Peruaanse recepten in Nederland gemaakt
Wie wel eens in Peru geweest is, weet dat de peruaanse gerechten divers zijn en ook de grote trots zijn van het land. Op de wereldlijst van beste gerechten staan ze in de top 5. De recepten hieronder zijn simpel te maken en met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn.
Ingrediënten
Er is een variëteit aan gerechten in Peru omdat het land 3 klimaten heeft, waardoor er in de gebieden in deze klimaten verschillende produkten verbouwd kunnen worden en er zo een grote variëteit aan produkten beschikbaar is om te bereiden. Helaas is dat in Nederland niet het geval, maar er zijn toch nog een aantal recepten die goed te maken zijn met de ingrediënten die hier wel verkrijgbaar zijn. Mocht je de gerechten niet in de supermarkt kunnen vinden, probeer het dan eens in een winkel die vooral buitenlandse producten verkoopt (bijvoorbeeld turkse of chinese winkels).
Gevulde Aardappel (Papas Rellenas)
Bron: MI PERÚ, Flickr (Publiek domein)
Benodigdheden:
- 1 kilo aardappelen
- 1 ui
- 250 gram rozijnen
- 250 gram coriander
- 2 eieren
- 500 gram gehakt
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 2 Tomaten in kleine stukjes gesneden
- Peper en zout
- Bloem
- Frituurvet/olie voor het bakken en frituren
Bereiding:
- Meng het gehakt met de fijngehakte teentjes knoflook, en voeg peper en zout naar smaak toe.
- Bak het gehaktmengsel tot het gaar is en voeg daarna de rozijnen en de gesneden tomaten toe en laat alles nog zo’n 5 minuten doorkoken.
- Kook de aardappelen (in de schil) en laat ze daarna afkoelen. Pel daarna de schil van de aardappelen en stamp ze vervolgens fijn tot een puree. Voeg daarna de eieren toe en peper en zout naar smaak.
- Met je handen kneed je vervolgens het aardappel mengsel tot een soort van deeg en gebruik bloem om te voorkomen dat het mengsel aan je handen gaat plakken.
- Neem wat van de massa en leg deze in je open hand terwijl je met de andere hand de massa induwt en plat maakt, net genoeg om er een eetlepel van het gehaktmengsel in het midden te leggen, en vouw de zijkanten massa eroverheen een maak het dicht.
- Doe de bloem om de zijkanten van de gevulde aardappel en frituur deze totdat ze lichtbruin zijn (ongeveer 5 minuten).
Vis gegaard in Limoen met zoete aardappel (Ceviche)
Ceviche is een visgerecht dat in meerdere Latijns-amerikaanse landen bereidt wordt, maar wel op een andere manier. De peruaanse versie is dat je (verse) vis en/of zeevruchten in limoen/citroen laat garen.
Benodigde ingrediënten:
- 2 teentjes knoflook - fijngehakt of gepureerd
- 1 kg verse vis (bv. kabeljauw of zalm) en/of zeevruchten (voor een makkelijke en snelle optie kun je ook uit het vriesvak een doos bevroren kabeljauw/panga filet/zalm halen en deze ontdooien en in stukjes snijden).
- 4 limoenen (citroenen kunnen ook eventueel).
- verse koriander
- 2 uien, grof gesneden
- 1 spaanse peper, fijngesneden (mocht je niet van pittig houden, voeg dan deze niet toe)
- 2 zoete aardappels
Bereiding
Kook de zoete aardappelen in een pan. Laat daarna afkoelen, schil ze en snijd ze in grove plakken. Laat de vis ondertussen ook ontdooien en snij deze daarna in middelgrote blokjes van ongeveer 2cm. Doe de vis dan in een kom en voeg hierbij aan toe:
- Fijngehakte/gepureerde teentjes knoflook
- Sap van de 4 limoenen (of 2 citroenen)
- Fijngesneden of gepureerde koriander (naar smaak of ongeveer 4/5 blaadjes)
- Fijngesneden spaanse peper/jalapeño peper
- peper (naar smaak)
- zout (naar smaak)
Meng dit alles voorzichtig door elkaar en laat het mengsel ongeveer 5 minuten (gekoeld) staan. De bedoeling is dat de vis in het mengsel gegaard wordt. Nu kun je de grofgesneden reepjes ui erbij doen en weer voorzichtig door elkaar mengen.
