Warme, snelle wintergerechten

Warme, snelle wintergerechten In de winter zijn de dagen al kort genoeg. Het eten mag dus snel klaar zijn! Koude gerechten zijn leuk in de lente en zomer, maar in de winter eten we graag warm, en met een beetje pit. Verwarmende, stevige wintergerechten. We kennen de boerenkool en de zuurkool natuurlijk, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Wie snel klaar wil zijn maar wel heerlijk wil eten, kan deze recepten proberen. Alle hoeveelheden zijn voor vier personen, tenzij anders vermeld.

Winterpasta met paprika en chilsaus

Neem een flinke ui, plus per persoon een rode paprika die je van de pitten ontdoet. Alles in grove stukken snijden. Bak de stukken ui en paprika in de koekenpan. Intussen volkorenpasta koken. De vuistregel hiervoor is pakweg tien minuten koken en 60-100 gram afwegen per persoon. Na enkele minuten, als paprika en ui knapperig maar gaar zijn, voeg je makreel in olie uit een blikje toe (ongeveer een ons per persoon). Dan mag er nog een blikje tomatenpuree doorheen. Nu een flinke scheut chilisaus toevoegen, en als je écht 'hete eters' over de vloer krijgt, nog een mespunt sambal per persoon. Goed doorwarmen, en pasta plus saus opdienen.

Variatietip

Voor wie wat romiger wil eten, is een afgestreken eetlepel Philadelphia per persoon een lekkere toevoeging, tegelijk met de makreel. De roomkaas bindt vanzelf met de chilisaus. Er zijn meer experimentele eters die de Philidelphia graag vervangen door Feta-kaas (ongeveer 15 gram per persoon). Ook deze aan het eind toevoegen, zodat deze lekker versmelt met de chilisaus.

Hoeveel pasta en hoe lang koken?

De benodigde hoeveelheid pasta is afhankelijk van de eetlust van de eters. Beginnende koks maken vaak de vergissing om de ongekookte pasta als graadmeter te gebruiken. Maar pasta kan soms wel tot dubbel volume toenemen bij het koken! Mede daarom, zie je op de verpakking allerlei gesuggereerde hoeveelheden per persoon, van 60 tot 100 gram. De kooktijd is dan weer afhankelijk van de pasta zelf; de ene moet langer koken dan de andere. Let wel, dit luistert nauw. Een paar minuutjes extra kooktijd kunnen het verschil maken tussen lekkere beetgare pasta, en een onaanlokkelijk verkookt geheel!

Spinaziesoep met scharrelworst

Niet iedereen houdt van erwtensoep, dit is een lekkere variant met dezelfde stevige voedingswaarde. De basis is een vleesbouillon, uit gekookt soepvlees of kant en klare blokjes. Neem de pan bouillon na het bereiden van het vuur. Bereid een pak diepvriesspinazie volgens de gebruiksaanwijzing, en kook tegelijkertijd één flinke ui plus twee ons aardappels zonder schil per persoon. (Zelf doe ik dit alles in één pan, aangezien spinazie, ui en aardappels toch dezelfde bestemming hebben). Als variant kun je een prei in ringen snijden. Stamp de gare aardappels, ui en spinazie in delen door de bouillon. Voeg een kuipje creme fraiche of zure room toe, en roer goed. Voor de calorie-arme variant of voor degenen die geen zuivel gebruiken, neem je kook-sojaroom of een flinke scheut sojamelk. Snijd een hele scharrelworst in stukjes en meng die door de soep. Warm de soep goed door en dien op met roggebrood plus een stuk pittige boerenkaas. Ter decoratie kun je wat verse peterseliesnippers over de soep strooien.

Mosterdsoep

Heerlijk pittig, verwarmend en romig: mosterdsoep. De basis is een bouillon, ofwel van bouillonblokjes ofwel uit gekookt soepvlees (in het kader van het thema van dit artikel ligt een basis van blokjes natuurlijk voor de hand, dat is lekker snel). Haal na het bereiden de bouillon van het vuur, en roer er een kuipje zure room of creme fraiche doorheen. Snijd intussen voor vier personen een ons gerookte kipfilet of zalmsnippers in fijne stukjes. Ook kun je ruim een ons spekjes bakken in de koekenpan. Pers een of enkele tenen knoflook uit, of snijd een sjalotje in ragfijne snippertjes. Ragdunne ringetjes prei zijn ook een alternatief. Zet de pan op het vuur maar laat deze niet koken. Afhankelijk van de gewenste pittigheid én de mosterd die je gekozen hebt, roer je nu ongeveer twee afgestreken eetlepels mosterd door de soep. roer even goed tot je een egaal geheel hebt. Als de soep gaat koken, haal haar dan even van het vuur. Vervolgens mogen de kipfilet, zalmsnippers of spekjes in de bouillon, samen met de knoflook- of sjalottenrasp. Blijf goed roeren tot de soep doorgewarmd is - maar nog altijd niet kookt - en alle ingredienten goed vermengd zijn. Serveer met bruin (boeren)brood met echte boter.

Tip

Een lekker tegenwicht voor deze romige soep is een knapperige wintersalade. Bijvoorbeeld van koolsoorten, winterpeen en paprika.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soja-allergie: oorzaken en behandelingSoja-allergie: oorzaken en behandelingAllergieën komen in verschillende soorten en maten voor. De één heeft een hele erge allergie voor een bepaalde stof en d…
Lekker en gezond met sojaLekker en gezond met sojaSoja is een product wat vervaardigd wordt uit de sojaboon, soja is volledig plantaardig en erg gezond. Er komen steeds m…
Soja en zijn voordelen voor onze gezondheidSoja en zijn voordelen voor onze gezondheidSoja is een voedingsmiddel dat heel sterk aan populariteit heeft gewonnen in onze westerse cultuur. Dit komt door zijn s…
Alternatieven voor melk bij baby'sAlternatieven voor melk bij baby'sWelke alternatieven zijn er voor kinderen met een koemelkallergie? Koemelkallergie is de meest voorkomende vorm van voed…

Oma's recepten: ouderwetse recepten voor papOma's recepten: ouderwetse recepten voor papPap is een typisch geval van een ouderwets gerecht. Al generaties lang wordt pap gegeten als ontbijt, dessert of tussend…
Spekkedikken bakken volgens traditioneel receptSpekkedikken zijn voor veel mensen een onbekend product. Dit is op zich niet vreemd want ze worden over het algemeen all…
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 30-12-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.