Trappist Rochefort, een bijzonder bier

Het is één van de zes trappisten die het Belgische land rijk is; Trappist Rochefort. Deze is verkrijgbaar in drie varianten, namelijk de Rochefort 6, 8 en 10. Hieronder in dit artikel een beschrijving van de drie varianten van Rochefort.

Rochefort en zijn bier

Rochefort wordt gebrouwen in de abdij Notre-Dame de Saint-Remy. Deze abdij ligt tegen het Belgische plaatsje Rochefort aan en dateert al uit het jaar 1230. Eeuwen later, in de 16e eeuw is men hier pas begonnen met het brouwen van bier, maar door het regime van Napoleon heeft deze abdij lang stilgelegen. Pas in 1887 is men weer begonnen met het brouwen. Rochefort is een commercieel bier geworden in een bepaalde hoeveelheid. Er wordt, net als in het klooster van Westvleteren, niet meer gebrouwen dan nodig is voor de onderhoud van hen zelf en het klooster. Men produceert niet meer dan nodig is, ondanks de grote belangstelling van buitenaf. Daarnaast dienen zij hun volledig bestaan op aan het dienen van de Heer.

Dit alles maakt het bier tot een geheimzinnig en bijzonder bier, welke in drie varianten verkrijgbaar zijn. Het verschil in deze drie bieren betreft alleen het alcoholpercentage. De bereiding, het brouwen, is voor alle bieren gelijk. Bij elke variant wordt er kandijsuiker toegevoegd voor het bottelen wat de hergisting op de fles bevordert. Na zes maanden in de fles te zitten zijn de bieren qua gisting klaar voor consumptie. Tracht men dit bier langer te bewaren dan zal het bier zich nog een jaar verder ontwikkelingen in de fles. Vaak worden de smaakelementen hier nog beter door.

Rochefort 6

De 6 van Rochefort is de lichtste variant van de drie types die de monniken brouwen. Toch betreft dit biertje al een percentage van 7,5% alcohol en is daardoor een niet te onderschatten bier. In de neus ruikt u wellicht toetsen van koffie en chocolade. En ook bij het proeven gaan vaak de eerste gedachten richting de koffie. Ook door het ontdekken van de chocoladetonen heeft dit bier een mooie verhouding. De afdronk is ietwat zoetig die ervoor zorgt dat het proeven van dit bier compleet maakt. De ideale temperatuur om deze te serveren ligt tussen de 12 - 14 graden celsius. Deze variant is te herkennen, uiteraard aan het etiket, maar tevens aan de rode kroonkurk die de fles met zich meedraagt.

Rochefort 8

De nummer 8 van Rochefort is de middelste van de drie varianten. Vaak wordt deze als meetpunt gezien van alle brouwactiviteiten van de brouwerij. Dit biertje heeft een alcoholpercentage van 9,2% en is zoet en fruitig van smaak. De afdronk van dit bier is ietwat bitter en bij het inschenken ruikt u eerst wat geroosterd mout. Bij het inschenken ziet u een mooi bier met een koperbruine kleur. De Rochefort 8 heeft een groene kroonkurk op de fles.
Ook hier is de beste temperatuur om het te serveren tussen de 12 - 14 graden celsius.

Rochefort 10

De sterktste variant van Rochefort. Met een alcoholpercentage van maar liefst 11,3% mag het zich de sterkste trappist van allemaal noemen. Moeilijk te verkrijgen, maar een dijk van een bier om van te genieten. Na het inschenken valt de schuimkraag snel in en blijft er niet veel meer over dan donkerrood bier met een sterke geur die doet denken aan elementen van fruit. De smaak daarentegen is echter verrassend en een sensatie voor deze sterke trappist. Het is namelijk zacht en zoet, maar toch zeker robuust. U proeft namelijk zeker de sterke smaak van het alcohol wat u een aangenaam warm gevoel geeft bij het drinken. De 10, met zijn blauwe kroonkurk, is volgens kenners de beste van Rochefort en wellicht onder de trappisten.

Conclusie

Wilt u dus graag echt eens een keer wat anders en bijzonders drinken dan wat u gewend bent. Drink dan eens een Rochefort 6, 8 of 10. Het is een bier om werkelijk van te genieten. Door de moeizame verkrijgbaarheid is het zeker de moeite waard om het bier te kopen, wanneer u het hem ziet staan bij een slijter. Bewaar gerust dit bier en maakt u zich geen zorgen als het over de houdsbaarheidsdatum komt. Vaak wordt deze nog nog smaakvoller naarmate hij langer in de fles zit. Geniet ervan!
© 2009 - 2024 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Westmalle Trappist; monnikenwerkOf je nou voor of tegen het Rooms-Katholicisme bent, één ding moet je de katholieke kloosterbewoners de Trappisten nagev…
Rochefort, BelgieIn Wallonië,het franssprekende deel van Belgie ligt het mooie plaatsje Rochefort. Het ligt aan het riviertje de Lomme, d…
Trappistenbier: het beste van de patersSlechts 7 bieren wereldwijd mogen de naam trappist dragen. Ze worden door veel kenners gezien als het neusje van de zalm…
Trappistenbier ZundertVrijdag 29 november 2013. Dit is de dag waarop de gemeente Zundert weer een aanwinst rijker is, namelijk trappistenbier…

Duchesse de Bourgogne, bier met geschiedenisDuchesse de Bourgogne. Het is een bier wat grotendeels onder de mensen niet bekend is. Toch is het een heel symphatiek b…
Gulden Draak, een zware BelgBrouwerij Van Steenberge uit het Begische Ertvelde is de brouwer van het zeer bijzondere bier "Gulden Draak". Een zwaar…
Bronnen en referenties
  • Bieren van de wereld; David Kenning Minder trammelant in bierland; Rick Kempen & Marco Philipsen
Martinq79 (62 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.