Verdeel het vismengsel op een bord en doe hierbij 1 of 2 stukken (gekookte) zoete aardappel. Klaar is je Peruaanse Ceviche!
Maizena koekjes (Alfajores de Maicena)
Hier volgt een recept voor maizena koekjes. Deze koekjes zijn lichte koekjes die in Peru worden gegeten met een vulling van
Manjar Blanco, een soort crème die gemaakt wordt van gecondenseerde melk. Hieronder volgt ook het recept voor de Manjar Blanco. Eerst het recept voor de koekjes.
Benodigdheden:
- 1/2 kopje bloem
- 1/2 kopje suiker
- 4 eierdooiers
- 1 eetlepel geraspte limoenschil
- 1 3/4 kopjes maizena
- 100 gram boter of margarine
- 1 theelepel bakpoeder
- Geraspte kokos
- Een ronde vorm van ongeveer 8 cm doorsnede (bv. thee/koffiekopje
Bereiding
Klop/ mix de boter en suiker tot een zachte creme. Voeg tijdens het mixen één voor één de eierdooiers toe en mix nog even door tot alles een gelijksoortig mengsel is geworden. Nu voeg je ook de volgende ingredienten aan het mengsel toe:
- De geraspte limoenschilletjes
- Een theelepel bakpoeder
- De maizena
- De bloem
Je kunt nu eventueel met een mixer met deeghaken alles mengen tot een deeg of je kunt nu met de handen beginnen het deeg te mengen. Als er een mooi gelijkmatig deeg is ontstaan, leg je deze op een met bloem bestoven ondergrond. Met een deegroller maak je het deeg plat totdat het ongeveer 1/2 cm dikte heeft. Nu heb je een ronde vorm nodig van ongeveer 8 centimeter dikte om de vormen uit het deeg te halen. Gebruik bijvoorbeeld een koffie- of theekopje hiervoor. De uitgesneden rondjes leg je op een ingevette bakplaat. De restjes deeg kun je weer kneden en uitrollen om meer rondjes uit te kunnen snijden. De bakplaat gaat op ongeveer 175 graden in de oven tot de koekjes nog net niet bruin zijn. Afhankelijk van de oven die gebruikt wordt duurt het tussen de 10 en 15 minuten. De koekjes horen er zo uit te zien als op de foto qua kleur.
Voor de vulling van de koekjes, lees onderstaand recept voor de
Manjar Blanco. Je kunt echter ook een andere vulling naar eigen keuze gebruiken.
Crème van gecondenseerde melk (Manjar Blanco)
Deze crème wordt in veel Latijns Amerikaanse landen gemaakt en gegeten. Je kunt het in deze landen ook kant-en-klaar kopen, maar in Nederland niet. Je kunt het wel thuis maken.
Benodigdheden
- 465 ml koffiemelk
- 1 blik (groot, of 2 halfgrote) gecondenseerde melk
- 2 eierdooiers
- 1 theelepel vanille extract
Bereiding
Kook in een pan (die goed verhitten kan in verband met het inkoken) op laag vuur de gecondenseerde melk en de koffiemelk. Roer elke minuut even om en doe dit tot het mengsel wat dikker wordt en een bruine kleur heeft. Haal nu de pan van het vuur en laat de pan met het mengsel zo'n 5 minuten afkoelen. Nu voeg je al roerend de eierdooiers en de theelepel vanille extract toe. Roer alles totdat je een lichtbruine crème krijgt.
Tip: Manjar Blanco is ook lekker voor in de rijstepap of als vulling voor taart of cake!