Boodschappen doen in Duitsland

Boodschappen doen in Duitsland Wie vlak aan de grens woont zal waarschijnlijk al wel regelmatig even over de grens bij onze oosterburen een supermarkt inlopen. Toch kan het ook voor wie ietsje verder woont interessant zijn om af en toe boodschappen in Duitsland te doen, en zelfs voor wie er een eindje voor moet reizen kan het leuk zijn om eens een bezoek te brengen aan een Duitse supermarkt. De reden hiervoor zijn het formaat van de winkels, de prijzen en het assortiment.

Formaat van de supermarkten

In Nederland zijn de meeste supermarkten van een bescheiden formaat, dat is echter bij onze oosterburen wel anders! Hoewel je in Duitsland ook best kleinere supermarkten kan vinden zijn er ook volop grote supermarkten te vinden van een formaat dat wij in Nederland eigenlijk niet kennen. Het best vertegenwoordigd zijn deze natuurlijk in de wat grotere plaatsen zoals bijvoorbeeld Nordhorn en Kleef. Namen van Duitse supermarkten zijn onder andere de 'Marktkauf", "Rewe", "K+K" en "Kaufland".

Assortiment in Duitse supermarkten

Het assortiment in de supermarkten in Duitsland is wat anders dan bij die in Nederland en uiteraard dankzij het grote formaat van de supermarkten ook veel uitgebreider. Je zal dan ook zeker tegen een hoop producten aanlopen die we in Nederland helemaal niet kennen. Andersom is uiteraard ook het geval, niet alle vertrouwde Nederlandse merken zijn ook in de Duitse supermarkt terug te vinden. Soms is een merk wél te vinden, maar heeft het een andere naam, je herkent het dan meestal aan de vormgeving van de verpakking. Wel kan het voorkomen dat er van een ons bekend merk hele andere varianten verkocht worden dan in Nederland.

Alcoholhoudende dranken

Dit is waarschijnlijk hét product wat de meeste mensen zullen noemen als je vraagt wat er goedkoper is in Duitsland. Dat geldt dan vooral voor de sterk alcoholische dranken. Naast de lagere prijs is ook het assortiment interessant. Er is een groot aanbod in onder andere vruchtenwijnen en verschillende soorten likeuren, vaak ook tegen aantrekkelijke prijzen.

Drogisterijartikelen

Het kan heel aantrekkelijk zijn om je drogisterijartikelen in Duitsland in te slaan. Denk daarbij aan dingen als shampoo en deodorant, maar ook dingen als haarverf en sommige wasmiddelen en wasverzachters zijn er vaak goedkoper. Veel van de ons bekende merken op dit gebied zijn ook in Duitsland vertegenwoordigd, dus grote kans dat jouw favoriete merk er ook tussen zit.
Wel is het aan te raden om hiervoor naar bijvoorbeeld een Schlecker te gaan, aangezien de prijzen daar (net als in Nederland) meestal nog lager liggen dan in de supermarkten.

Toetjes en ijskoffie

Het aanbod aan toetjes in Duitsland is totaal niet te vergelijken met dat in Nederland. Duitse supermarkten beschikken over een enorme keuze in allerlei toetjes, vaak in een portieverpakking. Yoghurt, pudding, griesmeeltoetjes, rijsttoetjes en dat dan weer in allerlei soorten, maten en smaken. Natuurlijk zijn ook hier luxe toetjes te vinden, maar de prijzen zijn over het algemeen laag te noemen in vergelijking met Nederlandse toetjes voor één persoon. Voor tussen de 30 en de 60 cent per toetje heb je al heel veel keus. In ditzelfde schap kun je meestal ook ijskoffie vinden. In Nederland is deze koude koffie meestal alleen in de zomerperiode goedkoop te koop bij de Lidl, in Duitsland kan je dit het hele jaar door kopen en bijna elke supermarkt heeft een goedkopere variant van tussen de 50 en de 60 cent per bekertje.

Kant en klaar maaltijden

Een product wat we in Nederland nauwelijks kennen en waar je in Duitsland relatief veel keuze in hebt zijn de houdbare kant en klaar maaltijden. Deze maaltijden hoeven niet koel bewaard te worden en zijn vaak maanden houdbaar. De prijzen variëren een beetje per meer eenvoudige of juist luxe maaltijd, maar zitten meestal tussen de anderhalve en drie euro per stuk.

