Authentieke lamsstoofpot uit Turkije
Lamsvlees wordt in Nederland minder vaak gegeten dan bijvoorbeeld kip, varkens- of rundvlees. Het wordt meestal gezien als iets voor speciale gelegenheden. Het koteletje is het meest bekend. Toch zijn er veel meer mogelijkheden. Lamsvlees kan niet alleen gebakken of gebraden worden, maar kan ook bereid worden als stoofvlees. En zeker niet alleen op de bekende Hollandse wijze (aanbraden, water toevoegen en stoven) zonder verdere toevoegingen zoals aardappelen en groenten.
Stoven maar dan anders
In de Nederlandse keuken wordt er doorgaans een hoeveelheid water toegevoegd om het stoven te vergemakkelijken en de sausachtige structuur te verkrijgen die stoofpotten zo aantrekkelijk maken. Vervolgens werkt men met veel kruiden en toevoegingen om de gewenste smaak te verkrijgen.Toch hoeft het niet zo. Een natuurlijke en gezondere manier is om de ingredienten te laten stoven in hun eigen kookvocht. Het toevoegen van bijvoorbeeld groenten helpt hierbij. Maar het grootste voordeel is de smaak. Deze blijft veel beter behouden, en wordt zelfs bevorderd door het stoven in eigen vocht. Ook de tijdsfactor speelt een belangrijke rol. Hier geldt: hoe langer hoe lekkerder.
Turkse lamsstoofpot
Ooit at ik een overheerlijke lamsstoofpot in Turkije die volgens deze bereidingswijze gemaakt werd, en een overtuigend bewijs is van bovenstaande voordelen. De typische smaak en geur van het vlees worden optimaal benut en maken dat er verder niets nodig is. Integendeel, toevoegingen zouden afdoen aan de smaak.
De beschrijving die hieronder volgt is het oorspronkelijke en ongewijzigde recept. Ik geef er geen hoeveelheden bij. Dit lijkt misschien lastig, maar als je het recept goed doorleest zul je zien dat het eigenlijk heel eenvoudig is: je volgt gewoon de afmetingen van de pan.
Recept Lamsstoofpot uit Turkije
Nodig:
- Geschilde aardappelen in blokjes
- Lamsvlees (ik haal het altijd bij de Turkse slager en laat het alvast in stukjes snijden)
- Tomaten, gewassen en in stukjes gesneden
- Aubergine, gewassen en in blokjes
- Knoflook (vers in plakjes, maar kan eventueel vervangen worden door knoflookpoeder)
- Rode peper (vers), heel fijn gesnipperd
- Zout
- Echte boter (gezouten of ongezouten)
Werkwijze:
Neem een pan naar keuze. Je moet er vanuit gaan dat deze pan voor driekwart gevuld gaat worden. Het beste is een ouderwetse emaille pan met een dikke bodem. Bedek de bodem van de pan met boter in kleine blokjes. Leg er een laag lamsvlees op. Daarna een iets dikkere laag aardappelblokjes. Daarbovenop een gelijke laag aubergine, en een eveneens gelijke laag tomaat. Sluit af met wat blokjes boter die je her en der bovenop de tomaten legt. De knoflook en de rode peper en het zout verdeel je naar smaak tussen de verschillende lagen. Zet nu de pan op een laag vuur en laat maar stoven…
Na een paar uur is het gerecht gaar en heerlijk geurig. Schep alles voorzichtig door en serveer met Turks brood, zwarte olijven, yoghurt, verse munt en komkommer.
Tip
Nog lekkerder is het om deze stoofpot te eten met
cacik. Zeg maar, de Turkse variant van de bekende tzadziki uit Griekenland.
Cacik is echter veel dunner en lijkt meer op een koude soep. Je maakt het als volgt: Meng gelijke delen yoghurt en water. Ik neem altijd een wat dikkere yoghurt, zoals bijvoorbeeld Bulgaarse of Griekse yoghurt, maar als je toch bij de Turkse winkel bent kun je het evengoed daar halen. Voeg toe: geraspte komkommer, zout, peper en verse gehakte munt. Het lekkerst is het om het mengsel even in de koelkast te zetten voordat de maaltijd begint. Eenmaal aan tafel schep je de lamsstoofpot op je bord, en daaroverheen een flinke lepel van de koude cacik. Het brood en de olijven eet je er los bij.
Veel plezier en smakelijk eten!