Pasta desserts - Eenvoudig, snel, goedkoop en lekker
Het is niet alledaags om nagerechten met pasta te bereiden. Met deze recepten, zoals 'Pastamisu', 'Macaroni met bruine suiker en peperkoek' en 'Rigatoni met banaan en sinas', kan men een lekker, verrassend dessert op tafel toveren.
Als men aan pasta denkt, dan denkt men niet meteen aan een nagerecht. Rond de jaren 1800 begon men pasta als een zoet gerecht te bereiden omdat vanaf toen suiker overvloedig beschikbaar was. Men gebruikt al langer pasta in bv.: vanillepudding en dit bewijst dat de zoete pasta bij velen in de smaak valt. Deze nagerechten zijn iets verfijnder maar zijn zeker door de hobbykok gemakkelijk te bereiden.
Pasta Desserts: Artikel indeling
Pastamisu
Benodigdheden voor 4 personen
- 50 g orecchiette
- ½ kg mascarpone
- 2 eidooiers 1 eiwit
- 5 cl amaretto
- 8 speculaaskoekjes
- 50 g bloemsuiker
- 5 cl sterke koffie
Werkwijze
- Kook de orichiette in licht gezouten kokend water, net iets verder dan al dente.
- Giet af en spoel.
- Prak de speculaas en voeg de koffie toe.
- Meng bij de orichiette.
- Klop in de keukenrobot de eidooiers samen met de amaretto en de suiker schuimig.
- Roer de mascarpone er zachtjes door.
- Spatel het stijfgeklopt eiwit er nu door.
Afwerking
- Bedek de bodem van kleine diepe schaaltjes met een bodempje van de pasta.
- Vul aan met de tiramisu.
- Laat opstijven in de koeling.
- Bestrooi voor het serveren rijkelijk met cacaopoeder vermengd met bloemsuiker.
Weetje
Serveer dit eventueel in een klein borrelglaasje als onderdeel van een dessertbord of als een desserthapje bij de koffie.
Macaroni met bruine suiker en peperkoek
Benodigdheden voor 4 personen
- 400 g macaroni
- 100 g boter
- 4 el bruine suiker
- 4 sneden peperkoek
Werkwijze
- Snijd de peperkoek in kleine blokjes en bak ze kort in een beetje boter in een pan met teflonlaag.
- Kook de macaroni in ruim kokend licht gezouten water. Giet de macaroni af in een vergiet.
- Schep de macaroni onmiddellijk terug in de pan.
- Bestrooi met de bruine suiker en verdeel er de boter in blokjes over.
- Laat de boter smelten door de warmte van de macaroni.
- Roer alles kort door elkaar.
Afwerking
- Schep de macaroni in een diep warm pastabord.
- Strooi de korstjes van peperkoek over de pasta.
Weetje
Hou er rekening mee dat de korstjes van peperkoek tijdens het bakken vlug kleuren door de suiker in de peperkoek.
Rigatoni met banaan en sinas
Benodigdheden voor 4 personen
- 300 g rigatoni
- 4 bananen
- 2 sinaasappelen
- 100 g suiker
- 75 g suiker
- 1/8 bosje munt
- 5 cl sinaasappellikeur
- 40 g boter
- 2 cl cognac
- 1 dl sinaasappelsap
- 4 bolletjes vanille-ijs
Werkwijze
- Pel de bananen en snijd ze in 12 gelijke stukken
- Bak ze kort in boter en bestrooi ze met de suiker.
- Laat lichtjes carameliseren.
- Flambeer met de cognac en sinaasappellikeur.
- Haal de bananen uit de pan.
- Blus met het sinaasappelsap en laat even doorkoken.
- Bind eventueel de saus wat bij en voeg de bananen terug toe aan de saus.
- Kook ondertussen de rigatoni al dente in een ruime hoeveelheid kokend water.
- Giet af in een vergiet en voeg bij de banaan.
Afwerking
- Verdeel de pasta met de banaan over de diepe warme pastaborden.
- Werk af met een bolletje vanille-ijs en wat munt.
Weetje
Dit is een vrij eenvoudig gerechtje maar vrij calorierijk. Serveer het dus best na een sobere maaltijd.