Recepten met peer en stoofpeer
Peren zijn populaire vruchten die erg veel weg hebben van appels. Er bestaan twee verschillende categorieën peren, namelijk de handpeer en de stoofpeer. De handpeer kan gewoon rauw gegeten worden, terwijl de stoofpeer eerst gestoofd moet worden. Om de handpeer rauw te eten moet deze echter wel eerst gerijpt worden. Naast dat beide soorten peren lekker zijn om gewoon te eten, bestaan er ook talloze recepten voor zowel handperen als stoofperen. Wat denk je bijvoorbeeld van een overheerlijk perentaartje of een stoofperentaartje?
Wat is een peer?
De peer is een vrucht die groeit uit een bevruchte perenboom en voorkomt in veel landen, voornamelijk op het noordelijk halfrond. De boom groeit over het algemeen van april tot begin mei. Peren zijn nauw verwant aan appels. Er bestaan enorm veel peren rassen, welke onderverdeeld kunnen worden in twee categorieën, namelijk handperen en stoofperen. Bekende rassen van de handpeer zijn bijvoorbeeld de Conference, Doyenné du Comice en de Juttepeer. Bekende rassen van de stoofpeer zijn bijvoorbeeld de Brederode en de Gieser Wildeman. Het verschil tussen de handpeer en de stoofpeer is dat de handpeer rijpt op kamertemperatuur en na verloop van tijd steeds zachter wordt. Stoofperen daarentegen blijven hard en zijn daardoor niet rauw te eten.
Recept voor een perentaart
Voor dit heerlijk perentaart recept gebruik je rijpe handperen. Deze taart is een sensatie van de frisse zoete smaak van peer. Het recept is voor 12 personen. Je hebt hiervoor een bakvorm van 24cm doorsnede nodig.
Benodigde ingrediënten
- 5 rijpe peren
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram boter op kamertemperatuur
- 1 ei
- 1 zakje vanillesuiker
- 5 eetlepels abrikozenjam
- 5 theelepels kaneel
- amandelschaafsel (topping)
Bereidingswijze perentaart
Mix het zelfrijzend bakmeel, de kristalsuiker, vanillesuiker, boter en 1 ei met een mixer of keukenmachine tot een kruimelig deeg. Doe het deeg in een beslagkom en kneed het met de hand verder tot er een grote bal ontstaat. Laat deze deegbal minimaal 30 minuten rusten in de koelkast, onder een theedoek of ingewikkeld in huishoudfolie.
Haal het deeg vervolgens uit de koelkast en bestrooi je werkblad met bloem. Rol het deeg over je werkblad uit tot een grote lap. Leg deze lap deeg in de ingevette taartvorm en druk de bodem en de zijkanten goed aan. Verwarm de bodem 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Snij ondertussen de peren in langwerpige schijfjes en bestrooi de schijfjes met de theelepels kaneel. Verdeel de peren vervolgens over de taartbodem. Bestrijk het geheel met de abrikozenjam en bestrooi het vervolgens met amandelschaafsel. Bak de taart vervolgens nog 10 minuten af in de voorverwarmde oven op 200 graden.
Recept voor een stoofperentaart
Stoofperentaart is net wat unieker dan een gewone perentaart en vooral erg populair in de wintermaanden. Dit recept is voor 10 personen. Zorg dat je een taartvorm van 24cm doorsnede hebt.
Benodigde ingrediënten
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 ei
- 150 gram boter
- 125 gram witte basterdsuiker
- 1 kg stoofperen (circa 5 stuks), bij voorkeur van Gieser Wildeman
- 125 gram kristalsuiker
- 1 pakje kookpudding (bijvoorbeeld vanillesmaak)
- 1 zakje vanillesuiker
- 100ml bessensap
- 750 ml slagroom
- 3 theelepels kaneel
Bereidingswijze
Schil de stoofperen en snij ze in stukjes. Kook de peren ongeveer 1,5 uur in een mengsel van water, suiker, kaneel en bessensap.
Kneed vervolgens het zelfrijzend bakmeel, de witte basterdsuiker, de boter en het ei met de hand tot een soepel deeg. Bekleed met het deeg de ingevette springvorm en druk het deeg vooral aan de zijkanten goed aan. Giet de stukjes peer na het koken af en leg ze in de met deeg bekleedde springvorm. Zorg ervoor dat de peertjes gelijk verdeeld worden over de taart.
Roer vervolgens de kookpudding, vanillesuiker en 150 ml slagroom tot een glad beslag. Breng de rest van het slagroom aan de kook en roer vervolgens de puddingmix er doorheen tot er een glad beslag ontstaat. Schenk het gladde puddingbeslag over de peren in de springvorm. Bak de taart vervolgens in het midden van de voorverwamde oven op 180 graden.
Laat de taart vervolgens afkoelen en nog een paar uur opstijven in de koelkast.
Serveertip
Bestrooi de taart met nog wat extra kaneelpoeder voor een smaakvol en mooi effect.