Is bier gezond? Voordelen van bier drinken met mate
Wat smaakt er op een zonnige zomerdag beter dan een frisse pint bier? In bier proef je de natuurlijke smaak van sommige bestanddelen als gerst en hop. Matig bierverbruik biedt heel wat voordelen voor de gezondheid. Matige bierconsumptie vermindert de kans op hart- en vaatziekten, verlaagt de bloeddruk en vermindert de kans op diabetes van het type II. Het bestanddeel hop zorgt dan weer voor een kalmerende werking. Bovendien beschikt deze gerstedrank over de nuttige vitamine B. Wat zijn nog zoal de voordelen van bier drinken met mate voor de gezondheid?
Bestanddelen van bier
Bier bevat heel wat
gezonde ingrediënten zoals water, gist, gekiemde gerst, hop, vitamine B en mineralen.
Hop
Vooral hop levert bepaalde gezondheidsvoordelen op. Sinds mensenheugenis wordt er aan hop een
kalmerende werking toegeschreven. Veel wetenschappers gaan ervan uit dat deze rustgevende werking vooral toe te schrijven is aan de essentiële hopolie. Hop bevat ook
flavonoïden: dat zijn stoffen van plantaardige oorsprong die de werking van het vrouwelijke hormoon oestrogeen nabootsen. Aan deze fyto-oestrogenen worden allerlei gunstige effecten toegeschreven. Zo gaat men ervan uit dat deze stoffen beschermen tegen kanker en hart- en vaatziekten en de menopauzeklachten kunnen verminderen.
Vitamine B
Bier bestaat voor 90% uit water en bevat geen vet. Verder zijn er weinig eiwitten in bier te vinden en maar een kleine hoeveelheid suiker. De calorie-aanvoer van een pilsje bedraagt ongeveer de helft van de calorieën in een glas frisdrank. Bier met een hoger alcoholgehalte bevat trouwens meer calorieën dan een pilsje. De gist die tijdens het brouwproces aan het bier wordt toegevoegd, zorgt voor de aanmaak van
vitamine B. Van deze vitamine blijft een groot deel in het eindproduct van het bier aanwezig. Als je bier met mate drinkt, dan kan je je dagelijkse behoefte aan vitamine B op deze manier aanvullen. Bij een relatief hoog alcoholgebruik daarentegen stijgt ook de behoefte aan vitamine B.
Mineralen
Ook vind je in bier mineralen en sporenelementen zoals ijzer, chroom, koper, silicium en kalium. Sporenelementen zijn mineralen waarvan we er slechts heel weinig nodig hebben. Natrium is dan weer heel beperkt in bier, wat ook een goeie zaak is.
Bier drinken met mate: voordelen
Hart- en vaatziekten
Het drinken van af en toe een biertje vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Talloze studies hebben dit al aangetoond. Wetenschappers zoeken de verklaring hiervoor in de invloed van bier op het cholesterolgehalte. Matig biergebruik zou de HDL-cholesterol, d.i. de "goede" cholesterol, met 5 à 10% doen toenemen.
Bloedklonters
Bovendien heeft matig biergebruik een gunstig effect tegen bloedklonters. Een matige consumptie van bier zou de stof fibrinogeen verminderen. Dat is de stof die de vorming van bloedklonters in de hand werkt. Bloedklonters kunnen leiden tot trombose en afsluiting van de kransslagaders.
Bloeddruk
Matige bierconsumptie krijgt ook positieve effecten toegeschreven op het vlak van de bloeddruk. Het zou de
bloeddruk verlagen en dit zou het duidelijkst zijn bij oudere personen.
Diabetes type II
Ook zou het matig gebruik van bier kunnen leiden tot een verminderde kans op
diabetes type II, met andere woorden de ouderdomsdiabetes. Matige drinkers zouden 30% minder risico lopen op ouderdomsdiabetes. Bovendien zouden mensen met ouderdomsdiabetes minder kans lopen om te overlijden aan hart- en vaatziekten.
Bier gezond?
Factoren
Het hangt van allerlei factoren af of een matig biergebruik een positief effect heeft op je gezondheid. Je leeftijd, je eventuele aandoeningen of ziektes en je geslacht zijn hierbij van belang. Vrouwen zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor alcoholgebruik dan mannen. Ook mensen met een verzwakte weerstand kunnen makkelijker negatieve gevolgen ondervinden van alcoholgebruik.
Per dag
Hoeveel glazen bier per dag wordt beschouwd als gezond hangt af van de richtlijnen voor alcoholgebruik die per land zijn opgesteld. In Nederland past men een strengere richtlijn voor het drinken van alcohol toe dan in de meeste Europese landen. Doorgaans wordt in Europa vrouwen aangeraden om maximum één glas alcohol per dag te gebruiken, en mannen maximum 2 glazen per dag. Maar in Nederland worden de twee geslachten gelijkgesteld op het vlak van de aanbeveling voor alcohol, namelijk
maximum één glas alcohol per dag. Hoe dan ook komt het advies van het Voedingscentrum erop neer dat helemaal geen alcohol drinken beter is dan één glas alcohol per dag, vermits de voordelen ervan voor de gezondheid niet opwegen tegen de nadelen ervan.
Lees verder