InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Franse klassiekers: gehaktbrood met eieren (paté des oeufs)

Franse klassiekers: gehaktbrood met eieren (paté des oeufs)

Franse klassiekers: gehaktbrood met eieren (paté des oeufs) Een variatie op het vogelnestje, een gehaktbal gevuld met een hardgekookt eitje, is de Franse klassieker Paté des oeufs, of in het Nederlands: gehaktbrood met eieren. Lekker, origineel en een smaakbom, dit gerecht misstaat dan ook niet bij eender welk koud buffet, of als aperitiefhapje. Al kan het ook perfect warm gegeten worden met een smeuïge puree of met verse frietjes.

Historiek

Paté is een voedselbereiding, afkomstig van het woord "pâtisserie", dat bij ons vaak verkeerdelijk wordt beschouwd als uitsluitend handelend over gebakken zoetigheden. Paté bevat meestal lever en gezien lever een product is dat snel bederft, zag men al gauw in dat door het te verwerken en te garen in patévorm, langer houdbaar werd. De lever kan eventueel weggelaten worden en dan kan men nog steeds spreken van een paté.

De term vogelnestje dankt zijn naam aan de Chinese keuken, waar er echte vogelnestjes worden gegeten van een bepaalde zwaluw/giersoort. Zo'n echt vogelnestje is een op zijn zachtst gezegd opmerkelijk item om op de menu te hebben staan. HOe roder ze eruit zien, hoe meer waard ze zijn. Deze roodheid heeft iets met de aanwezigheid van bloed van de betreffende vogel te maken en de prijs van zo'n nestje loopt al gauw op naar enkele honderden euro's.

In onze contreien heeft de term vogelnestje een heel andere betekenis, bij ons gaat het om een gehaktmengsel met een hardgekookt ei in het midden dat vaak in de friteuse wordt bereid. Het is overigens, in vergelijking met de Aziatische variant, een stukje democratischer van prijs...

Recept

Ingrediënten (4 personen):

  • 7 eieren (6 minuten gekookt)
  • 500 gram gehakt
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 100 gram gesnipperd ontbijtspek
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 teentje uitgeperste knoflook
  • 2 eetlepels kerrie
  • 1 ei
  • 5 eetlepels sherry
  • ½ bekertje zure room
  • mespuntje nootmuskaat en tijmpoeder
  • zout, peper
  • 2 eetlepels bloem
  • 100 gram dunne plakjes ontbijtspek
  • 2 laurierbladen
  • blaadjes sla

Bereidingstijd:

  • 1 uur bereidingstijd
  • 24 uur koelingstijd

Bereidingswijze:

  1. Laat de boter in een koekenpan uitsmelten en fruit daarin de snippers ontbijtspek en ui tot ze glazig zijn. Doe dit mengsel daarna in een grote kom.
  2. Voeg gehakt, knoflook, kerrie, ei, sherry, zure room, nootmuskaat, tijm, peper, zout, peterselie en bloem toe.
  3. Meng het geheel goed zodat een vaste, stevige en homogene massa wordt. Breng zonodig op smaak met nog zout en peper.
  4. Bekleed een langwerpige patévorm of cakevorm (met de inhoud van ongeveer 1 ½ liter), met de plakjes ontbijtspek.
  5. Zorg ervoor dat de plakjes spek de hele gehele binnenkant bedekken en dat ze boven de vorm uitsteken.
  6. Leg op de bodem, die bedekt is met het spek, een dun laagje gehakt.
  7. Schik in het midden in de lengte, drie gepelde eieren kop aan staart en vul alle tussenruimten op met gehakt en druk het stevig aan.
  8. Bedek de eieren met een dun laagje gehakt en leg daarop weer 4 eieren, in het midden in de lengte, kop aan staart.
  9. Vul nogmaals de de tussenruimten op met gehakt, druk stevig aan en bedek de eieren met het resterende gehakt.
  10. Dek de bovenzijde van het aangedrukte gehakt met plakjes ontbijtspek af en vouw de langs de rand uitstekende lapjes spek naar het midden toe.
  11. Dek af met 2 laurierbladen.
  12. Dek de vorm af met aluminiumfolie of met het bijhorende deksel.
  13. Prik gaatjes in de folie zodat lucht en damp kan ontsnappen tijdens het bakken.
  14. Plaats de vorm 1 ¼ uur in de oven in een braadslede met een bodem water in een voorverwarmde oven (200°C).
  15. Laat de vorm met paté daarna snel afkoelen en plaats een etmaal in de koeling om te trekken en verstevigen.
  16. Houd 's anderendaags de vorm even in heet water en stort de paté op een plank.
  17. Snijd met een scherp mes in plakjes van ongeveer 1 centimeter dik.
  18. Leg de plakjes dakpansgewijs op een vleesschaal .
  19. Leg fris gewassen blaadjes sla rondom. Serveer met brood, frans brood of aperitief toastjes of zet bij op een koud buffet.
  20. Indien de paté klein gesneden is, in kubusjes of blokjes, kan men serveren met prikkertjes als borrelhapjes.
  21. In plaats van gehakt kan ook 250 gram gemalen kippenvlees met 250 gram gemalen kippenlevers gebruikt worden.
© 2012 - 2019 Siegfried, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voortreffelijk, snel en gemakkelijk: Gehaktbrood met eiVoortreffelijk, snel en gemakkelijk: Gehaktbrood met eiGehaktbrood is een heerlijke variatie op gehakt. Ik kende deze heerlijke vorm zelf nog niet totdat iemand mij een recept…
Gehakt maar dan eens geheel andersGehakt maar dan eens geheel andersDrie recepten om eens iets anders met gehakt te doen. Een gehaktbrood gevuld met hard gekookte eieren. Een gehaktbrood g…
Frans grammatica: het lidwoordFrans grammatica: het lidwoordHet franse lidwoord lijkt moeilijk te begrijpen, maar als je je aan enkele simpele regels houdt is het vrij simpel. In l…
Meatloaf ideaal te combinerenMeatloaf ideaal te combinerenVoor de een is meatloaf (of gehaktbrood) eten en voor de ander de zwaarlijvige zanger die m.n. bekend was in de jaren 80…
Bronnen en referenties
  • http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=151
  • www.wikipedia.nl

Reageer op het artikel "Franse klassiekers: gehaktbrood met eieren (paté des oeufs)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Siegfried
Laatste update: 18-12-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!