Authentieke lamsstoofpot uit Turkije

Authentieke lamsstoofpot uit Turkije Lamsvlees wordt in Nederland minder vaak gegeten dan bijvoorbeeld kip, varkens- of rundvlees. Het wordt meestal gezien als iets voor speciale gelegenheden. Het koteletje is het meest bekend. Toch zijn er veel meer mogelijkheden. Lamsvlees kan niet alleen gebakken of gebraden worden, maar kan ook bereid worden als stoofvlees. En zeker niet alleen op de bekende Hollandse wijze (aanbraden, water toevoegen en stoven) zonder verdere toevoegingen zoals aardappelen en groenten.

Stoven maar dan anders

In de Nederlandse keuken wordt er doorgaans een hoeveelheid water toegevoegd om het stoven te vergemakkelijken en de sausachtige structuur te verkrijgen die stoofpotten zo aantrekkelijk maken. Vervolgens werkt men met veel kruiden en toevoegingen om de gewenste smaak te verkrijgen.Toch hoeft het niet zo. Een natuurlijke en gezondere manier is om de ingredienten te laten stoven in hun eigen kookvocht. Het toevoegen van bijvoorbeeld groenten helpt hierbij. Maar het grootste voordeel is de smaak. Deze blijft veel beter behouden, en wordt zelfs bevorderd door het stoven in eigen vocht. Ook de tijdsfactor speelt een belangrijke rol. Hier geldt: hoe langer hoe lekkerder.

Turkse lamsstoofpot

Ooit at ik een overheerlijke lamsstoofpot in Turkije die volgens deze bereidingswijze gemaakt werd, en een overtuigend bewijs is van bovenstaande voordelen. De typische smaak en geur van het vlees worden optimaal benut en maken dat er verder niets nodig is. Integendeel, toevoegingen zouden afdoen aan de smaak.

De beschrijving die hieronder volgt is het oorspronkelijke en ongewijzigde recept. Ik geef er geen hoeveelheden bij. Dit lijkt misschien lastig, maar als je het recept goed doorleest zul je zien dat het eigenlijk heel eenvoudig is: je volgt gewoon de afmetingen van de pan.

Recept Lamsstoofpot uit Turkije

Nodig:

  • Geschilde aardappelen in blokjes
  • Lamsvlees (ik haal het altijd bij de Turkse slager en laat het alvast in stukjes snijden)
  • Tomaten, gewassen en in stukjes gesneden
  • Aubergine, gewassen en in blokjes
  • Knoflook (vers in plakjes, maar kan eventueel vervangen worden door knoflookpoeder)
  • Rode peper (vers), heel fijn gesnipperd
  • Zout
  • Echte boter (gezouten of ongezouten)

Werkwijze:

Neem een pan naar keuze. Je moet er vanuit gaan dat deze pan voor driekwart gevuld gaat worden. Het beste is een ouderwetse emaille pan met een dikke bodem. Bedek de bodem van de pan met boter in kleine blokjes. Leg er een laag lamsvlees op. Daarna een iets dikkere laag aardappelblokjes. Daarbovenop een gelijke laag aubergine, en een eveneens gelijke laag tomaat. Sluit af met wat blokjes boter die je her en der bovenop de tomaten legt. De knoflook en de rode peper en het zout verdeel je naar smaak tussen de verschillende lagen. Zet nu de pan op een laag vuur en laat maar stovenů

Na een paar uur is het gerecht gaar en heerlijk geurig. Schep alles voorzichtig door en serveer met Turks brood, zwarte olijven, yoghurt, verse munt en komkommer.

Tip

Nog lekkerder is het om deze stoofpot te eten met cacik. Zeg maar, de Turkse variant van de bekende tzadziki uit Griekenland.
Cacik is echter veel dunner en lijkt meer op een koude soep. Je maakt het als volgt: Meng gelijke delen yoghurt en water. Ik neem altijd een wat dikkere yoghurt, zoals bijvoorbeeld Bulgaarse of Griekse yoghurt, maar als je toch bij de Turkse winkel bent kun je het evengoed daar halen. Voeg toe: geraspte komkommer, zout, peper en verse gehakte munt. Het lekkerst is het om het mengsel even in de koelkast te zetten voordat de maaltijd begint. Eenmaal aan tafel schep je de lamsstoofpot op je bord, en daaroverheen een flinke lepel van de koude cacik. Het brood en de olijven eet je er los bij.

Veel plezier en smakelijk eten!
© 2011 - 2024 Nuna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoofgerechten met tomaten in de hoofdrolStoofgerechten met tomaten in de hoofdrolEen stoofschotel is gemakkelijk te maken en de smaak komt vooral tot z'n recht doordat het gerecht langere tijd op een l…
Turkse taal: alfabet en uitspraakHet Turks lijkt een moeilijke taal maar dit valt in de praktijk reuze mee. Het Turkse alfabet lijkt op het Nederlandse a…
Typisch Turks: Souvenirs uit TurkijeTypisch Turks: Souvenirs uit TurkijeStel je bent in Turkije en wilt graag een souvenir mee naar Nederland brengen die symbool staat voor Turkije, wat neem j…

Recepten voor verschillende soorten pannenkoekenRecepten voor verschillende soorten pannenkoekenPannenkoeken zijn heerlijk als avondmaal of ontbijt. De gewone pannenkoek is al lekker, maar er zijn nog allerlei andere…
Recepten voor Turkse pilav en pilavlik bulgurTurkse rijst kan op tientallen manieren gemaakt worden. Iedere moeder, maar ook iedere schoonmoeder, zal het op haar eig…
Nuna (10 artikelen)
Gepubliceerd: 31-03-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.