Pasta-soorten, gedroogde en verse pasta
Er bestaan naar het schijnt meer dan 700 verschillende pastasoorten. Veel pastasoorten hebben meerdere namen, en worden overal anders genoemd. Als je in Italië naar macaroni vraagt, zul je niet de kleine 'elleboogjes' op je bord krijgen die je gewend bent uit Nederland. Om toch een beetje duidelijkheid te scheppen, hieronder een overzicht met diverse verse en gedroogde pastasoorten.
Het fijne van pasta is dat je er alle kanten mee op kan. Restjes over? Bijna alles in lekker in pasta: groenten, vlees, vis, kip, noem het maar op.
Gedroogde pasta
Bij gedroogde pasta zijn gladde sauzen op oliebasis heel geschikt. Als je korte, dikke pasta gebruikt, kun je dikke sauzen gebruiken. Geschikte basis voor gedroogde pastasaus is bijvoorbeeld tomaat, olijf en ansjovis. Richtlijn voor gedroogde pasta is 150 gram per persoon.
Anelli
Kleine holle pijpjes pasta.
Bucatini
Als spaghetti, maar dan wat grover en uitgehold.
Cannelloni
Pasta in de vorm van pijpjes die gevuld worden met een saus, vaak op basis van gehakt.
Capellini of engelenhaar
'Haartjes'pasta. Lijkt erg op vermicelli.
Cavatielli
Dichtgevouwen schelpjes pasta.
Conchilgie of schelpen
Pasta in de vorm van schelpen. Lekker in soep.
Cotelli of cavatappi
Holle, spiraalvormige pasta.
Cresti di gallo
Als macaroni, maar met een sierrandje aan de zijkant.
Ditali of ditalini
Kleine, holle pijpjes pasta.
Farfalle
Pasta in de vorm van strikjes of vlinders.
Fettucine
Lange, platte pasta. Lijkt erg op tagliatelle.
Fricelli of casareccia
Langwerpige, gedraaide pastavormen.
Fusilli if bucati lunghi
Lange, uitgerekte spiraalvormige pasta. Lekker in soep.
Fussilli of eliche
Spiraalvormige pasta, doet denken aan de ‘wokkel-chips’
Garganelli
Holle pijpjes pasta die aan de uiteinden schuin aflopen.
Gnocchi
Bolletjes pasta, vaak op basis van aardappelen.
Lasagne
Pastavellen, heel geschikt voor pasta uit de oven.
Linguine of trenette
Smalle variant van tagliatelle.
Macaroni
Boogjespasta. De macaroni die wij kennen is heel kort, in Italië zijn de pijpjes veel langer en dunner. Lekker met een gehaktsaus.
Orecchiette
Kleine schelpvormen.
Pappardelle
Bredere variant van tagliatelle.
Passatelli
Holle pijpjes pasta met een spiraalvormige sierrand erop.
Penne (rigate)
Holle, rechte pijpjes.
Pipe rigate
Grove schelpen pasta.
Rigatoni
Vrij grote, holle pijpjes pasta met een geribbelde rand.
Rissoni
Ziet eruit als rijst.
Ruote of rotelle
Pasta in de vorm van wielen.
Sardi of gnobetti
Langwerpige, schelpvormige pasta.
Spaghetti
Lange, dunne draden van pasta. Bekend is de klassieker Spaghetti Bolognese, spaghetti met een rijk gevulde gehaktsaus.
Stellini of sterretjes
Kleine, stervormige pasta.
Tagliarini
Als tagliatelle, maar dan smaller.
Tagliatelle
Lange, platte repen pasta. Worden opgerold tot nestjes en op die manier verkocht.
Tortellini
Opgevouwen stuk pasta met vulling. Lekker in soep.
Vermicelli
Als spaghetti, maar dan dunner. Heel geschikt voor het maken van soep.
Ziti
Grove en lange pijpjes pasta.
Verse pasta
Verse pasta smaakt het beste met roomsauzen en sauzen op basis van boter of kaas. Doordat de pasta vers is, wordt de saus opgenomen door de pasta, wat bij gedroogde pasta niet het geval is. Verse pasta kun je zelf maken (is wel veel werk) maar je kunt het ook kopen bij de delicatessenzaak en bij de grotere supermarkten. Richtlijn voor verse pasta is 125 gram per persoon.
Agnolotti
Rondjes pasta met vulling.
Cappelletti
Zien eruit als een open envelop.
Fettuccine
Als tagliatelle, maar dan smaller.
Garganelli
Holle pijpjes pasta die aan de uiteinden schuin aflopen.
Gnocchi
Bolletjes pasta, vaak op basis van aardappelen.
Lasagne
Pastavellen, heel geschikt voor pasta uit de oven. Vooral lekker als de klassieke variant met bechamelsaus, gehakt, tomaat, groenten en kaas.
Linguine
Smalle variant van tagliatelle.
Maltagliati
Kleine rechthoekige velletjes pasta.
Mezzaluna
Opgevouwen halve maantjes met vulling.
Pansotti
Als ravioli, maar dan groen.
Pappardelle
Bredere variant van tagliatelle.
Quadrucci
Als maltagliati, maar dan vierkant.
Ravioli
Kussentjes van pasta met een vulling. Lekker in soep.
Spaghetti
Lange, dunne draden van pasta.
Tagliatelle
Lange, platte repen pasta.
Tonarelli
Lange, vierkante draden pasta.
Kleuren pasta
Pasta komt voor in verschillende kleuren. De crèmekleurige is gewone pasta.
Daarnaast heb je:
- Groene pasta (spinazie)
- Oranje pasta (tomaten)
- Rode pasta (rode bieten)
- Zwarte pasta (inktvis)
Lekker na de pasta, een kopje
Italiaanse koffie