Biltong: Afrikaanse lekkernij

Biltong is de naam van een van origine Zuid-Afrikaanse lekkernij. Biltong is gemaakt van gedroogde reepjes vlees. De lekkernij wordt vooral in Zuid-Afrika geproduceerd en geconsumeerd, maar ook in andere landen waar Afrikaners in de loop der tijd zijn gaan wonen – zoals Australië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland – wordt de biltong tegenwoordig steeds meer zelf geproduceerd. Hierbij ook een recept om biltong zelf te kunnen maken!
Bron: Moongateclimber, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Moongateclimber, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Oorsprong

Het recept voor de gedroogde reepjes vlees werd door de Nederlanders die in de Kaap aankwamen, meegebracht uit de ‘oude wereld’. Het was erg belangrijk dat etenswaar gedurende langere tijd bewaard kon blijven (geconserveerd). Het duurde namelijk te lang om kuddes op te bouwen. Daarnaast kostte ook het jagen op Afrikaans wild teveel tijd, en bovendien moesten de grote hoeveelheden vlees die daarvan overbleven, bewaard worden, terwijl er nog geen koelkasten en vriezers bestonden in die tijd. Het vlees dat gebruikt wordt om te drogen, is vooral rundvlees, koedoevlees of struisvogelvlees. De delicatesse wordt echter ook gemaakt van ezelvlees.

Bereidingswijze

'Bil' duidt aan welk deel van het dier ervoor gebruikt is en tong staat voor de vorm; strip of strook. Biltong wordt gemaakt van verschillende vleessoorten. De meest gebruikte zijn rundvlees, koedoevlees en struisvogelvlees. Het vlees wordt in repen van ongeveer een centimeter dikte gesneden. Daarna wordt het in grof zout gelegd; hoe langer in het zout, des te zouter is de smaak. Het overtollige zout wordt verwijderd en de repen vlees worden door azijn met wat worcestersaus gehaald. Daarna wordt het door een traditioneel kruidenmengsel gehaald. Daarna worden de repen, in een kartonnen doos of droogkast, in de buitenlucht gehangen, waarna de droogtijd varieert. In Nederland wordt het vlees vaak te drogen gehangen in een heteluchtoven, omdat het klimaat te vochtig is om buiten te drogen. Hoe langer de biltong wordt bewaard, hoe harder en droger het wordt; des te meer het lijkt op de biltong die je in Zuid-Afrika kunt kopen.

Zelf maken?

Voor wie zin heeft de uitdaging aan te gaan om het gedroogde vlees zelf te bereiden, hierbij een recept!

Benodigdheden:

Je kunt bij de bereiding van biltong het beste wat stokjes of een snoerdraad gebruiken, om de stukken vlees aan de hangen.

  • 500g rundvlees, het makkelijkst is lappen vlees
  • 1 el koriander
  • 2 el azijn (cider azijn is het beste)
  • 4 el zout (zeezout aanbevolen)
  • 4 el peper
eventueel een beetje knoflook of andere kruiden naar eigen wens en smaak toevoegen.

Bereiding:

Snijd het vlees in plakken van ongeveer 2 á 3 centimeter dikte en leg deze in een kom. Stop ook de azijn, koriander, peper en zout en de eventuele verdere kruiden bij de plakken in de kom. Om extra smaak aan het vlees toe te voegen, kun je wat knoflook nog erbij doen in de km. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en zet de kom een tijd - ongeveer vijf of zes uur - in de koelkast weg, zodat het kruidenmengsel met de azijn goed in het vlees trekt. Regelmatig moet het mengsel even goed opnieuw door het vlees geroerd worden, zodat de marinade goed wordt opgenomen in het vlees.

Als de marinade goed in het vlees is getrokken, moeten de lappen vlees aan het snoerdraad of de stokjes geprikt worden. Die moeten te drogen gelegd worden op een koele, droge en goed geventileerde plek. Als het vlees voldoende is gedroogd, kan het vlees in kleine stukjes, reepjes of lange slierten gesneden worden.

Voor de ongeduldigen:

Omdat het zes dagen duurt voor het vlees is gedroogd op bovenstaande manier, kun je ook het vlees op eeen snellere manier drogen. Dit bereik je door de lappen vlees aan het rooster in de oven op te hangen. De lappen moeten dan 2,5 uur hangen in een voorverwarmde oven op 50 graden (heteluchtoven). Zorg ervoor dat de ovendeur op een kleine kier open blijft, door er bijvoorbeeld iets tussen te klemmen. Anders droogt het vlees niet goed.

Bron: Jamsta at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Jamsta at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
© 2011 - 2024 Joycekk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Afrikaans, zustertaal van het NederlandsOfficieel is het Afrikaans geen Nederlands. Je mag het gerust een zustertaal noemen. Het Afrikaans heeft zich ver uitges…
Zuid-Afrikaans, een koddig taaltje?Zuid-Afrikaans, een koddig taaltje?Zuid-Afrikaans zien wij vaak als een koddig taaltje, met grappige woorden. Klopt dat beeld wel? in dit artikel lees je w…
Pastrami, vleesbeleg uit de Joodse keukenPastrami, vleesbeleg uit de Joodse keukenPastrami is vleesbeleg uit de Joodse keuken. Maar wat is pastrami nu eigenlijk echt? In iedere Amerikaanse film wordt we…
Zwanger en rauwe hamZwanger en rauwe hamTijdens de zwangerschap moet er extra voorzichtig met voedsel worden omgegaan. Sommige producten kunnen vanwege gevaren…

Siciliaanse lekkernijenSiciliaanse lekkernijenSicilië, de meest zuidelijke regio van Italie en één van de grootste eilanden van het land. De mensen zijn er vriendelij…
Tsjechische drank en drinken uit TsjechiëTsjechische drank en drinken uit TsjechiëHet bier uit Tsjechië is wereldwijd befaamd. De Tsjechen nemen hun bier (pivo) serieus en zijn er zeer trots op. Tsjechi…
Bronnen en referenties
Reactie

Hans Hogendoorn, 11-06-2013
Ik heb de biltong gemaakt op de snelle manier, 2.5 uur in de oven op 50 graden. Alleen vind ik 4 el peper en 4 el zout veel te veel, veel te peperig, kan dat anders? Gr. hans hogendoorn. Reactie infoteur, 08-09-2013
Als het te peperig smaakt, kun je uiteraard minder peper en/of zout gebruiken!

Joycekk (5 artikelen)
Laatste update: 23-05-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.