Ook veel te vinden zijn bekers met daarin gedroogd eten waar je kokend water op moet gieten. Verschillende soorten pasta, noodles en aardappelpuree varianten zijn vertegenwoordigd. De prijzen hiervoor verschillen per merk en zitten meestal tussen de vijftig cent en anderhalve euro per beker.

Chocolade

Wie van chocolade houdt kan in een Duitse supermarkt zijn hart ophalen. Een groot assortiment repen, bonbons en andere chocoladevarianten is in bijna elke supermarkt wel te vinden. Dit gaat van zeer betaalbaar tot heel erg luxe. Natuurlijk kan je in Nederland ook goedkope chocolade kopen, maar dit gaat dan meestal alleen om melk, puur en soms witte chocolade. In Duitsland zijn er van de goedkopere merken vaak heel erg veel soorten repen te koop, bijvoorbeeld met vullingen als marsepein, yoghurt, koffie, framboos en mint. Voor wie liever voor luxe gaat zijn er veel producten van het bekende merk Lindt. Maar ook van andere merken zijn er bijzonder luxe gevulden repen en bonbons in allerlei soorten en maten te koop. Een waar walhalla voor elke chocoladeliefhebber dus!

Duurder en minder interessant

Het is onmogelijk om alle bijzondere producten op te noemen die er in een Duitse supermarkt te vinden zijn, het is ook veel leuker om dat allemaal zelf uit te vinden wanneer je er bent. Wel is het handig om te weten dat zeker niet alles beter in Duitsland gekocht kan worden. Zo is koffie over het algemeen duurder bij onze oosterburen. Daar staat tegenover dat er wel weer veel bijzondere koffiespecialiteiten te vinden zijn, wat het toch weer interessant kan maken om even langs dit schap te lopen. Wat slecht vertegenwoordigd is is de chips, duur en weinig keuze, hiervoor kunnen de Duitsers dus maar beter naar Nederland komen dan andersom. Ook het assortiment koekjes is meestal niet zo groot en bijzonder als in Nederland, maar wie weet zit er nog wel wat aparts voor je tussen.

Afrekenen in Duitsland

Naast natuurlijk gewoon contant betalen kan je eigenlijk bij elke Duitse supermarkt ook met je 'Karte' betalen, je pinpas dus. Kijk hierbij niet vreemd op als er geen pinapparaat te zien is, in veel zaken is het nog gebruikelijk om je pinpas af te geven aan de kassière die deze dan door het apparaat haalt of erin stopt, hierna wordt het apparaat jouw kant op geschoven zodat je je pincode kan ingeven en bevestigen. Zodra de betaling is afgerond krijg je dan van de kassière je pinpas weer terug. Deze voor ons ongebruikelijke gang van zaken is in Duitsland zeer gangbaar en je hoeft dus ook niet bang te zijn dat er iets vreemds met je pas gebeurd wanneer men deze van je aan wil nemen.
© 2011 - 2024 Wien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grensoverschrijdend winkelen: lucratief én funestGrensoverschrijdend winkelen: lucratief én funestGrensoverschrijdend winkelen: lucratief voor de klant, verliesgevend voor de Nederlandse grenssupermarkt. Nederlanders d…
Geld besparen op je boodschappen: SupermarktXGeld besparen op je boodschappen: SupermarktXVoor iedereen die dagelijks opzoek is naar de goedkoopste boodschappen is er nu SupermarktX. Met supermarktX hoef je nie…
Over de grens geld besparenDe prijzen van benzine, wijn, sterke drank en rookwaren zijn door de accijnsverhogingen (weer) flink gestegen, en het ei…
Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Uw vaste lasten kunt u niet of nauwelijks beïnvloeden. Er valt veel geld te besparen op de dagelijkse boodschappen. Zond…

De Chinese keukenHet is dwaasheid om over de Chinese keuken te spreken. Men zegt dat er vier zijn, namelijk de keuken van Beijing in het…
Siciliaanse lekkernijenSiciliaanse lekkernijenSicilië, de meest zuidelijke regio van Italie en één van de grootste eilanden van het land. De mensen zijn er vriendelij…
Wien (17 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.