Trappistenbier Zundert

Vrijdag 29 november 2013. Dit is de dag waarop de gemeente Zundert weer een aanwinst rijker is, namelijk trappistenbier uit eigen kweek. Dit trappistenbier wordt gebrouwen door abdij Maria Toevlucht, gevestigd in Zundert.

Abdij Maria Toevlucht

De abdij Maria Toevlucht behoort tot de orde van Cisterciënzers van de Stricte Observantie. Deze groep monniken staat ook wel bekend als de Trappisten. De Regel van Sint Benedictus is voor deze monniken en monialen de levenswijze. Zo beleven ze het adagium Bid en Werk (Ora et labora). Van oudsher produceren deze monniken vaak producten zodat ze in eigen levensonderhoud kunnen voorzien. De monastieke gemeenschap bepaalt het beleid voor de abdij en zorgen ervoor dat de financiën aanwezig zijn.

Geschiedenis abdij

De naam van de abdij is ontstaan bij de oprichting. Tijdens de Franse Revolutie werden de kloosters daar verbrand en monniken vermoord. Daarom kwamen veel uitgewezen monniken naar België en Nederland. In Tilburg was al een klooster gesticht. Dit ging om de abdij Koningshoeven. Al snel waren er plannen voor meer kloosters in Nederland. In 1879 schonk een Zundertse grond aan de Abt van Koningshoeven. Die besloten hier een klooster te stichten als toevluchtsoord voor de Franse monniken. De naam Maria Toevlucht was geboren. In 1938 was het klooster dankzij financiële injecties van buitenstaanders uitgebreid met een bakkerij, smederij en een ruimere huisvesting. Ook was de kerk gereed en daardoor voldeed het klooster aan de voorwaarden en werd de priorij verheven tot abdij.

Ontstaan brouwerij

In voorgaande jaren verdiende het klooster de kost met een veehouderij en later een vleesveebedrijf. Uiteindelijk zijn ze hier in 2011 mee gestopt en werden een jaar later de plannen bekend dat er een huisbrouwerij gebouwd zou worden. Hiervoor hebben de monniken eerst uitvoerig onderzoek laten uitvoeren en zijn ze bij andere trappistenklooster langs geweest voor werkbezoek. De trappisten noemden de brouwerij De Kievit. Deze is vernoemd naar de vroegere boerderij die hier stond. Eerst was er verwarring over hoe het bier nu werkelijk zou gaan heten. Uiteindelijk maakten de monniken bekend dat het bier Zundert ging heten, naar de plaats waar het gebrouwen wordt. Doordat de monniken onderdeel zijn van de orde van trappisten valt het bier dus onder trappistenbier wat wereldberoemd is. Daardoor waren de verwachtingen meteen hoog gespannen. De brouwinstallatie is afkomstig uit Duitsland van de firma JBT. Deze installatie paste precies in de hoogte van de afmetingen van de bestaande boerderij. De voorwaarde vanuit de gemeente was namelijk dat er gebouwd zou worden binnen de contouren van de voormalige gebouwen.

Primeur trappistenbier Zundert

Uiteindelijk is het bier 29 november 2013 officieel in de verkoop gegaan. De horeca in Zundert kreeg hierbij de primeur. De verkooppunten van het bier zijn echter in heel Nederland en België, die na Zundert ook het recht krijgen dit bier te verkopen.
Het bier heeft een alcoholpercentage van 8% en is een koperblond bier. Ook zijn er voor het trappistenbier bijpassende bierglazen beschikbaar met bierviltjes. Het bier was op de eerste dag van de verkoop binnen vijf uur uitverkocht. De cafés De Ruyterhof, Het Kaffee en De Tijd in Rijsbergen(Gemeente Zundert) plus brasserie De Nonnen in Zundert mochten het bier schenken vanaf vier uur in de middag.

Andere trappistebieren

De Zundertse trappist is het negende bier dat zichzelf officieel trappistenbier mag noemen. De andere bieren zijn:
  • "Achel" van de Sint-Benedictusabdij, ook wel de Achelse Kluis genoemd, in Hamont-Achel(België)
  • "Chimay" van de Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay (België)
  • "Engelszell" van Stift Engelszell in Engelhartszell an der Donau (Oostenrijk)
  • "La Trappe" van de Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot (Nederland)
  • "Orval" van de Abdij van Orval in Villers-devant-Orval (België)
  • "Rochefort" van de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort (België)
  • "Westmalle" van de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Westmalle (België)
  • "Westvleteren" van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren (België)
  • "Mont des cats"van de Abdij du Mont des Cats in Godewaarsvelde (Frankrijk)
© 2013 - 2024 Dennis596, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zundert Trappist - Info en ReviewrecensieZundert Trappist - Info en ReviewDe Zundert Trappist is sinds 10 december 2010, door de Internationale Vereniging Trappist, gekozen tot het 9e officiële…
Bloemencorso ZundertBloemencorso ZundertHet bloemencorso in Zundert staat bekend als het grootste bloemencorso ter wereld. Twintig buurtschappen strijden om de…
Trappistenbier: het beste van de patersSlechts 7 bieren wereldwijd mogen de naam trappist dragen. Ze worden door veel kenners gezien als het neusje van de zalm…
Westmalle Trappist; monnikenwerkOf je nou voor of tegen het Rooms-Katholicisme bent, één ding moet je de katholieke kloosterbewoners de Trappisten nagev…

11 Trappistenbieren - Een ambacht van de monniken11 Trappistenbieren - Een ambacht van de monnikenOp dit moment zijn er in de wereld 11 Trappistenbieren die gebrouwen worden in 10 Trappistenbrouwerijen. Om in aanmerkin…
Drink rode wijn: goed voor de gezondheid!Drink rode wijn: goed voor de gezondheid!Drink rode wijn... . Reeds in 1975 bezong Joe Harris de sussende eigenschap van deze lekkere drank. Ook UB40 wijdde er e…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Trappistenbier
Dennis596 (5 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.