Oma's recepten - slanke soepen
Soep is zeer eenvoudig zelf te maken. Eigenlijk hoeft men enkel de groenten te snijden en een pan water op te zetten! Bovendien kan men eenvoudig variëren waardoor er elke dag een andere maaltijd op tafel kan komen te staan. Soep is goed voor mensen die op dieet zijn, voor mensen die moeite hebben met kauwen en voor mensen die brood of andere tarweproducten slecht verdragen.
Soep staat voor een gezonde lunch, maar ook voor een goede avondmaaltijd. Tegenwoordig komen we snel soep uit een blik, of uit een zakje. Helaas blijkt onze maaltijd in dat geval toch een stuk minder gezond te zijn. Aan ingeblikte soep en aan soep uit zakjes zijn allerlei geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd en vaak krijgen we toch niet voldoende groenten binnen.
Gelukkig is soep eenvoudig zelf te bereiden. Als u het basisrecept kent kunt u naar believen soep maken van eender welke groente. In het artikel worden al een aantal oude recepten besproken:
Basisbereiding voor magere soepen
Magere soepen kennen een basis van bouillon. Aan de bouillon worden verschillende verse groenten toegevoegd. Welke groenten dat zijn hangt af van de soep die je wil bereiden.
- Was de gekozen groenten.
- Snij de groente in blokjes van 1 centimeter.
- Houdt een deel van de groenten (bijv. het witte deel van de prei) achter.
- Smelt 50 gram boter in een pan en fruit hierin de uien tot ze een lichtbruine kleur hebben.
- Laat vervolgens de andere groenten vijf minuten meestoven.
- Voeg daarna 3 liter kokend water toe.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Laat de soep een uur doorkoken.
- Wok intussen ook de achterhouden groenten.
- Pureer de soep met een staafmixer.
- Voeg na het pureren een bouillonblokje toe, dit is niet noodzakelijk maar kan de smaak verfijnen.
- Voeg de achtergehouden groenten toe.
Uiensoep
Benodigdheden:
- 3 liter water
- 3 aardappelen
- 6 uien
- 1 prei
- 50 gram boter
- Peper en zout
- Laurierblad
- Een bouillonblokje naar keuze
- Volg de stappen 1 t/m 6 van het basisrecept. Houdt daarbij één ui achter, die u apart stooft.
- Als u het kokend hete water heeft toegevoegd laat u de groenten een half uur doorkoken.
- Fruit intussen de achtergehouden ui aan.
- Pureer de soep met een staafmixer.
- Voeg naar smaak bouillon toe.
- Roer de achtergehouden ui door de soep.
Een variant op de uiensoep is uiensoep met kaas. Voeg hiertoe 100 gram geraspte kaas toe voor het opdienen. U kunt de geraspte kaas natuurlijk ook naast de soep serveren.
Wortelsoep
Benodigdheden:
- 3 liter water
- 3 aardappelen
- 6 grote wortelen
- 3 uien
- 1 prei
- 1 selder
- 50 gram boter
- Peper en zout
- Laurierblad
- Een bouillonblokje naar keuze
- Bereid de soep zoals aangegeven in het basisrecept. U hoeft hierbij geen groenten achter te houden.
- Voeg eventueel voor het opdienen nog wat fijngehakte peterselie toe.
Preisoep
Benodigdheden:
- 3 liter water
- 3 aardappelen
- 6 preien
- 1 ui
- 1 selder
- 50 gram boter
- Peper en zout
- Laurierblad
- Een bouillonblokje naar keuze
- Volg de eerste 6 stappen uit het basisrecept. Houdt hierbij het wit van 2 preien achter.
- Laat de soep een half uur koken.
- Stoof intussen de achtergehouden preien gaar.
- Pureer de soep met de staafmixer.
- Voeg naar smaak een bouillonblokje toe.
- Voeg het wit van de achtergehouden preien toe.
- Laat de soep nog even doorkoken alvorens op te dienen.
Tomatensoep
Benodigdheden:
- 3 liter water
- 3 aardappelen
- 9 verse tomaten
- 3 uien
- 1 witte selder
- 1 prei
- 2 wortelen
- 50 gram boter
- Peper en zout
- Een bouillonblokje naar keuze
- Volg de stappen zoals aangegeven in het basisrecept. U hoeft ditmaal geen groenten achter te houden.
- Na het mixen is het verstandig de soep te zeven, om de vellen en pitjes van de tomaten uit de soep te halen.
- Laat de soep na het zeven ook nog even doorkoken.
- Voor het serveren kunt u nog een kopje melk toevoegen om de soep wat romiger te maken.
Spruitjessoep
Benodigdheden:
- 3 liter water
- 250 gram aardappelen
- 250 gram spruitjes
- 3 eetlepels bloem
- 75 gram boter
- Peper en zout
- Verwarm de boter.
- Maak de spruitjes schoon, schil de aardappels en snij ze in blokjes.
- Haal de pan van het vuur en roer de boter en bloem door elkaar.
- Laat dit mengsel een beetje aanbruinen. Hou hierbij de pan nog steeds van het vuur.
- Leng het botermengsel aan met water.
- Voeg de aardappels en spruitjes toe en laat ze gaarkoken (hou hiervoor 30 minuten aan).
- Haal enkele spruitjes uit de soep.
- Pureer de soep met de staafmixer.
- Doe de spruitjes weer in de soep.
- Schep nog een aantal keren om en serveer.