InfoNu.nl > Eten en Drinken > Buitenlands > Tapas heerlijk Spaans

Tapas heerlijk Spaans

Tapas, de heerlijke spaanse voorgerechtjes, zijn ideaal om bij speciale gelegenheden te serveren. Het zijn voorgerechtjes die zowel warm als koud opgediend kunnen worden. Ze zijn verkrijgbaar in de meeste bars en de zogeheten 'wijnbars'; ook wel: tascas en bodegas, in Spanje. Je kunt tapas eten op verschillende momenten van de dag. Meestal worden ze voor de lunch of voor het avondeten genuttigd. In Nederland zijn tapas tegenwoordig mateloos populair.

De oorsprong van tapas

Oorspronkelijk komen tapas uit Andalusie. Het woord tapas komt van het Spaanse woord tapar, dat bedekken betekent. Tapa betekent dan ook deksel. Deze benaming komt voort uit het feit dat men in Andalusie vroeger sneetjes brood over hun glazen wijn legden om geen vliegen of andere viezigheid in hun glas te krijgen. Hieruit volgde het idee van de Andalusiers om kleine hapjes op dat brood te leggen en op die manier ontstonden de tapas zoals we ze nu kennen. Een andere verhaal over het ontstaan van de tapa vertelt dat herbergiers een plakje rauwe ham of chorizo over het glas legden om zo vliegen weg te houden. Later werd het brood of de rauwe ham vervangen door een klein schoteltje met een hapje erop.

Tips voor het serveren van tapas

Wanneer u besluit zelf tapas te maken, is het verstandig om deze te serveren in aardewerken bakjes. Deze bakjes houden de tapas die koud moeten blijven koud, en de tapas die warm moeten blijven, warm. Vooral op lange zomeravonden is het fijn om buiten lang te tafelen, en dan is het fijn wanneer uw tapas op temperatuur blijven. Eigenlijk is het woord tapas niet zozeer een benaming van een soort gerecht, het is eerder een 'manier van eten'.

Tapas smaken het lekkerst met een goed glas wijn of een glaasje sherry. Wanneer u uit eten gaat voor tapas, krijgt u hoogstwaarschijnlijk een ruime keuze aan tapas op de menukaart te zien. Tapas kunnen gerechten met allerlei verschillende ingredienten zijn; brood, olijven, kaas, worst, diverse vlees- en vissoorten, zelfs groenten.

Natuurlijk hoeft u niet perse uit eten te gaan om de Mediterranee te proeven. Als u zelf thuis aan de slag gaat met allerlei tapasrecepten, bent u gegarandeerd van succes bij uw tafelgenoten. Er is voor ieder wat wils, door de vele variaties die tapas kunnen bieden.

Tapas recepten

© 2007 - 2014 Veron, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tapas snel en eenvoudigTapas snel en eenvoudigTapas zijn snel en eenvoudig te maken en kunnen warm en koud gegeten worden. Tapas komen uit Spanje en zijn kleine voorg…
Sherry en tapas, tapas met SherrySherry en tapas, tapas met SherryZowel de sherry als de tapas vinden hun oorsprong in het zuid Spaanse Andalucia. De veelzijdigheid van de tapas zijn onl…
Tapasrecept: Chorizo empanadilla'sWanneer u verschillende soorten tapas serveert, kunt u dat niet doen zonder chorizo tapas. Chorizo is een van oorsprong…
Madrid; stad om uit te gaan; TapasMadrid; stad om uit te gaan; TapasAl bijna 450 jaar is Madrid de hoofdstad van Spanje. De stad die zelf al heel veel ouder is, werd in 1561 door koning Fi…
Alles over tapasAlles over tapasTapas zijn kleine hapjes die gezamenlijk een complete maaltijd vormen of die gebruikt worden als hapje bij de (Spaanse)…

Reageer op het artikel "Tapas heerlijk Spaans"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Veron
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Schrijf mee!