Bruine bonen met rijst
Dit is een goedkoop eenpansgerecht wat nauwelijks voorbereiding nodig heeft. Bovendien is het met twintig minuten klaar en kun je er met twee volwassenen en twee kinderen zelfs twee dagen van eten. Als je beschikt over een rijstkoker, is het al helemaal een peulenschil. Om het gerecht iets frisser te maken kun je augurk, piccalilly of komkommer en rode ui in azijn erbij eten.
Inhoud
De rijst
Een rijstkoker werkt heel eenvoudig:
- Je bepaalt hoeveel rijst je nodig hebt. Deze rijst doe je in de pan van de rijstkoker.
- Was de rijst met koud water tot het water vrij helder is.
- Doe er dan water in (leg je wijsvinger op de rijst in het water; het water moet tot aan tweederde van jouw wijsvingerkootje komen).
- Droog de pan aan de onderkant.
- Leg het in de rijstkoker en zet de schakelaar om naar 'koken'.
Afhankelijk van de hoeveelheid rijst is deze tussen 15 en 30 minuten klaar.
Bruine bonen met spek
Ingrediënten:
- 2 pakken spekreepjes à 250 gram
- 1 ui, gesneden
- 1 ½ kippenbouillonblokjes
- 1 ½ eetlepel suiker
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 blik bruine bonen
- 350 ml water
- 6 takjes selderij, grof in vier delen gesneden
Bereiding:
- De spekreepjes minimaal 5 minuten goed gaarbakken in het eigen vet.
- De ui toevoegen en meebakken tot ze zachter worden.
- De bouillonblokjes en suiker toevoegen en meebakken totdat de bouillonblokjes geheel zijn opgenomen.
- De tomatenpuree toevoegen en meebakken.
- De bruine bonen toevoegen met het vocht uit het blik en een paar keer omscheppen.
- Water toevoegen en het geheel aan de kook brengen.
- Tot slot de takjes selderij toevoegen en enkele minuten meekoken.
Je kunt twee dagen van dit gerecht eten. De volgende dag is het zelfs nog lekkerder!
Tips
- Voor de kinderen is het lekker om ook 1 blik cocktailworstjes (al dan niet kleiner gesneden) toe te voegen. Deze voeg je echter pas toe aan het gerecht na de tomatenpuree.
- Combineer het met een ¼ augurk of een schepje piccalilly (voor erbij), wat het gerecht iets frisser maakt. Je kunt echter ook het volgende recept 'Komkommer en rode ui in azijn' erbij eten
Komkommer en rode ui in azijn
Ingrediënten:
- 250 ml water, gekookt
- 100 ml (witte) natuurazijn
- 2 el suiker
- 1 rode ui, gehalveerd en verticaal in repen gesneden
- ½ komkommer, geschild en in plakjes gesneden
- 10 kruidnagelen
Bereiding:
- Voeg de water, azijn en suiker samen. Proef of het zuur en zoet genoeg is. Zo niet, dan kun je naar wens meer azijn of meer suiker gebruiken. Door het warme water lost de suiker goed op.
- Voeg vervolgens aan het mengsel de gesneden rode ui, komkommer en kruidnagelen toe. Proef weer of het zuur en zoet genoeg is en pas dit eventueel aan.
- Laat afkoelen en enkele uren in de koelkast staan om goed in te trekken.