Insecten eten: vervanger van vlees?
Insecten eten: in veel landen is het heel normaal om insecten te eten. Ze zijn lekker en voedzaam. In landen waar men geen insecten eet, gruwelt men bij het idee. Toch wordt insecten eten steeds populairder. En bovendien: de meeste mensen eten heel wat insecten zonder het te weten.
Ongemerkt insecten eten
Voordat u gruwelt van het woord insecten: stiekem heeft u al heel wat insecten op gegeten. Ten eerst als u op de fiets zit: er verdwijnen heus wel eens vliegjes in uw mond. De meeste merkt u op, maar af en toe verdwijnt er ook een in de maag. Gelukkig merkt u hier niks van.
In voedsel zit ook heel wat insecten(onderdelen). In chocolade bijvoorbeeld, zit per 100 gram ongeveer zes deeltjes insect. In brood en meel zitten ook insectendeeltjes. Fruit en groenten, vers of ingeblikt, bevatten ook insecten. Verder zit in koffie ook kriebelig spul. De hoeveelheid insecten die in voedingsmiddelen zit, is van een wettelijk toegestane hoeveelheid.
Verder is er een kleurstof die van een soort bladluis is gemaakt: de
kleurstof E120. Deze wordt gemaakt door de bladluis Dactylopius coccus te doden en te drogen. Vervolgens worden ze verwerkt tot poeder. Het is een rode kleurstof die vaak gebruikt wordt bij de productie van snoepgoed, roodgekleurde yoghurt (vruchtenyoghurt) en drinkyoghurt.
Insecten eten: voedingswaarde
De voedingswaarde van insecten is gelijk aan die van rundervlees of varkensvlees. Het bevat per 100 gram insecten: 5 tot 60 gram vetten en 25 tot 75 gram eiwitten. Insecten kunnen dus als vervanger dienen voor het gangbare vlees. Daarnaast bevatten insecten ook nuttige vitaminen.
De volgende insecten worden veel gegeten door mensen:
- sociale insecten: mieren, termieten, bijen, wespen
- spinachtigen: spinnen, schorpioenen
- zespotigen: kevers, krekels, sprinkhanen, muggen, vliegen (alleen de maden worden gegeten), cicaden, wantsen, vlinders (alleen de rupsen worden gegeten)
De rupsen zijn de meest bekende insecten die worden gegeten, ze zijn ook zeer voedzaam. Daarnaast zijn ook sprinkhanen populair als lekkernij met hun notensmaak.
Hoe verwerken we de insecten tot eetbare insecten
Rupsen: de darminhoud uitknijpen, drogen. Daarna braden.
Kevers: worden ontdaan van vleugel, poten en kop. Vervolgens frituren, bakken of roosteren.
Bijen en wespen: frituren, de vleugels zijn minder lekker.
Sprinkhanen en krekels: drogen, ontdoen van poten en vleugels. Daarna frituren, bakken of braden.
Mieren en termieten: koken, drogen. Daarna roosteren of bakken, of alleen koken en zouten.
Spinnen en schorpioenen: bakken of frituren.
Wantsen: Koken, bakken, frituren of braden.
Insecten kan je makkelijk zelf vangen. Nadat je de insecten gevangen hebt, dien je ze eerst te oden door ze direct in kokend water te gooien. Na 2 tot 5 minuten kunnen de insecten eruit. Gebruik ze vervolgens direct ter bereiding, of laat ze drogen voor later gebruik.
Insecten kopen
In veel landen kan je op markten kant en klare insectensnacks kopen. Restaurants hebben ze ook vaak op het menu staan. Wilt u zelf thuis aan de slag met insecten, dan kunnen deze ook gedroogd en ingeblikt gekocht worden. De grotere steden hebben vaak buitenlandse winkeltjes waar insecten gekocht kunnen worden. Een reptielenzaak verkoopt ook insecten. Deze zijn vaak wel levend. Maar men kan ook zelf insecten gaan kweken. Insecten kweken gaat heel makkelijk, het kost bijna niks en er is bijna geen sprake van vervuiling. Insecten eten heeft dus vele voordelen ten opzichte van het eten van runder-of varkensvlees.
Houdt wel rekening met stank: het kweken van vliegen bijvoorbeeld, brengt een enorme hoeveelheid stank met zich mee. Doe dit dus niet binnenshuis maar in een schuurtje. Overige insecten brengen over het algemeen weinig nare luchtjes met zich mee.