Klassiekers: Waldorfsalade
In het rijtje van de klassieke salades is de Waldorfsalade ook een omiskbenbare topper. De misschien iets ongewonere bestanddelen, zoals fruit en blauwe kaas, maken de salade een buitengewone en misschien ook iets meer exquisiet rauwkost gerecht. Zoals zo vaak is deze salade behoorlijk simpel om te maken, mits voldoende kennis van zaken. Deze salade is ook weinig seizoensgebonden: hij misstaat niet op de menu tijdens de herfst, evenmin in de zomer. De moeite waard om te proberen!
Historiek
In New York pronkt al ruim een eeuw het prestigieuze Waldorf-Astoria Hotel. In zijn geschiedenis is het hotel in twee verschillende historische panden ondergebracht geweest. Sinds 1931 ligt het in hartje Manhattan op de 301 Park Avenue. Het telt maar liefst 47 verdiepingen en is een prachtig stukje art deco ontworpen door het architectenduo Schultze and Weaver. Het is gekend voor zijn ongeziene luxe en weelde.
In 1893 werd er een gerechtje bedacht door de toenmalige maître d'hôtel, Oscar Tschirky, door wiens creativiteit menige gerechten zijn beïnvloed of gecreëerd. Het gerecht verscheen in 1896 in het historische en spraakmakende kookboek genaamd "Oscar of the Waldorf". In het originele recept zaten geen walnoten, maar die zijn ondertussen een vast bestanddeel van de salade geworden. Zoals zo vaak zijn er een aantal extra ingrediënten mogelijk voor tal van variaties op het bekende recept voor deze salade, hieronder een persoonlijke benadering.
Recept
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 1/2 kropsla
- 1 appel
- 5-tal gepelde walnoten
- knolselder en witte selder
- mayonaise
- olijfolie
- verse groene kruiden (bieslook, tuinkers, peterselie, ...)
- citroensap
- blauwe kaas (roquefort, Deense blauwe of gorgonzola)
Bereidingswijze
- Was de kropsalade en de groene kruiden.
- Droog de salade.
- Ciseleer (opplooien en fijnsnijden) de salade en meng de grof gehakte tuinkruiden onder de salade in een ruime kom.
- Hou een beetje tuinkers of peterselie opzij als garnituur.
- Schil de knolselder en witte selder (zodat er geen vliezen meer rond de stengels zitten, deze zijn onaangenaam om te eten).
- Gebruik een mandoline of keukenrobot om de knolselder fijn te raspen en meng onder de salade.
- Snijd de selder in fijne blokjes of fijne balkjes en meng eveneens onder de salade.
- Was de appels, het is niet nodig van de appels te schillen en snijd de appels in een mooie julienne (lucifers), besprenkel met de helft van het citroensap (tegen het verkleuren).
- Meng de appels onder de salade.
- Doe een 2-tal eetlepels mayonaise in een kommetje en voeg hier de rest van het sap en peper en zout aan toe.
- Klop de mayonaise een beetje los en leng aan met een scheutje olijfolie.
- Giet vervolgens de vinaigrette over de salade en meng het geheel.
- Neem een diep bord en leg hier een bergje van de salademengeling op.
- Brokkel vervolgens de blauwe kaas en stukken over en rondom de salade in het bord.
- Verbrijzel de walnoten in kleinere stukken en strooi eveneens over de salade.
- Werk het geheel af met een beetje opzij gehouden groene kruiden.
Variaties
De hierboven vermelde versie is en wordt vooral gebruikt als bijgerecht. De salade kan uiteraard ook als maaltijdsalade geserveerd worden door toevoeging van een stukje vlees of vis:
Kip
- Zet een grillpan op het vuur.
- Snijd 1 kipfilet per persoon in lange reepjes.
- Kruid de reepjes kip met peper, zout, tijm en een beetje paprika of currypoeder (naar smaak).
- Besprenkel de reepjes kip met een beetje olijfolie.
- Grill de kip in de pan en leg op en rond de salade.
Zalm
- Snijd de zalm in kubusjes van 3 op 3 cm.
- Kruid ze met peper, zout, tijm en een beetje oregano (naar smaak).
- Bak de zalmblokjes goudbruin in een hete pan met een beetje olie en wat goede boter.
- Garneer de salade met de zalmblokjes.
De salade kan perfect uitgebreid worden met tal van andere rauwkost, ook druiven en kersen worden wel eens gebruikt in deze salade. De walnoten kunnen weggelaten worden of vervangen door andere noten of pijnboompitten.