Siciliaanse lekkernijen

Siciliaanse lekkernijen Sicilië, de meest zuidelijke regio van Italie en één van de grootste eilanden van het land. De mensen zijn er vriendelijk, het grootste deel van het jaar is het er heerlijk weer, men vindt er een schat aan historie. Maar niet te vergeten, men kan er heerlijk eten. Men zou pagina's kunnen vullen met informatie over de meest heerlijke gerechten. Maar als je op vakantie gaat naar Sicilië, mag je de volgende lekkernijen absoluut niet aan je voorbij laten gaan!

De cannolo

De cannolo is een zoet calorienbommetje. Het bestaat uit een holle gefrituurde koek, in de vorm van een buis met daarin zoete ricotta. De zijkanten zijn vaak bestrooid met chocolade snippers of kruimels pistache.

Brioche met ijs

De brioche met ijs (italiaans: brioche con gelato). Het klinkt natuurlijk raar, brood met ijs. Maar toch is dit een verrassend lekkere combinatie. Het zoete broodje in combinatie met het heerlijk bereide Italiaanse ijs moet je echt eens proberen. Het ijs wordt in de meeste gevallen gemaakt in de ijssalon (let op, er staat dan gelateria artigianale) en wordt bereid met vers fruit en andere verse ingrediënten.

Granita

De standaard granita met citroensmaak wordt gemaakt van gemalen ijs (water), suiker en citroen. Net zoals met ijs, is er ook granita in verschillende smaken, zoals gemengd fruit, perzik, amandelen, peer etc. In verschillende delen van Sicilië wordt in combinatie op de brioche met ijs, ook brioche met granita gegeten.

De arancina

De naam zegt het eigenlijk al, arancina (sinaasappel), deze lekkernij heeft de vorm van een sinaasappel. Het is een rijstbal, gevuld met met onder andere vlees, doperwten en/of kaas. De buitenste laag wordt gepaneerd en vervolgens wordt de bal in de frituurpan gegooid. De arancina is overal op Sicilië verkrijgbaar.

De sfincione

Dit gerecht lijkt op de traditionele pizza. De bodem bestaat uit luchtig deeg, een soort focaccia. Als beleg worden tomaten, uien, kaas, ansjovis, olie, oregano en paneermeel gebruikt.

Caponata

Dit is een vegetarisch groentegerecht. Gemaakt van gegrilde groenten, hoofdzakelijk parpika’s, aubergine. Verder worden er vaak uien, aardappelen, olijven, kappertjes en selderij aan toegevoegd.
© 2011 - 2024 Italiagirl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Aromatische kruiden en specerijen zijn voor het ene gerecht geschikt en voor het andere niet. Hoewel het ook een kwestie…
Afvallen met perenAfvallen met perenPeren zijn erg goed voor je en het kan helemaal geen kwaad deze regelmatig te eten. Een peer heeft veel goed eigenschapp…
Wijn en eten combinerenWijn en eten combinerenBij wijn kun je niet zomaar elke type met wat voor soort eten dan ook combineren. De afstemming tussen wijn en gerechten…

Boodschappen doen in DuitslandBoodschappen doen in DuitslandWie vlak aan de grens woont zal waarschijnlijk al wel regelmatig even over de grens bij onze oosterburen een supermarkt…
Biltong: Afrikaanse lekkernijBiltong is de naam van een van origine Zuid-Afrikaanse lekkernij. Biltong is gemaakt van gedroogde reepjes vlees. De lek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Klone123, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Italiagirl (18 artikelen)
Gepubliceerd: 25-06-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.