Luxe hapjes voor op een feestje of borrel
Ben je de kaas en worst op een stokje of de borrelnootjes ook wel een keer zat? In dit artikel vind je recepten voor luxe hapjes ter gelegenheid van een verjaardag, een borrel of andere feestelijke gelegenheid. Ze zijn makkelijk klaar te maken, maar toch bijzonder, zien er mooi uit en zijn natuurlijk erg lekker.
Koude hapjes, hartig
Vistoastjes
Toastjes met beleg doen het altijd goed. Maak het net wat feestelijker en luxer door zelf van te voren een schaal klaar te maken met wat speciaal beleg. De volgende voorbeelden zijn leuk voor een visschaal:
- Waterkers, met daarop een roosje van een dungesneden plakje gerookte zalm
- Blaadje sla met daarop een stukje haring, en een klein augurkje
- Schepje knoflookmayonaise met daarom wat garnaaltjes
- Blaadje sla met daarop een stukje paling, een olijf en dille
Serveer allemaal op ronde toastjes.
Mini sandwiches
Een stapel kleine sandwiches op een grote schaal ziet er heel feestelijk uit. Gebruik donker en wit brood door elkaar. Haal de korst er af en snijd één of twee keer diagonaal door. Gebruik drie sneetjes brood voor elke sandwich, met twee lagen beleg dus en steek er een prikker met een olijf doorheen.
Enkele lekkere voorbeelden voor het beleg:
- Dunne reepjes komkommer, citroenmayonaise en munt
- Stukjes kipfilet, mango chutney en halve pecannoten
- Parmezaanse kaas, pesto en grottenham
- Eiersalade en uitgebakken beenham
- Mozzarella, tomaat en basilicum
Hartige rolletjes
Rol de volgende vleeswaren en groenten in elkaar en bestrijk met een smeuïg product. Steek er daarna een prikker doorheen, met een olijfje of zilveruitje.
- Dun plakje courgette, gekookte ham, daartussen kwark en een blaadje salie
- Rauwe ham of zalm met mon chou
- Plakje kipfilet, daarin plakjes avocado, zeezout en zwarte peper
- Plakje beenham, daarin hüttenkäse en ananas, bieslook
Koude hapjes, zoet
Appel-druif hapjes met kwark
Een lekker en simpel hapje, met fijne smaken. Kan als dessert, maar ook als hapje op een grote schaal, eventueel met nog andere fruitsoorten.
- Kruid kwark met peper, zout en geraspte mierikswortel
- Spuit hiervan een toefje op een schijf appel, met daarbovenop een halve, ontpitte druif
- Steek in het toefje kwark een klein takje munt
Supersnelle fruitgebakjes
- Snijd een plak cake rond of snijd de bovenkant van een cakeje af
- Garneer met een schepje verse slagroom of mascarpone
- Leg hier aardbeien, frambozen en zwarte bessen op
Fruitcoctail
Maak kleine bakjes met vers fruit op de volgende manier:
- Meng appel, banaan en ananas met rood fruit
- Schep het fruit in hoge glazen of doorzichtige bakjes
- Schenk er voor kinderen wat appelsap overheen, en voor volwassenen witte wijn
- Serveer met takje verse munt
Warme hapjes, hartig
Hartige taart
Hartige taarten en quiches zijn natuurlijk ook favoriet. Ze zijn makkelijk en leuk om zelf te maken, maar natuurlijk ook in veel verschillende varianten in de winkel te vinden. Enkele voorbeelden als vulling om zelf te maken:
- Blauwe ader kaas met peer
- Kaasvulling met hamblokjes en champignon
- Ham-prei vulling
- Broccoliquiche
Gekruide kipspiesjes
- Bak blokjes kipfilet mooi bruin
- Bestrooi de kip met komijn, paprikapoeder en tijm
- Laat de kip gaar stoven, maak intussen de knoflookmayonaise klaar
- Spies de kipstukjes op stokjes
- Serveer met knoflookmayonaise of ayoli
Tosti’s deluxe
Naast mini sandwiches kan je natuurlijk ook mini tosti’s maken. Hierbij ontkorst je weer brood en snijd je er driehoekjes van. Smeer de sneetjes is met boter en beleg ze. Bak ze daarna even in de pan of stop ze tussen de grill totdat ze goudgeel zijn en de kaas is gesmolten.
Voorbeelden voor beleg:
- Traditioneel ham en kaas
- Ham, kaas, ananas
- Ham, kaas, ui en tomaat
- Mozzarella, tomaat, basilicum
Warme hapjes, zoet
Kaneelrolletjes
Een lekker zoet hapje, ook zeer geliefd bij kinderen. Maak op de volgende manier klaar:
- Ontkorst sneetjes wit casinobrood
- Bestrijk beide kanten met gesmolten boter
- Meng suiker met kaneel, en bestuif hiermee één kant, zet vast met een prikker
- Bak de rolletjes in de over tot ze goudgeel zijn
Mini appelflapjes
Deze lekkere kleine appelflapjes zijn makkelijk te maken, en gegarandeerd een hit.
- Maak een vulling van stukjes appel, suiker en rozijnen
- Vul hiermee kleine plakjes bladerdeeg en vouw die schuin om
- Stamp de randjes aan met een vork en bestrijk met eigeel
- Bak goudbruin in de oven
Poffertjessandwich
Het volgende zoete hapje kan ook koud geserveerd worden, maar in het lekkerst als de poffertjes nog warm zijn. Je kan kant-en-klare poffertjes gebruiken, die hoef je alleen in de magnetron op te warmen.
- Bestrijk de poffertjes aan één kant met zuivelspread
- Maak een torentje van drie poffetjes, met daartussen een pakje aardbei
- Steek en een prikker door, en bind daar eventueel een kleurig strikje aan vast