Wordt het eten van insecten de toekomst?
Wat mensen wel en niet eten is voor een groot deel cultuurgebonden. Zo zijn in India koeien heilig en worden ze daar door een groot deel van de bevolking niet gegeten. In China is het heel normaal om honden- of kattenvlees eten. En in delen van Azie, Afrika en Zuid-Amerika is het eten van insecten heel normaal. In de Westerse wereld griezelt men bij het idee om een sprinkhaan op te eten, maar waarom eigenlijk? Insecten zijn goede bronnen van eiwit, en het heeft een veel lagere impact op het milieu om insecten te kweken dan om vee te houden. Het zou dus zeer goed zijn voor het milieu als we in de toekomst meer insecten en minder vlees gaan eten, en het zou kunnen bijdragen aan de oplossing voor de bestrijding van honger wereldwijd.
Insecten zijn voedzaam
Insecten kunnen een zeer goede bron van eiwitten zijn in de dagelijkse voeding van de mens. Ze zijn ook gezonder dan de gemiddelde kiloknaller, omdat er geen antibiotica en groeihormonen aan toe worden gevoegd. Verder zijn insecten rijk aan eiwit en vitamine, maar bevatten minder vet dan vlees. Er zijn wereldwijd zo'n 1900 eetbare insecten, dus er is keus en variatie genoeg mogelijk. Ze kunnen worden gekookt, gefrituurd, geroerbakt, en worden gemalen tot meel.
Insecten hebben een lagere milieu-impact dan vlees en vis
De meeste mensen halen het grootste aandeel van de eiwitten in hun voeding uit vlees, vis en zuivel. Vooral de productie van vlees en zuivel heeft een zeer grote negatieve impact op het milieu. En ook overbevissing en ongewenste bijvangst beginnen hun tol te eisen op de zeeën en oceanen.
Het kweken van insecten voor menselijke consumptie kan veel efficiënter en milieuvriendelijker dan het houden van groter vee zoals koeien, varkens en schapen. Er is minder ruimte voor nodig, er wordt veel minder afval geproduceerd, en het is ook nog eens goedkoper. Er is ook nauwelijks CO2- uitstoot bij het kweken van insecten, terwijl de CO2 uitstoot van alle veehouderij enorm hoog is. Insecten zijn ook efficiënte qua omzetting van voer in uiteindelijk eindproduct. Groot vee heeft gemiddeld 12 keer zoveel voer nodig om dezelfde hoeveelheid eiwit op te leveren als krekels.
En met een groeiende wereldbevolking zullen insecten een geweldig alternatief zijn voor vlees, simpelweg omdat we op aarde niet de ruimte hebben om genoeg vlees te produceren voor de hele wereldbevolking. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we al het andere vlees maar moeten afschaffen, maar het zou wel kunnen betekenen dat we een deel van onze vleesconsumptie kunnen vervangen door insecten. En het zou kunnen bijdragen aan de bestrijding van honger in grote delen van de wereld.
Psychologische barrière om insecten te eten
Er wordt geschat dat voor ongeveer 2 miljard mensen wereldwijd regelmatig insecten op hun menu hebben staan. Er bestaat nog wel een psychologische barrière om insecten te eten. De meeste mensen in de westerse wereld vinden insecten vieze beestjes en durven ze niet te eten. Terwijl ze eigenlijk helemaal niet vies smaken. Geroosterde meelwormen smaken bijvoorbeeld een beetje nootachtig en zijn heerlijk door een salade in plaats van bijvoorbeeld pijnboompitten. Maar veel mensen vinden het griezelig om een heel insect te eten waar je de pootjes en oogjes nog van kunt zien. Het biefstukje op je bord is gelukkig ook niet herkenbaar als een koe. Maar je zou kunnen beginnen met insectenmeel in je gerechten te verwerken. Zo kun je wennen aan het idee, en aan de smaak. Kinderen zijn wat avontuurlijker en nog minder bevooroordeeld, en die zullen eerder een lekkernij als een geroosterde sprinkhaan opeten die in chocolade is gedoopt.
Eigenlijk eten we in ons dagelijks leven af en toe al insecten, want producten hebben een maximum toegestaan aantal insectendeeltjes wat ze mogen bevatten. Er kan dus af een toe een gemalen vliegje in je pindakaas voorkomen. Maar dit zien we niet, en we proeven het ook niet. Veel mensen weten niet eens dat dat kan en mag voorkomen.
Insecten eten is echt iets wat we als maatschappij zullen moeten leren. Zodra het cultureel geaccepteerd wordt zal het steeds normaler worden. Vroeger moesten we er bijvoorbeeld niet aan denken om rauwe vis te eten, maar tegenwoordig is sushi ontzettend populair.
Er zijn al een aantal grote en bekende restaurants die wel met insecten werken. Zo heeft het restaurant Noma (3 jaar op rij tot beste restaurant ter wereld verkozen) in Kopenhagen al mieren in 1 van hun gerechten verwerkt. In het Archipelago restaurant in Londen hebben ze een Love Bug Salad, met gefrituurde sprinkhanen en krekels erin. In Nederland heb je ook eens per jaar de insectenbeurs, waar je allerlei lekkernijen met insecten kunt proberen. Vooral voor kinderen is dit een geweldig uitje.
Thuis aan de slag met insecten eten
Er zijn al wel heel wat insectenkwekers die leveren aan veevoerbedrijven en kweekvisserijen, maar nog niet zoveel die ook insecten kweken voor menselijke consumptie. In Europa zijn momenteel slechts 3 bedrijven die dat doen, en die zijn alle drie in Nederland gevestigd. Hier kun je op dit moment 2 soorten insecten bestellen voor thuisconsumptie. Dit zijn sprinkhanen, meelwormen. Deze krijg je dan gevriesdroogd of gemalen tot meel thuisgestuurd. Voor leuke recepten kun je op google zoeken, of je kunt 'Het Insectenkookboek' van Arnold van Huis en Henk van Gurp kopen voor leuke en bijzondere gerechten.
© 2014 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het eten van insectenSteeds vaker hoor en lees je berichten over het eten van insecten. In vele delen van de wereld is het heel normaal om in…
Bronnen en referenties
- http://www.ruig.nl (online insecten bestellen)