InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Bruine bonen met rijst

Bruine bonen met rijst

Bruine bonen met rijst Dit is een goedkoop eenpansgerecht wat nauwelijks voorbereiding nodig heeft. Bovendien is het met twintig minuten klaar en kun je er met twee volwassenen en twee kinderen zelfs twee dagen van eten. Als je beschikt over een rijstkoker, is het al helemaal een peulenschil. Om het gerecht iets frisser te maken kun je augurk, piccalilly of komkommer en rode ui in azijn erbij eten.

Inhoud


De rijst

Een rijstkoker werkt heel eenvoudig:

  • Je bepaalt hoeveel rijst je nodig hebt. Deze rijst doe je in de pan van de rijstkoker.
  • Was de rijst met koud water tot het water vrij helder is.
  • Doe er dan water in (leg je wijsvinger op de rijst in het water; het water moet tot aan tweederde van jouw wijsvingerkootje komen).
  • Droog de pan aan de onderkant.
  • Leg het in de rijstkoker en zet de schakelaar om naar 'koken'.
Afhankelijk van de hoeveelheid rijst is deze tussen 15 en 30 minuten klaar.

Bruine bonen met spek

Ingrediënten:

  • 2 pakken spekreepjes à 250 gram
  • 1 ui, gesneden
  • 1 ½ kippenbouillonblokjes
  • 1 ½ eetlepel suiker
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 blik bruine bonen
  • 350 ml water
  • 6 takjes selderij, grof in vier delen gesneden

Bereiding:

  1. De spekreepjes minimaal 5 minuten goed gaarbakken in het eigen vet.
  2. De ui toevoegen en meebakken tot ze zachter worden.
  3. De bouillonblokjes en suiker toevoegen en meebakken totdat de bouillonblokjes geheel zijn opgenomen.
  4. De tomatenpuree toevoegen en meebakken.
  5. De bruine bonen toevoegen met het vocht uit het blik en een paar keer omscheppen.
  6. Water toevoegen en het geheel aan de kook brengen.
  7. Tot slot de takjes selderij toevoegen en enkele minuten meekoken.

Je kunt twee dagen van dit gerecht eten. De volgende dag is het zelfs nog lekkerder!

Tips

  • Voor de kinderen is het lekker om ook 1 blik cocktailworstjes (al dan niet kleiner gesneden) toe te voegen. Deze voeg je echter pas toe aan het gerecht na de tomatenpuree.
  • Combineer het met een ¼ augurk of een schepje piccalilly (voor erbij), wat het gerecht iets frisser maakt. Je kunt echter ook het volgende recept 'Komkommer en rode ui in azijn' erbij eten

Komkommer en rode ui in azijn

Ingrediënten:

  • 250 ml water, gekookt
  • 100 ml (witte) natuurazijn
  • 2 el suiker
  • 1 rode ui, gehalveerd en verticaal in repen gesneden
  • ½ komkommer, geschild en in plakjes gesneden
  • 10 kruidnagelen

Bereiding:

  1. Voeg de water, azijn en suiker samen. Proef of het zuur en zoet genoeg is. Zo niet, dan kun je naar wens meer azijn of meer suiker gebruiken. Door het warme water lost de suiker goed op.
  2. Voeg vervolgens aan het mengsel de gesneden rode ui, komkommer en kruidnagelen toe. Proef weer of het zuur en zoet genoeg is en pas dit eventueel aan.
  3. Laat afkoelen en enkele uren in de koelkast staan om goed in te trekken.
© 2012 - 2019 Juliejulie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Thaise spicy viskoekjes Tod Man Plaa met komkommer relishThaise viskoekjes of Tod man pla is een favoriet gerecht in Thailand, maar het staat bijna nergens op het menu in Nederl…
Voedzame, veelzijdige peulvruchtenPeulvruchten zijn erg gezond. Ze zitten vol eiwit (per 100 gram even veel eiwit als 100 gram vlees), veel vitamines B, i…
Salades als bijgerechtSalades die als bijgerecht bij het diner gegeten kunnen worden, maar ook als tussendoortje zeer geschikt zijn. Salades a…
Zomerse gezonde saladesZomerse gezonde saladesDe salade is niet meer weg te denken bij de verschillende gerechten. In de zomer worden ze ook meer gegeten dan in de wi…
Rijstgerechten uit andere culturenRijst kennen we al lang, maar de meeste mensen eten rijst op de traditionele manier. Toch zijn er veel rijstgerechten ui…

Reageer op het artikel "Bruine bonen met rijst"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juliejulie
Gepubliceerd: 28-06-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!