InfoNu.nl > Eten en Drinken > Bereiding > Uw eigen kruidenvoorraad maken

Uw eigen kruidenvoorraad maken

Uw eigen kruidenvoorraad maken Uw eigen kruidentuintje aanleggen is natuurlijk heerlijk en kan iedereen doen. Maar in de winterperiode wenst u ook gebruik te maken van uw eigen kruiden, lees hier hoe u dit aanpakt. U zult zien dat uw eigen kruiden uit de vriezer of luchtgedroogd vele malen lekkerder smaken dan die dure potjes uit de supermarkt. En koopt u het kant en klaar (reeds opgekweekte plantjes) of vind u het ook de sport om zelf uw plantjes op te kweken.

Voorbereiding

U kunt het beste in het voorjaar naar een tuincentrum gaan (denk aan bijvoorbeeld Overvecht of Intratuin). Hier vind u vaak van die mini opkweek kasje met potjes en zaadjes voor de kruidentuin. Een investering van zo'n 5,00 waar u nog lang plezier van heeft.

Indien u er zeker van bent dat u dit proces meerdere jaren achter elkaar wilt gaan herhalen, kunt u het mini kweekkasje bewaren voor het jaar erop. U doet er dan verstandig aan om aan het begin van het tweede jaar zakjes met zaden te kopen. En deze vervolgens op dezelfde wijze op te kweken. Veel tuinkruiden zijn namelijk meerjarige planten en om die reden kunt u het tweede jaar ook andere kruiden opkweken om uw variatie uit te breiden.

Daarnaast is er natuurlijk nog de mogelijkheid de plantjes reeds opgekweekt te kopen, dit is tegenwoordig zelfs al mogelijk bij de supermarkt. Let wel dat u op die manier vaak hetzelfde betaald per plantje als u voor 6 plantjes + kweekkasje betaald. Maar het kant- en klaar kopen heeft uiteraard wel voordeel wanneer u slechts interesse heeft in één of twee kruiden soorten.

Kruidenkalender

In het voorjaar en dit vanaf februari - maart kunnen we van start!
  • Basilicum eenjarig, planten van mei t/m juni op een warme beschutte plaats, oogsten van mei t/m augustus
  • Bieslook meerjarig, planten van maart t/m juli in de volle zon, oogsten van april t/m oktober
  • Selderij tweejarig, planten van maart t/m juli op een goed bemeste, wat koelere plek, oogsten juni t/m oktober
  • Munt meerjarig, planten van maart t/m juni in lichte halfschaduw, oogsten van mei t/m september
  • Peterselie tweejarig, planten van maart t/m juni op een vochtig plekje in de halfschaduw, oogsten van april t/m september
  • Rozemarijn meerjarig, planten van maart t/m augustus op een zeer zonnige beschutte plaats, oogsten het hele jaar door

Het einde van het seizoen

Het einde van het oogstseizoen is aangebroken en de kruiden staan bijna in bloei en u wilt uw wintervoorraad gaan aanleggen. U heeft daarbij meerdere opties;

Invriezen
  1. U knipt de kruiden van de plantjes af.
  2. Spoel de kruiden goed af.
  3. Munt en bieslook dient fijngesneden te worden.
  4. Doe de kruiden (wel goed afgedroogd van eventueel vocht) in afzonderlijke boterhamzakjes.
  5. Kruiden in de vriezer.

tip = Wanneer ik dit doe, gebruik ik een oud bakje van de chinees. Hierin doe ik alle afzonderlijke boterhamzakjes.
Ieder boterhamzakje wordt beschreven met watervaste stift, ik vermeld: het kruidsoort en de dag van de oogst.
Door gebruik van het bakje hoe ik de zakjes niet dicht te binden en kan ik zonder veel moeite de benodigde kruiden er zo uihalen.

Drogen
  1. U knipt de kruiden van de plantjes af.
  2. Bundel de kruiden per kruidsoort en bind deze vast.
  3. Hang de kruiden op een droge / donkere plaats ondersteboven te drogen
  4. Zodra u de kruiden kunt kruimelen, doet u dit dan.
  5. Doe de gekruimelde kruiden in een afgesloten potje.

tip = Droog de helft van de kruiden die u vaak gebruikt en vries de andere helft in. Kruiden welke u niet vaak gebruikt kunt u beter allemaal drogen.

Wanneer/waarbij te gebruiken

Basilicum

Wanneer:
  • Vooral erg lekker wanneer er echt mee gekookt wordt.
  • Niet gebruiken tijdens zwangerschap.

Waarbij:
  • Soepen
  • Volledige Italiaanse keuken (pizza, pasta's e.d.)

Bernagie

Wanneer:
  • -

Waarbij:
  • Sauzen
  • Stoofschotel
  • Slaatjes

tip = De blauwe eetbare bloemen geven een blauwe kleur af aan voedsel, hierdoor is het goed te gebruiken voor bijvoorbeeld snoepjes waar je een blauwe mond van dient te krijgen.

