InfoNu.nl > Eten en Drinken > Bereiding > Verschillende kooktechnieken

Verschillende kooktechnieken

Verschillende kooktechnieken Er zijn vrij veel kooktechnieken die kunnen worden toegepast op eten. Hierbij wordt rauw voedsel veranderd en worden er vaak andere ingrediënten aan toegevoegd. Kooktechnieken kunnen het eten een totaal andere smaak geven.

Kooktechnieken

Zo nu en dan komt het voor dat u een kooktechniek moet gebruiken, maar hoe ging deze ook al weer? Vaak staat er nog een wazig beeld vast van de kooktechniek, zeker als je deze niet vaak gebruikt. Hieronder staan een paar technieken die vaak worden toegepast op voedsel, dat noemen ze ook wel de basis kooktechnieken. Als je een opleiding richting de zorg volgt, zullen deze kooktechnieken ook worden toegepast bij kooklessen. Met een kooktechniek zorg je ervoor dat je er een andere draai aangeeft, een andere smaak, hoe het er uit ziet, het wordt er allemaal in meegenomen.

Blancheren

Blancheren is een kooktechniek waarbij het eten een aantal minuten wordt gekookt om ze knapperig te houden. Hierbij verliest de groente minder smaak en voedingsstoffen. Blancheren wordt ook wel gebruikt om eten schoon te maken of om bepaalde groenten in te vriezen. Hier volgen een aantal stappen hoe u uw eten kunt blancheren.

  1. Vul een pan met een ruime hoeveelheid licht gezouten water en breng dit aan de kook.
  2. Voeg de groenten toe en breng het water zo snel mogelijk weer aan de kook voor enkele minuten.
  3. Doe de groenten nu in een pan met koud water zodat de kooktechniek wordt gestopt.
  4. Giet de groenten af zodra het is afgekoeld.

Binden

Er zijn verschillende manier van binden, door deze kooktechniek wordt eten dikker gemaakt. De bekendste manier van binden is met roux, deze werkt als volgt:
  1. Smelt boter in een pan.
  2. Voeg ongeveer evenveel bloem toe en roer dit goed door.
  3. Voeg water/wijn of iets anders toe aan het zo pas gemaakte ''papje''.
  4. Roer het goed door tot het kookt, en laat deze nog 10 minuten verder koken.
  5. Tenslotte kunt u de saus op smaak brengen.

Ook is er de manier van monteren nog, hierbij wordt koude boter gebruikt die u door de hete saus kunt doen om het zo lekker romig te krijgen. Vergeet niet om de boter in kleine stukjes te snijden voordat u het aan de saus toevoegt.

Tenslotte volgt hier de manier van binden met room:
  1. Kies de room uit die u wenst te gebruiken (slagroom, crème fraîche).
  2. Voeg de room aan het eten toe en roer dit goed door.
  3. Laat de room nog even mee koken zodat dit de juiste werking heeft.

Paneren

Paneren is ook een veel gebruikte kooktechniek. Deze wordt vaak voor vlees gebruikt om het een extra krokant laagje te geven. En niet te vergeten, als u deze nog wilt kruiden zult u het voor de kooktechniek moeten doen, als u het na de tijd doet heeft het geen effect meer. Deze kooktechniek werkt als volgt.

  1. Doe twee eieren in de kom en klop deze lichtjes.
  2. Pak twee borden en doe in de ene bloem en in de andere paneermeel.
  3. Haal het vlees eerst door de bloem heen.
  4. Als het eenmaal door de bloem heen geweest is, haalt u het door de ei heen.
  5. Tenslotte door het paneermeel.

Dit zijn natuurlijk niet alle kooktechnieken, er zijn er nog véél meer.
© 2013 - 2017 Conni, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De roux en andere bindmiddelenBindmiddelen zijn die producten die gebruikt worden om een vloeistof een bepaalde binding te geven. In onderstaand artik…
Keukenbasissen: bindmiddelen en rouxBen je een amateur kok, een gedreven "family man/woman" die thuis een potje kookt voor de kroost of vrienden, of ben je…
Bedrijfsresultaat verbeteren: de klantBedrijfsresultaat verbeteren: de klantTevreden, trouwe en vaste klanten kunnen de bedrijfsresultaten positief verbeteren. Een klant is het belangrijkste onder…
Koken en kookbegrippen - Kooktermen van A tot ZKoken en kookbegrippen - Kooktermen van A tot ZIn kookboeken en bij weergave van recepten kom je heel wat kooktechnische begrippen en kooktermen tegen. Bij het volgen…
Het eiwit hemoglobineDe erytrocyten hebben hun kleur te danken aan het eiwit hemoglobine (HB). Dit eiwit is ook verantwoordelijk voor de ijze…

Reageer op het artikel "Verschillende kooktechnieken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Conni
Gepubliceerd: 24-07-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Schrijf mee!