Inmaken, nuttige recepten
Waarom inmaken? Al is er nog zo veel veranderd, inmaken blijft nuttig. Inmaken is erg goedkoop, u kunt erg veel "gratis" voedsel vinden in het bos bijvoorbeeld. Maar u kunt ook de groenten en vruchten kopen als deze goedkoop zijn en dan bewaren voor een latere tijd, normaal kunt u dit niet erg lang bewaren maar met inmaken kunt u het lang houdbaar maken. Een kleine voorraad in huis is erg handig als u een keer wat vergeten bent bij het boodschappen.
Hier volgen een paar inmaak recepten die u gewoon thuis kunt gaan maken.
Appel-sinaasappel jam
Voor ca. 9 potten à 450 gr
- 1 kg appels
- 5-6 ontpitte sinaasappels
- 2 kg suiker
- 1 flesje pectine
- citroenzuur
De appels wassen, schillen, in vieren delen en ontpitten en raspen. Was twee sinaasappels onder de hete kraan, droog ze en schil ze flinterdun af. Schil de andere vruchten dik af en snijd het vruchtvlees uit de velletjes. Doe vruchten, suiker en sinaasappelschil in een pan, breng het snel al roerend aan de kook en laat het 10 seconden bruisen. Voeg het geleermiddel toe en roer alles door elkaar. Giet de jam in potten, sluit af en zet ze tot de jam gegeleerd is, op een koele plaats.
Appelsap
Voor ca. 2,5 liter
- 2,5 kg zure of onrijpe appels
- 1 kg suiker
De appels wassen, in grote stukken snijden en alleen kroontjes, steeltjes en rotte plekken weghalen. Duw de vruchten in de
sapcentrifuge en roer de suiker door het opgevangen sap, net zolang tot alle suiker opgelost is.
Met de handmixer is dit in vijf minuten gebeurd. Stel de mixer op stand 2 in, zodat het sap niet kan gaan schuimen. Schuimen betekend dat er lucht in komt en dat willen we nu net niet.
Giet het sap over in flessen en sluit deze goed af
Gekonfijte kersen
Voor ca. 3 potten à 200 ccm
- 500 gr zure kersen
- ca. 500 gr poedersuiker
De kersen wassen, ontstelen, goed afdrogen en ontpitten. Leg de vruchten in een zeef en hang deze in een pan waarin weinig water aan de kook is gebracht. Laat de vruchten 5 minuten in de waterdamp hangen.
Haal de zeef uit de pan en leg de kersen naast elkaar op een bord. Bedek ze met een laagje gezeefde poedersuiker. Laat de suiker in de vruchten trekken, drai de kersen om en bedek ook die kant met een laagje poedersuiker. Herhaal dit net zo lang tot de vruchten geen suiker meer opnemen en mooi geglazuurd zijn. Leg de kersen in potten en sluit deze af.
Na een paar dagen kunnen de gekonfijte kersen al gegeten worden.
Natuurlijk kunt u ook andere vruchten gekonfijt worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan ananas, abrikozen, perziken en reine-claudes.
Sperziebonen met kruiden
Voor 5 potten à 1 liter
- 3 kg groene bonen
- 2 l water
- 2 EL zout (20 gr)
- 5 takjes bonenkruid
- 5 takjes peterselie
Borstel de bonen goed schoon en breek ze in 3 cm lange stukken. Wanneer u ze in stukken snijdt, kunt u er steeds een aantal tegelijk op de plank leggen.
Breng ondertussen 5 liter water snel aan de kook en hang de sperziebonen in een slamandje in het kokende water. Doe steeds zoveel bonen in het mandje dat ze allemaal onder water hangen. Breng het water weer aan de kook en blancheer de bonen 2 minuten. Koel ze dan onder de koude kraan zo snel mogelijk af. Leg de uitgelekte bonen in potten en leg er 1 stengel bonekruid en 1 stengel peterselie op. Doe het zout in het water, breng dit aan de kook en giet het dan over de bonen. Sluit de potten goed af en pasteuriseer 60 minuten bij 98°.
Eventueel kunt u de bonen al bij het inmaken met peper bestrooien. Serveer ze later met een klontje boter en fijngehakte peterselie en/of fijngehakte bonekruid. Ook heerlijk is plakjes ontbijtspek uitgebakken en hierin de bonen langzaam warm laten worden en zo serveren.