wordt beschouwd als een streling voor de smaakpapillen. Het is heel erg geliefd, door zowel mannen als vrouwen…
Antioxidanten en pure chocola, hoe gezond is het?Chocola is goed voor je en chocolade is het nieuwe superfruit. We kennen die kreten allemaal wel, maar hoe waar is het d…
Chocolade als gezonde voedingChocolade als gezonde voedingWie houdt er niet van eens te ontspannen met een goed stuk chocolade? Hoewel chocolade algemeen bekend is als een “calor…
De ware kracht van chocoladeDe ware kracht van chocoladeChocolade is niet alleen lekker maar ook gezond. Al moet je daarvoor dan wel de juiste chocolade eten want wanneer je ac…

Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Je denkt misschien dat wanneer je biologische producten eet, of enkel gezonde producten koopt, je bewust aan het consume…
Afrodisiac in voeding en drankAfrodisiac in voeding en drankEen afrodisiacum is een middel dat de geslachtelijke gemeenschap bevordert. Sinds de oudheid zijn mensen hierin geïntere…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AlexanderStein, Pixabay
  • - www.gezondheidsnet.nl
  • - www.libelle.be
  • - www.trendystyle.net
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 29-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.