Variëren met zuurkool en zuurkoolschotels
Personen die bij het bereiden van een maaltijd oog hebben voor de vitamines B en C en ijzer kunnen met gesneden witte kool aan de slag. Witte kool is de basis, van wat wij Nederlanders zuurkool noemen. In Vlaanderen maakt men gebruik van de term "choucroute", naar de Franse verbastering van het Duitse "Sauerkraut". Zuurkool wordt vaak als typisch Nederlands gezien en verwerkt in een stamppot, met rookworst of spekjes. Het kan echter ook anders.
Zuurkool
Zuurkool wordt in Nederland vooral gezien als een typisch wintergerecht. Traditioneel wordt zuurkool met aardappels tot een stamppot bereidt, al dan niet in combinatie met rookworst en/of spekjes. Zuurkool is echter ook zeer geschikt voor het bereiden van ovenschotels. Voor een mildere zuurkoolsmaak kan men de zuurkool voor gebruik onder de kraan afspoelen. Andere manieren om de smaak van zuurkool af te zwakken zijn: het toevoegen van suiker of honing of andere zoet ingrediënten. Hierbij kan gedacht worden aan: ananas, banaan of appel.
Oorsprong van zuurkool
Over de oorsprong van zuurkool bestaan verschillende verhalen. Er wordt wel gezegd dat zuurkool van oorsprong Chinees is. De tartaren, een Mongools ruitervolk zouden de groente hebben ontdekt. De ruiters vonden het onhandig om de dikke, zware kolen achterop hun paard te vervoeren. Dit was de reden dat de witte kool voor het transporteren eerst fijn sneden werd. Hierdoor was de kool gemakkelijker te vervoeren in de zadeltassen. De bezwete paardenruggen zorgden voor een natuurlijke fermentatie, waardoor de zure smaak ontstond en dus zuurkool was ontstaan. Zuurkool bleek ook vitamine C te bevatten en was daardoor een prima middel tegen scheurbuik. Dit verklaart weer het eten van zuurkool tijdens bootreizen. De Engelse ontdekkingsreiziger James Cook zou het op één van zijn vele ontdekkingsreizen als medicijn tegen scheurbuik hebben ontdekt.
Zuurkoolrolletjes
Een heerlijk gerecht, dat loopt op rolletjes
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 600g aardappelen
- 500g zuurkool
- 3 eetlepels tomatenketchup
- Flinke mespunt kummelpoeder
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 dikke plakken cornedbeef
- 75 g boter
- 30 g bloem
- 4dl melk
- Aroma
- Peper
- Zout
- Worcestersaus
- 50 g geraspte oude kaas
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en zet ze op met zoveel water dat ze half onder water staan. Kook de aardappelen gaar. Breng de zuurkool met de tomatenketchup, het kummelpoeder en olijfolie bijna aan de kook. Laat de groente dan 4 minuten op de getemperde warmtebron staan. Verdeel de zuurkool dan over de plakken cornedbeef en rol deze om de zuurkool. Maak een gladde gebonden saus van 40 gram boter met de bloem en de melk. Voeg naar smaak aroma, peper en zout toe. Giet de aardappelen af en snijd ze in plakken. Vet de ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de aardappelen door de saus, breng ze over in de schaal. Strooi zout op de aardappelen en besprenkel ze met de worcestersaus. Leg de zuurkoolrolletjes op de aardappelen, strooi daar de geraspte kaas over. Smelt de rest van de boter en giet deze in de schaal. Bak het gerecht in ongeveer 30 minuten gaar, tot het gerecht een mooi bruin korstje heeft gekregen.
Vegetarische zuurkoolschotel
Een verrassend gerecht, met een pittige draai
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 500 gram aardappelen
- 500 gram zuurkool
- 1 doosje tofustukjes
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel sambal
- 3 theelepels mosterd
- 1 blikje gesneden ananasstukjes
- vers gemalen peper
- 100 gram geraspte kaas
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en kook ze vervolgens gaar met toevoeging van een snufje zout. Stamp de aardappelen met een kluitje boter of een beetje margarine tot een mooie puree. Naar smaak wat peper toevoegen. Verhit wat boter in de koekenpan en bak de gesnipperde ui goudbruin. Voeg tofu en geperste knoflook toe. Bak het geheel 5 min op hoog vuur. Doe er daarna de sambal en mosterd doorheen. Knijp de rauwe zuurkool uit en verdeel die over de bodem. Vervolgens verdeel je daar het tofu/ui mengsel overheen. Leg daar de ananasstukjes overheen en dek het geheel af met de puree. Strijk de bovenkant glad en bestrooi het geheel met de geraspte kaas.
Variatietip
Voor een schotel met vis, kun je de tofu vervangen door zalmreepjes.