Feestelijke toetjes, die u betoveren

Deze feestelijke toetjes zijn betoverend heerlijk en niet moeilijk om te maken. De sherryvla en gevulde sinaasappelen kunnen van te voren worden gemaakt, zodat u ze na het feestelijke diner direct op kunt dienen.

Sherryvla

Dessert voor 8 personen

Wat heb je nodig:

  • 3 deciliiter sherry (zoet)
  • 4 eieren, gescheiden
  • 4 blaadjes gelantine
  • 6 eetlepels suiker
  • 1 pakje slagroom
  • 150 gram chocolade, geraspt
  • 50 gram waltnoten, geraspt
  • 8 kersen

Bereiding:

Week de gelantine bladeren voor in koud water en knijp ze voor gebruik goed uit. Klop de ei dooiers los samen met het suiker, tot het schuimt. Klop de eiwitten en het slagroom stijf. Verwarm vervolgens de sherry in een steelpannetje en los er de uigeknepen gelantine bladeren in op. Haal vervolgens het sherry mengsel van het vuur en klop het beetje bij beetje door de ei dooier mengsel. Roer dan de geraspte walnoten en de helf van de chocolade door het mengsel. Schep vervolgens vlug eerst de stijf geklopte slagroom en daarna de stijf geklopte eiwitten erdoor. Verdeel vervolgens de scherryvla over 8 coupes en zet deze minsten 2 uur in de koelkast. Garneer voor het opdienen de sherryvla met de terug gehaden chocolade en een kers.

gevulde sinaasappelen met creme

Dessert voor 8 personen

Wat heb je nodig:

  • 4 sinaasappelen, schil + 4 deciliter vers sap
  • 150 gram suiker
  • 6 eieren, gescheiden
  • 1 pakje slagroom, stijf geklopt
  • chocolade, geraspt

Bereiding:

Klop de eiwitten stijf en klop de ei dooiers los. Houd de sinaasappelschil helften apart. Meng vervolgens de 6 ei dooiers met de suiker en verwarm het au-bain-marie. (= in een klein pannetje wat in kokend water staat). Laat het ei/suiker mengsel al roerend goed heet worden en voeg vervolgens beetje bij beetje de vers geperste sinaasappelsap toe. Haal het mengsel, als het dikker wordt van het vuur en laat het afkoelen. Schep vervolgens de stijve eiwitten snel en luchtig door de sinaasappelvla. Verdeel dan de sinaasappelvla over de sinaasappel helften en garneer ze met een toefje slagroom en geraspte chocholade.

Ijs uit de oven

Dessert voor 8 personen

Wat heb je nodig:

  • 1 cake (zelf gebakken)
  • 5 eiwitten, stijf geklopt
  • 300 gram poedersuiker
  • 50 gram walnoten, fijn gehakt

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 250 graden en haal het ijs uit de diepvries.Snijd de cake in de lengte in plakken. en leg er plakkken ijs en stijf geslagen ewitten op. Druk vervolgens de cake weer in elkaar en bak de ijstaart in ± 8 minuten in de hete oven. Garneer de ijstaart met de fijn gehakte walnoten en dien deze direct op.
© 2010 - 2020 Anhi, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Taalgeschiedenis: toetjeTaalgeschiedenis: toetjeWe kennen een toetje als een gerecht na de maaltijd: een nagerecht. We eten iets na de maaltijd toe. De toetjes zoals we…
Alles over het Mona-toetjeAlles over het Mona-toetjeMona is niet meer weg te denken uit de schappen van supermarkten. In 1970 introduceerde Mona het allereerste kant en kla…
Chocolademousse met stukjes en chocolademoussetaartChocolademousse met stukjes en chocolademoussetaartChocolademousse is een van de populairste toetjes in Nederland. Dit oorspronkelijk Franse gerecht kent vele variaties. D…
De zoete verleiding van toetjesDe zoete verleiding van toetjesWeinig mensen kunnen de verleiding weerstaan van een toetje. Er zijn duizenden nagerechten. Iedere cultuur kent zijn eig…

Baskenland: recepten van typische nagerechtenBaskenland: recepten van typische nagerechtenIn het Baskenland kan je lekker eten, maar erg verfijnd is de keuken niet echt. In de bergen moet je dikwijls koken met…
De warme wintersaladeEen warme salade is een maaltijd die koude en warme ingrediënten combineert. Sommige salades hebben een warme dressing t…

Reageer op het artikel "Feestelijke toetjes, die u betoveren"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Justin, 22-12-2010 12:01 #1
Lekker :-)

ik heb er nu al zin in Reactie infoteur, 22-12-2010
Eet smakelijk en geniet ervan

Infoteur: Anhi
Gepubliceerd: 20-12-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Reacties: 1
Schrijf mee!