Eetbare bloemen in de lente
Eetbare bloemen vindt u ook in de lente. Zij geven een extra smaak en geur aan gerechten en dranken. In dit artikel staan een aantal eetbare bloemen met Latijnse naam en de beschrijvng hoe u de bloemen het beste kunt gebruiken in welk gerecht of drankje.
Bieslook
Latijnse naam: Allium schoenoprasum
De bloemen zijn roze, lichtpaars of wit stervormig.
Lente-uien
Latijnse naam: Allium cowanii
De lente-ui heeft witte bloemen.
Look-zonder-look
Latijnse naam: Alliaria petiolata
Deze bloem leeft veel in het wild. De smaak is uien- of lookachtig. Het heeft witte bloemen, maar behoort niet tot de looksoorten.
Al deze alliumsoorten zijn eetbaar: Culinair gezien zijn er heel wat mogelijkheden met de bloemen. In allerlei gerechten worden ze toegepast. Bladeren en bloemen worden gebruikt:
- bij en in sla
- zachte kaas
- soep
- saus
- omelet
- aardappelbereidingen
- vis- en vleesbereidingen
- bloemenolie
- bloemenazijn
- bloemenboter
- mosterd
Acacia
Latijnse naam: Robina pseudoacacia L.
Nuttig alleen de bloemen die niet langs de weg staan! Eet verder geen andere delen van de acacia, deze bevatten giftige stoffen.
In allerlei gerechten kunnen de bloemen toegepast worden. Ze ruiken ook lekker.
Beverboom
Latijnse naam: Magnolia
Versuiker de bloemen en ze hebben een citroenachtige smaak met een beetje zoet van ananas.
Boerenkool
Latijnse naam: Brassica oleracea convar acephala var sabillica
Engelwortel
Latijnse naam: Angelica archangelica
Hondsdraf
Latijnse naam: Glechoma hederacea
De paarse bloemen bevatten een pittige aroma.
Hop
Latijnse naam: Humulus lupulus
Kamperfoelie
Latijnse naam: Lonicera sp.
U kunt de bloemen van de kamperfoelie gebruiken in mengboter, wijn, beignets. Ook kunt u ze versuikeren.
Eet de bessen niet, deze zijn giftig!
Klein hoefblad
Latijnse naam: Tussilago farfara
De bloemknoppen, bloemen en blaadjes geven een fijne smaak aan salades. In de soep, spinazie of pannenkoeken kunt u ze ook gebruiken.
Komkommerkruid/ Berganie
Latijnse naam: Borago officinalis
Versier koude schotels en zoete gerechten met de bloemen van de komkommerkruid, of verwerk ze erin. Komkommerkruid geeft aan wijnen en punches een aromatische verfrissing. Tevens is het heerlijk om de komkommerkruid in soepen en spinazie toe te voegen. Of versuiker de bloemen en maak er bloemenwijn, bloemenolie, bloemenboter en bloemenmosterd mee.
Koolzaad
Latijnse naam: Brassica napus
Kweepeerbloesem
Latijnse naam: Cydonia oblongo
De kweepeerbloesem staat mooi op het bord als versiering. Deze bloem is ook heerlijk om te versuikeren.
Lievevrouwebedstro
Latijnse naam: Galium odoratum
De lievevrouwebedstro staat bekend om de meiwijn. De zoetgeurende bloemen kunnen ook gebruikt worden in vruchtensalades, thee en andere drankjes. Tevens kunt u:
- de bloemen versuikeren
- verwerken in ijsblokjes
- verwerken in jam
- verwerken in azijn
Maart viooltje
Latijnse naam: Viola odorata
Voor doopsuiker, gebak en desserts kunt u gekristalliseerde maartse viooltjes gebruiken. Bloemen die u net heeft geplukt, kunt u uitstrooien over salades, ijs en puddingen. De bloemen hebben een zoete aromatische smaak.
Madeliefje
Latijnse naam: Bellis perennis L.
De jonge bloemknoppen en de blaadjes worden gebruikt in soepen, op sandwiches en in salades. U kunt ze tevens versuikeren, dit geeft een marsepeinaroma.
Paardebloem
Latijnse naam: Taraxacum officinale
De paardebloem kunt u in vele gerechten gebruiken, bijvoorbeeld:
- salades
- soep
- omelet
- jam
- rijstgerecht
- voor het maken van wijn
Bovendien kunt u ze versuikeren.
Pinksterbloem
Latijnse naam: Cardamine pratense
U kunt de pinksterbloem in slaatjes verwerken. De jonge bladeren smaken als waterkers en worden daarom ook vaak als gestoomde groente gegeten. Tevens kunt u de pinksterbloem frituren en bij rozig vlees geeft dat een heerlijke combinatie.
Raapzaad
Latijnse naam: Brassica rapa
Koolzaad, raapzaad en boerenkool zijn prachtige bloemen, maar ook lekker. De gele bloemen kunnen in slaatjes en zorgen samenmet de bloemen van de hondsdraf voor een mooi kleurencontrast. De jonge knoppen zijn uitstekend om te roerbakken of in beignetbeslag te frituren.
Roomse kervel
Latijnse naam: Myrrhis odorata
De zaden en bladeren hebben een zoete anijssmaak. U kunt deze in slaatjes en omeletten gebruiken. Tevens kunt u ze als groente gebruiken of in soep, stoofvlees en vis.
Rozemarijn
Latijnse naam: Rosmarius officinalis
U kunt de bloemen als versiering gebruiken, u kunt ze versuikeren, gebruiken in kruidenolie, bloemenboter, bloemenjam enzovoort.
Sleutelbloem
Latijnse naam: Primula veris
U kunt de bloemen van de sleutelbloem gebruiken in salades, in het bereiden van jam, wijn, augurken, pannenkoeken, bloemenazijn, bloemenboter en bovendien kunt u de bloemen versuikeren.
Viooltje
Latijnse naam: Viola tricolor Hortensis
De viooltjes zijn eetbaar en bieden vele culinaire mogelijkheden. Gebruik ze in salades, soep, jam, bloemenazijn, bloemenboter, vruchtensalades, puddingen. Tevens als versiering op het bord doen de viooltjes het goed. Of versuiker ze, droog of frituur het viooltje.
Zuring
Latijnse naam: Rumex acetosa
De bloemen van de zuring bevatten een hoog vitamine C gehalte. U kunt ze gebruiken in salades, soep, groentenschotels, vis, ragout.