Milkshake maken: recept
Zelf een milkshake maken: hoe doe je dat? Een milkshake is een heerlijke traktatie in de zomer, maar ook in de winter genieten veel mensen van een milkshake. Een milkshake kopen is vaak duur: maar deze is ook makkelijk zelf te maken. Er is niet veel voor nodig: een aantal ingrediënten die gewoon in de supermarkt te koop is. Iedereen kan het met deze handige recepten!
Wat is een milkshake?
Een milkshake is een koude drank die wordt gemaakt van ijs en vruchten. ook kunnen er andere ingrediënten inzitten, zoals melk of een siroop. Een milkshake bevat altijd ijs, dat de milkshake dik maakt. Een milkshake gemaakt van alleen melk eb vruchten, wordt geen milkshake maar een vruchtenmelk genoemd, zoals het bekende merk Yogi of Fristi. Dit is soms verwarrend, want de benaming milkshake betekent letterlijk: geschudde melk.
Hoe wordt milkshake gemaakt?
Een milkshake wordt gemaakt door ijs met vruchten of vruchtensiroop te mengen. Vaak wordt er ook melk aan toegevoegd. Meestal wordt een milkshake gemengd met behulp van een speciale machine. In zaken waar ze milkshakes verkopen, wordt hier vooral gebruik van gemaakt, omdat een milkshake hiermee snel te bereiden is. Een milkshake wordt direct opgediend: wanneer het ijs smelt, wordt de milkshake namelijk te dun.
Zelf milkshake maken
Een milkshake zelf maken is niet zo moeilijk als het lijkt. Belangrijk is dat men een keukenmachine heeft die de ingrediënten kan mixen tot een gladde massa zonder klonters. Dit kan in een blender, maar ook een staafmixer voldoet. De ingrediënten kiezen is soms moeilijk: wel of geen melk, vers fruit of siroop, wel of geen slagroom toevoegen, ijs of roomijs?
Om te helpen: wie voor roomijs kiest, hoeft geen extra slagroom toe te voegen. Het roomijs is al romig genoeg. Volle melk geniet de voorkeur boven magere melk, vanwege de romige volle smaak. Vers fruit is natuurlijk ontzettend lekker ne gezond, maar wie dit niet voorhanden heeft, kan prima gebruiken maken van een vruchtensiroop.
Alle recepten op deze pagina zijn goed voor twee bekers milkshake. Serveer de milkshake bij voorkeur in een mooi glas met een rietje. Geef kleine kinderen liever een beker.
Recepten met melk en vers fruit
Onderstaande recepten zijn voor een milkshake met melk. Mix alle ingrediënten goed door elkaar, snij fruit voorafgaande eerst klein. Wanneer de milkshake glad van structuur is, is deze goed.
Bananenmilkshake
- 3-4 bolletjes (slagroom)ijs
- Scheut volle melk (hoe meer melk, hoe dunner de milkshake)
- 1 banaan
Aardbeienmilkshake
- 3-4 bolletjes (slagroom)ijs
- Scheut volle melk of boerenmelk
- handvol schoongemaakte aardbeien
Gebruik slagroom om de milkshake extra romig te maken. Slagroom voegt iets extra;s toe wanneer er gebruik wordt gemaakt van gewoon ijs. Bij roomijs is extra slagroom overbodig. Gebruik de slagroom uit een pakje: die je zelf moet opkloppen. Voeg de ongeklopte slagroom toe. Gebruik geen slagroom uit een spuitbus.
Recepten zonder vers fruit
Onderstaande recepten zijn handig wanneer er geen vers fruit voorradig is.
Chocolademilkshake
- 3-4 bolletjes (slagroom)ijs
- Scheut melk, kies bij voorkeur voor volle melk
- chocolade-desertsaus
Gebruik in plaats van de desertsaus, ook eens cacaopoeder. Gebruik nooit gesmolten chocolade: dit wordt hard wanneer het afkoelt.
Vruchtenmilkshake
- 3-4 bolletjes ijs of roomijs
- Een scheut melk
- Vruchtensiroop: bijvoorbeeld aardbeien, sinaasappel, appel etc. Verdun de vruchtensiroop niet met water, hierdoor wordt de smaak te waterig.
Zonder melk
Het wordt weinig gedaan, maar soms wordt er gekozen voor een milkshake zonder melk. Teveel melk maakt een milkshake te dun. Te weinig melk of geen melk maakt een milkshake soms veel te dik. Om de milkshake toch dun te krijgen, kan men ervoor kiezen om het ijs een beetje te laten smelten, waardoor deze dunner wordt. Echter mis je dan wel al snel de dikke structuur van een echte milkshake. Om deze reden wordt aangeraden om aan een milkshake wat melk toe te voegen: maar het hoeft niet. Een andere optie is een scheutje 7-up in plaats van melk toe te voegen aan de milkshake.
Calorieën in een milkshake
Een beker milkshake bevat tussen de 200 en 400 kilocalorieën. Dit hangt sterk af van de gebruikte ingrediënten: roomijs bevat meer kilocalorieën dan gewoon ijs. Toegevoegde suiker of suiker it siroop bevat ook meer kilocalorieën.
Een recept voor een caloriearme milkshake:
- 3-4 bolletjes mager vruchtenijs
- scheut magere melk
- vers fruit
Het vers fruit kan achterwege gelaten worden wanneer het ijs met een smaakje al voldoende vol is van smaak.
In plaats van ijs kan er ook gekozen worden voor een dikke yoghurt. Ook kan er een milkshake gemaakt worden met alleen melk: mix alles goed door elkaar en zet de milkshake 14 tot 45 minuten in de vriezer.