La Trappe, de enige Nederlandse trappist

La Trappe is het enige Nederlandse trappistenbier. Over de gehele wereld gezien bestaan er zeven trappisten. Zes hiervan in België en één dus in Nederland. La Trappe kent een kent een zestal varianten trappistenbier die stuk voor stuk een eigen karakter hebben. Momenteel is er nu een zevende gelegenheidsbier gebrouwen. Lees het in dit artikel. Het is bier om van te genieten! De bierbrouwerij van La Trappe is gevestigd in het Noord-Brabantse Berkel-Enschot. Dit dorpje ligt onder de rook van de studentenstad Tilburg vlakbij de Belgische grens. Sinds 1881 staat hier de brouwerij "De Koningshoeven" wat eigenlijk van oorsprong eerst "Schaapskooi" heette. Door de trappistenmonnikken wordt hier in de abdij "Onze Lieve Vrouw" van Koningshoeven het trappistenbier La Trappe gebrouwen.

La Trappe kent momenteel een zestal varianten. Uiteraard zijn er de blonde versie, de dubbele variant en de tripel, maar naast deze drie bieren kent La Trappe nog drie bieren. Dit zijn de Quadrupel, de Witte Trappist en La Trappe Bockbier.
Het is dit jaar (2009) precies 125 jaar geleden dat broeder Isidorus Laaber is begonnen met het brouwen van de trappist La Trappe Dubbel. Om dit te vieren is er een gelegenheidsbier gebrouwen die de naam draagt "Isid’or". De zevende 'geboren' trappist van La Trappe. De bieren worden hieronder kort beschreven qua smaak, kleur en temperatuur.

La Trappe trappistenbier


La Trappe Blond

La Trappe is een mooi helder, goudblond biertje. Het heeft een zachte smaak die fruitig en fris aandoet. De geur is zeer aromatisch en doet denken, door de zweem van perzik, aan fruit. Blond van La Trappe is dan ook een heerlijk doordrinkbaar bier en goede dorstlesser. Blond van La Trappe bevat 6,5% alcohol en u serveert dit bier het beste op een temperatuur van 8-12 °C.

La Trappe Dubbel

De dubbel van La Trappe is een echt heerlijk trappistenbier met een mooie roodbruine kleur. Het heeft een zachte smaak met toetsen van karamel. Dit geeft de dubbel een zoetige smaak met een toch frisse afdronk. Dubbel van La Trappe bevat 7% alcohol en dit bier serveert u het beste op 10-14 °C. Net iets warmer dan zijn Blonde voorganger.

La Trappe Tripel

Tripel staat bekend om toch wel krachtigere bieren dan de Blonde en Dubbele varianten. De Tripel heeft een kruidige smaak wat door de koriander is ontstaan tijdens het brouwproces. De Tripel is qua kleur een echte tripel en heeft een blonde kleur. De afdronk van dit bier is ietwat bitter, maar tegelijk ook zoet en fruitig.

Tripel van La Trappe bevat 8% alcohol en ook hier is de ideale serveertemperatuur 10-14 °C.

La Trappe Quadrupel

Quadrupel is de zwaarste variant in de serie van de La Trappe trappistenbieren. De kleur van dit zware bier is amberkleurig en zijn smaak is perfect. Een warme, volle smaak die ietwat zoet is en tegelijkertijd iets bitter. De Quadrupel wordt gerijpt in eikenhouten vaten... hierdoor onstaat de volle smaak, maar ook wel een wat houtachtige smaak.

La Trappe Quadrupel bevat 10% alcohol en serveert u net als de vorige twee bieren op een termperatuur van 10-14 °C.

La Trappe Bockbier

La Trappe Bockbier is het enige bockbier dat door een trappistenbrouwerij wordt gebrouwen. Het is zelfs de enige bock die nagist op de fles. Dat maakt deze bock wel heel speciaal. De kleur van dit bockbier is mooi rood en het heeft een volle smaak. De geur is ietwat moutig en zijn afdronk is door de mout en hop, die is afgebrand, lciht bitter geworden.

De Bock van La Trappe bevat 7% alcohol en heeft een schenktemperatuur van 10-14 °C.

La Trappe Witte Trappist

Net als de La Trappe Bockbier is ook de Witte Trappist het enige trappistenwitbier. Net als andere witbieren is dit een heerlijke dorstlesser. Het heeft een complexe smaak doordat het gebrouwen is met veel aromatische hopsoorten. Ook is er voor dit bier voornamelijk tarwemout gebruikt. Het is een ongefilterde versie, waardoor het bier niet helder is.

U serveert deze een stuk kouder dan de andere trappisten, namelijk op 4-6 °C en bevat een percentage van 5,5%

La Trappe Isid'or

Een speciale versie van La Trappe. Deze versie is lichtzoet van smaak met toetsen van karamel. De kleur van deze variant is amberkleurig met een afdronk die fruitig is van smaak. La Trappe Isid'or is door eigen gekweekte Perle hop gebrouwen.

Het heeft een percentage alcohol van 7,5% en een serveertemperatuur van 10-14 °C.

Hieronder een stukje geciteerd van de site van de La Trappe brouwerij. Het betreft de reden waarom de La Trappe Isid'or gebrouwen is:

"In 2009 is het 125 jaar geleden dat broeder Isidorus Laaber aarzelend, met vallen en opstaan, begon aan wat nu een prachtig product is. Om dit feit te herdenken, komen wij in dit jubileumjaar met een gelegenheidsbier op de internationale markt. Het kan niet anders dan dat het bier de naam draagt van onze eerste brouwmeester: Isid’or. Het is een hommage aan deze eenvoudige broeder met zijn gouden handjes die onze bierbrouwerij en daarmee ons klooster heeft groot gemaakt."
© 2009 - 2024 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Westmalle Trappist; monnikenwerkOf je nou voor of tegen het Rooms-Katholicisme bent, één ding moet je de katholieke kloosterbewoners de Trappisten nagev…
Westmalle trappistenbierenWestmalle trappistenbierenMijn favoriete bier is Westmalle Dubbel. Het heeft een heerlijke, lange afdronk en de slok zelf levert een fantastisch g…
Speciaalbieren indelen in stijlen en herkennenSpeciaalbieren indelen in stijlen en herkennenSpeciaalbieren zijn populairder dan ooit. Hoeveel verschillende soorten bier zijn er nu eigenlijk? Brouwers en bierkenne…

Pauwel Kwak, bier in een koetsiersglasPauwel Kwak, bier in een koetsiersglasPauwel Kwak! Bij het horen van deze naam gaat niet de eerste gedachte uit naar een overheerlijk Belgisch biertje in een…
Bronnen en referenties
  • www.latrappe.nl
Martinq79 (62 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.