Bieslook

Wanneer:
  • Breed toepasbaar.

tip = Niet meekoken, dan gaat veel van de smaak verloren.

Waarbij:
  • Breed toepasbaar

Citroenkruid en citroenmelisse

Wanneer:
  • -

Waarbij:
  • Asperges
  • Paddenstoelen
  • Dressing
  • Kippensoep
  • Vis
  • Eigengemaakte thee
  • Rauwkost

Dille

Wanneer:
  • Breed toepasbaar

Waarbij:
  • Breed toepasbaar

Dragon

Wanneer:
  • -

Waarbij:
  • Ei gerechten
  • Soepen
  • Tomaatgerechten
  • Kaasgerechten

Kervel

Wanneer:
  • Breed toepasbaar

Waarbij:
  • Breed toepasbaar

Laurier

Wanneer:
  • -

Waarbij:
  • Gestoofd vlees
  • Wildgerechten

Lavas [maggie]

Wanneer:
  • -

Waarbij:
  • Soep
  • Saus
  • Aardappel

Munt

Wanneer:
  • Als garnering zonder eerst te verwarmen
  • Als garnering vers van de plant.
  • Bij gerechten, eerst kneuzen voordat het de pan ingaat.

Waarbij:
  • Eigengemaakte thee
  • Aardappelen
  • Wortels
  • Doperwten
  • Gerechten met vanille
  • Peulvruchten

Pimpernel [kleine]

Wanneer:
  • Niet gebruiken bij maag-darm- of leverklachten.

Waarbij:
  • Salades en wijn.
  • Nooit meekoken.

Peterselie

Wanneer:
  • Breed toepasbaar

Waarbij:
  • Breed toepasbaar

tip = niet te lang mee laten garen anders gaat de smaak verloren

Rozemarijn

Wanneer:
  • -

Waarbij:
  • Soep
  • Vlees
  • Vis
  • Kip
  • Paddestoelen
  • Sauzen
  • Dressings

Salie

Wanneer:
  • Bij bereiding van peulvruchten worden deze lekkerder van smaak.

Waarbij:
  • Peulvruchten
  • Omelet
  • Kaasgerechten
  • Soep

Selderij

Wanneer:
  • Breed toepasbaar

Waarbij:
  • Breed toepasbaar

Tijm

Wanneer:
  • Breed toepasbaar

Waarbij:
  • Eigerechten
  • Kaasgerechten
  • Paddestoelen
  • Peulvruchten
  • Bietjes (Rode kroten)
  • Aubergine - gegrild / gebakken
  • Courgette - gegrild / gebakken
  • Soep
  • Sauzen
  • Vleesgerechten (wild)

Kruidentips

Tja u kunt de kruiden overal planten, van het aanrecht tot de vensterbank. Op het terras of toch in de volle grond. Een paar richtlijnen waar u aan moet denken;
  • Kruiden houden van een zonnig maar beschut plekje.
  • Een terracotta pot word niet gewaardeerd door kruiden.
  • Zorg voor een goede afwatering wanneer u kiest voor het planten in potten.
  • Basilicum en bieslook zijn dol op een beetje mest op zijn tijd.
  • Kervel, koriander en peterselie bijvoorbeeld houden meer van gefilterd licht in een wat koelere omgeving.
  • Door glas heen schijnt de zon extra krachtig, waardoor ze zouden kunnen verbranden.
  • Laat basilicum drinken uit een schoteltje met water dat je onder de pot zet.
  • Haal rozemarijn in de herfst naar binnen om op een koele maar lichte plaats te overwinteren.
  • Basilicum en peterselie hebben een grote waterbehoefte, ze worden dus beter in een pot gehouden.
  • Hoe meer u oogst hoe meer de plant oplevert.
© 2009 - 2019 Inge81, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zo bewaar je verse kruidenZo bewaar je verse kruidenHoe bewaar je het best verse kruiden? Men kan ze al dan niet opgelost in olie of boter in de koelkast bewaren, men kan z…
Kruidengeneeskunde: de voorbereidingenDe meeste kruiden worden in gedroogde vorm verkocht of je kan de kruiden zelf drogen en invriezen. Zo kan je ze voldoend…
Kruiden en hun toepassing in de keukenKruiden kunnen aan een gerecht een verrassende en lekkere smaak geven. Maar welk kruid moet je nou bij welk gerecht gebr…
Kruiden drogen en bewarenKruiden drogen en bewarenEr gaat niets boven verse kruiden, maar als ze niet beschikbaar zijn, is er niets op tegen om ze gedroogd, in olie, in a…
Kruiden kweken in pottenOm kruiden te kweken heb je geen grote moestuin nodig. Vele kruiden kan je ook kweken in potten op je balkon of terras,…

Reageer op het artikel "Uw eigen kruidenvoorraad maken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Inge81
Gepubliceerd: 16-11-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Schrijf mee!