InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Variëren met zuurkool en zuurkoolschotels

Variëren met zuurkool en zuurkoolschotels

Variëren met zuurkool en zuurkoolschotels Personen die bij het bereiden van een maaltijd oog hebben voor de vitamines B en C en ijzer kunnen met gesneden witte kool aan de slag. Witte kool is de basis, van wat wij Nederlanders zuurkool noemen. In Vlaanderen maakt men gebruik van de term "choucroute", naar de Franse verbastering van het Duitse "Sauerkraut". Zuurkool wordt vaak als typisch Nederlands gezien en verwerkt in een stamppot, met rookworst of spekjes. Het kan echter ook anders.

Zuurkool

Zuurkool wordt in Nederland vooral gezien als een typisch wintergerecht. Traditioneel wordt zuurkool met aardappels tot een stamppot bereidt, al dan niet in combinatie met rookworst en/of spekjes. Zuurkool is echter ook zeer geschikt voor het bereiden van ovenschotels. Voor een mildere zuurkoolsmaak kan men de zuurkool voor gebruik onder de kraan afspoelen. Andere manieren om de smaak van zuurkool af te zwakken zijn: het toevoegen van suiker of honing of andere zoet ingrediënten. Hierbij kan gedacht worden aan: ananas, banaan of appel.

Oorsprong van zuurkool

Over de oorsprong van zuurkool bestaan verschillende verhalen. Er wordt wel gezegd dat zuurkool van oorsprong Chinees is. De tartaren, een Mongools ruitervolk zouden de groente hebben ontdekt. De ruiters vonden het onhandig om de dikke, zware kolen achterop hun paard te vervoeren. Dit was de reden dat de witte kool voor het transporteren eerst fijn sneden werd. Hierdoor was de kool gemakkelijker te vervoeren in de zadeltassen. De bezwete paardenruggen zorgden voor een natuurlijke fermentatie, waardoor de zure smaak ontstond en dus zuurkool was ontstaan. Zuurkool bleek ook vitamine C te bevatten en was daardoor een prima middel tegen scheurbuik. Dit verklaart weer het eten van zuurkool tijdens bootreizen. De Engelse ontdekkingsreiziger James Cook zou het op één van zijn vele ontdekkingsreizen als medicijn tegen scheurbuik hebben ontdekt.

Zuurkoolrolletjes

Een heerlijk gerecht, dat loopt op rolletjes

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 600g aardappelen
  • 500g zuurkool
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • Flinke mespunt kummelpoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 dikke plakken cornedbeef
  • 75 g boter
  • 30 g bloem
  • 4dl melk
  • Aroma
  • Peper
  • Zout
  • Worcestersaus
  • 50 g geraspte oude kaas

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en zet ze op met zoveel water dat ze half onder water staan. Kook de aardappelen gaar. Breng de zuurkool met de tomatenketchup, het kummelpoeder en olijfolie bijna aan de kook. Laat de groente dan 4 minuten op de getemperde warmtebron staan. Verdeel de zuurkool dan over de plakken cornedbeef en rol deze om de zuurkool. Maak een gladde gebonden saus van 40 gram boter met de bloem en de melk. Voeg naar smaak aroma, peper en zout toe. Giet de aardappelen af en snijd ze in plakken. Vet de ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de aardappelen door de saus, breng ze over in de schaal. Strooi zout op de aardappelen en besprenkel ze met de worcestersaus. Leg de zuurkoolrolletjes op de aardappelen, strooi daar de geraspte kaas over. Smelt de rest van de boter en giet deze in de schaal. Bak het gerecht in ongeveer 30 minuten gaar, tot het gerecht een mooi bruin korstje heeft gekregen.

Vegetarische zuurkoolschotel

Een verrassend gerecht, met een pittige draai

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 gram aardappelen
  • 500 gram zuurkool
  • 1 doosje tofustukjes
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel sambal
  • 3 theelepels mosterd
  • 1 blikje gesneden ananasstukjes
  • vers gemalen peper
  • 100 gram geraspte kaas

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en kook ze vervolgens gaar met toevoeging van een snufje zout. Stamp de aardappelen met een kluitje boter of een beetje margarine tot een mooie puree. Naar smaak wat peper toevoegen. Verhit wat boter in de koekenpan en bak de gesnipperde ui goudbruin. Voeg tofu en geperste knoflook toe. Bak het geheel 5 min op hoog vuur. Doe er daarna de sambal en mosterd doorheen. Knijp de rauwe zuurkool uit en verdeel die over de bodem. Vervolgens verdeel je daar het tofu/ui mengsel overheen. Leg daar de ananasstukjes overheen en dek het geheel af met de puree. Strijk de bovenkant glad en bestrooi het geheel met de geraspte kaas.

Variatietip

Voor een schotel met vis, kun je de tofu vervangen door zalmreepjes.
© 2011 - 2019 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zuurkool: de groente die scheurbuik voorkwamZuurkool is een typische wintergroente. De groente die is ingelegd, komt overigens uit China. Dat en meer weetjes over z…
Afvallen met zuurkoolWist je dat zuurkool ontzettend goed is voor je wanneer je wilt afvallen? Zuurkool is een echte powerfood die ideaal is…
Is zuurkool gezond?Is zuurkool gezond?Stel je hebt vandaag zuurkool op het menu staan, wat heb je dan eigenlijk op je bord liggen? En is zuurkool gezond? Ja e…
Zomerse zuurkool: zuurkoolrecept met ananasZomerse zuurkool: zuurkoolrecept met ananasZuurkool eet je meestal in de winter, maar dit recept is ook heerlijk in de zomer. Zuurkool met ananas in bladerdeeg of…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jules:stonesoup, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://lekkertafelen.nl/kookschool/zuurkool-een-boeiend-productieproces/

Reageer op het artikel "Variëren met zuurkool en zuurkoolschotels"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 23-03-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!