De Actifry: koken met de Actifry
De Actifry is een soort pan waarin je allerlei gerechten in kunt bereiden. Het voordeel van de Actifry is dat er heel weinig olie wordt gebruikt. Zo krijg je al lekkere patat met maar 1 eetlepel olie. Maar wat veel mensen niet weten is dat je in de Actifry ook allerlei andere gerechten kunt bereiden.
Hoe werkt de Actifry?
De werking van de Actifry is eigenlijk heel eenvoudig. De ingrediënten in de pan draaien rond terwijl heel hete lucht de producten gaar maakt. Veel is er niet voor nodig om het apparaat aan de praat te krijgen. De stekker moet in het stopcontact en het aantal minuten dat nodig is voor de bereiding, moet worden ingesteld. Daarna op de start/stopknop drukken en de Actifry maakt wat degene wil. Daarbij gaat het niet alleen om friet, maar kunnen ook worden bereid:
- Groente
- Vlees
- Vis
- Fruit
- Rijstgerechten
- Soep
De Actifry zorgt er voor dat mensen minder vet eten
Doordat er heel weinig vet nodig is om de verschillende ingrediënten te bereiden, is de Actifry een goed middel bij afslanken of om een gezondere levensstijl te houden of te krijgen.
Goede frieten maken in de Actifry
Wie goede frieten wil maken in de Actifry kan het best goede aardappelen kopen (vastkokend) en die vervolgens chillen. Maak er dan frietrepen van zo groot als u lekker vindt. Spoel de aardappelen een groot aantal keren. Daardoor verdwijnt het meeste zetmeel en plakken de aardappelen niet aan elkaar. Droog de frieten wel eerst heel goed voordat ze de pan in gaan. Hoe dunner de frieten overigens gesneden hoe knapperiger. Persoonlijk houd ik wel van die pure smaak van aardappel dus maak ik wat dikkere exemplaren. Je proeft dan de echte aardappel nog gewoon onder dat knapperige laagje. Overigens is het ook belangrijk welke soort olie je gebruikt. Zonnebloemolie en arachideolie bijvoorbeeld worden veel heter. Dat betekent vaak bruinere patat. Gebruik wel altijd plantaardige olie, dat is veel beter voor de gezondheid. Overigens kan de smaak van de patatjes ook veranderd worden door een andere aardappelsoort te gebruiken. Neem eens zoete aardappel bijvoorbeeld. Overigens kunnen ook aardappelblokjes of rondje in de Actifry worden bereid. Die worden dan net zo lekker knapperig als de frietjes, maar met veel minder olie. Voor friet die in de Actifry wordt bereid is 1 lepel olie nodig op een kilogram friet.
Leuk receptenboek bij de Actifry
Bij de Actifry wordt ook een receptenboekje geleverd. Daarin staan de meest uiteenlopende recepten van vis tot vissoep en van kip met champignons tot yoghurtcake. In een apart gedeelte worden de ingrediënten vermeld die nodig zijn voor het recept. Verder staat er precies bij hoeveel minuten elk onderdeel in de Actifry moet om tot een goed gerecht te leiden. Achter in het boekje staat verder precies hoeveel minuten een bepaald gerecht nodig heeft als het vers is, maar ook als het uit de diepvries komt. Dat zelf in de gaten houden is wel mijn devies. Sommige bereidingstijden vond ik wat te lang. Bovendien is het nodig om wel de hoeveelheid aan te houden. Voor een kilo friets is volgens het boekje 40 minuten nodig, maar wie er minder gewicht indoet, heeft ook minder tijd nodig.
Zelf experimenteren met de Actifry
Wie eenmaal een beetje weet hoe de Actifry werkt, kan daarna zelf aan de slag. Door allerlei ingrediënten samen te voegen met de juiste kruiden is namelijk al snel een goed gerecht gemaakt. Het voordeel is dat het bereiden heel snel gaat en dat vaak alleen maar de Actifry nodig is. Rijst koken in de Actifry kan overigens niet. Dat moet eerst gebeuren. Ik ben inmiddels al zover dat ik ook mijn snacks erin doe. Kleine frikadelletjes bijvoorbeeld komen er veel minder vet uit. Ze smaken daardoor ook wel iets anders dan uit de snackbar (minder vet dus), maar dat zorgt juist weer voor betere gezondheidsresultaten. En persoonlijk vind ik de smaak intensiever en puurder bij alles wat uit de Actifry komt.
Actifry en YouTube
Wie bijzondere gerechten zoekt (zo vond ik kip Tikka) en die niet in het boekje vindt kan ook op YouTube mensen vinden die leuke filmpjes hebben gemaakt waarin ze laten zien hoe iets bereid kan worden.