Feestelijke toetjes, die u betoveren
Deze feestelijke toetjes zijn betoverend heerlijk en niet moeilijk om te maken. De sherryvla en gevulde sinaasappelen kunnen van te voren worden gemaakt, zodat u ze na het feestelijke diner direct op kunt dienen.
Sherryvla
Dessert voor 8 personen
Wat heb je nodig:
- 3 deciliiter sherry (zoet)
- 4 eieren, gescheiden
- 4 blaadjes gelantine
- 6 eetlepels suiker
- 1 pakje slagroom
- 150 gram chocolade, geraspt
- 50 gram waltnoten, geraspt
- 8 kersen
Bereiding:
Week de gelantine bladeren voor in koud water en knijp ze voor gebruik goed uit. Klop de ei dooiers los samen met het suiker, tot het schuimt. Klop de eiwitten en het slagroom stijf. Verwarm vervolgens de sherry in een steelpannetje en los er de uigeknepen gelantine bladeren in op. Haal vervolgens het sherry mengsel van het vuur en klop het beetje bij beetje door de ei dooier mengsel. Roer dan de geraspte walnoten en de helf van de chocolade door het mengsel. Schep vervolgens vlug eerst de stijf geklopte slagroom en daarna de stijf geklopte eiwitten erdoor. Verdeel vervolgens de scherryvla over 8 coupes en zet deze minsten 2 uur in de koelkast. Garneer voor het opdienen de sherryvla met de terug gehaden chocolade en een kers.
gevulde sinaasappelen met creme
Dessert voor 8 personen
Wat heb je nodig:
- 4 sinaasappelen, schil + 4 deciliter vers sap
- 150 gram suiker
- 6 eieren, gescheiden
- 1 pakje slagroom, stijf geklopt
- chocolade, geraspt
Bereiding:
Klop de eiwitten stijf en klop de ei dooiers los. Houd de sinaasappelschil helften apart. Meng vervolgens de 6 ei dooiers met de suiker en verwarm het au-bain-marie. (= in een klein pannetje wat in kokend water staat). Laat het ei/suiker mengsel al roerend goed heet worden en voeg vervolgens beetje bij beetje de vers geperste sinaasappelsap toe. Haal het mengsel, als het dikker wordt van het vuur en laat het afkoelen. Schep vervolgens de stijve eiwitten snel en luchtig door de sinaasappelvla. Verdeel dan de sinaasappelvla over de sinaasappel helften en garneer ze met een toefje slagroom en geraspte chocholade.
Ijs uit de oven
Dessert voor 8 personen
Wat heb je nodig:
- 1 cake (zelf gebakken)
- 5 eiwitten, stijf geklopt
- 300 gram poedersuiker
- 50 gram walnoten, fijn gehakt
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 250 graden en haal het ijs uit de diepvries.Snijd de cake in de lengte in plakken. en leg er plakkken ijs en stijf geslagen ewitten op. Druk vervolgens de cake weer in elkaar en bak de ijstaart in ± 8 minuten in de hete oven. Garneer de ijstaart met de fijn gehakte walnoten en dien deze direct op.