InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Baskenland: recepten van typische nagerechten

Baskenland: recepten van typische nagerechten

Baskenland: recepten van typische nagerechten In het Baskenland kan je lekker eten, maar erg verfijnd is de keuken niet echt. In de bergen moet je dikwijls koken met wat je in huis hebt of met wat er te krijgen valt. In de winter kan je niet altijd even naar de winkel. Veel keus heb je dus niet. Toch zijn er veel typische Baskische nagerechten: de gâteau basque, de béret basque, de merveilles of oreilettes en de tourtière zijn er enkele van. Waarom ze zelf niet eens uitproberen?

Eenvoud siert

Wie Baskenland zegt, zegt ruige bergen en afgelegen gebieden. Weinig winkels dus en weinig mogelijkheden om veel te variëren. Met wat in huis is en met wat de dieren en de natuur te bieden hebben, kunnen toch smakelijke dingen gemaakt worden. Lekkere desserten bijvoorbeeld!

Béret basque

Een heel eenvoudig recept, maar wel grappig. De taart die je bekomt, trekt met veel verbeelding een beetje op het typisch Baskische hoofddeksel. Bol en donker van kleur!

Ingrediënten

  • een cake
  • 200 gr zwarte chocolade
  • 150 gr boter
  • 2 eieren
  • 100 gr poedersuiker
  • cacao
  • hagelslag

Bereiding

Bak of koop een cake met zo'n 25 cm diameter. Snijd de cake overlangs in twee. Smelt de chocolade in stukjes au bain marie. Voeg de boter toe. Haal van het vuur en voeg de twee eigelen en de poedersuiker toe. Laat afkoelen. Klop ondertussen de eiwitten op. Spatel onder het chocolademengsel. Breng de helft van het chocolademengsel op de onderkant van de cake aan. Leg de tweede helft er terug op. Spatel de rest van het mengsel op de cake en maak een bolle vorm, als een soort koepel. Breng ook wat mengsel aan aan de zijkanten. Strooi overal cacao over en daarna de hagelslag. Zet in de koelkast zodanig dat het mengsel binnenin goed opstijft. Een echte caloriebom, maar lekker!

Merveilles

Deze lekkernij heet in andere streken ook nog oreillettes of strikjes, omdat je het deeg kan plooien zoals je wil alvorens het te bakken. Een leuk recept om met kinderen te maken op een vrije namiddag of tijdens een vakantie. Wel oppassen met het hete vet natuurlijk!

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 4 eieren
  • 100 gr suiker
  • 125 gr boter
  • 1 zakje gist
  • zout
  • geraspte citroenschil
  • rhum of armagnac of oranjebloesemwater
  • poedersuiker
  • olie

Bereiding

Doe de bloem in een kom en maak een putje in het midden. Doe in het putje de opgeklopte eieren, de mals geworden boter, een snuifje zout, de suiker, de citroenschil en eventueel de gewenste drank. Meng alles goed door elkaar. Voeg dan de gist toe. Goed kneden, het deeg moet glad zijn. Strooi wat bloem op het werkoppervlak. Het deeg uitrollen met een deegrol tot zo'n 5 millimeter dik ongeveer. Snijd nu figuurtjes uit: stokjes, driehoekjes, rondjes... . Voor strikjes geef je de stokjes een halve draai in het midden, voor oreilletes (oortjes) plooi je twee puntjes van een driehoekje een beetje om. Maak de olie warm in een diepe pan. Leg nu een aantal figuurtjes in de olie, totdat ze goed goudbruin zien. Het deeg gaat rijzen en blazen vormen op sommige plaatsen, maar dat is niet erg, dat maakt het net lekker krokant. Laat de figuurtjes goed uitlekken en doe er dan poedersuiker op. Lekker!

Tourtière

Nog een specialiteit uit het Baskenland, niet erg geschikt voor kinderen vanwege de alcohol die het bevat.

Ingrediënten

  • 350 gr bloem
  • 150 gr boter
  • 150 gr suiker
  • 1 eigeel
  • 500 gr appelen
  • 500 gr gedroogde pruimen
  • 1/2 liter rode wijn
  • 10 cl armagnac
  • 1 soeplepel oranjebloesemwater
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/2 glas water
  • zout

Bereiding

Doe de bloem in een kom. Maak een putje en voeg een snuifje zout en een half glas water toe. Maak een bol en rol het deeg daarna uit met een deegrol op een oppervlak waar u bloem heeft opgestrooid. De gesmolten boter uitstrijken met behulp van een borstel. De vier hoeken omslaan en 20 minuten laten rusten. De gedroogde pruimen opkoken in de wijn met 50 gr. suiker. Opzij zetten. De appels schillen en in fijne plakjes snijden. Bestrooien met vanillesuiker en met de armagnac en het oranjebloesemwater. Goed omroeren. Het deeg opnieuw uitrollen en in drie plooien. Nog zes keer herhalen en tussen iedere beurt 10 minuten laten rusten. Leg 2/3 van het deeg in een vorm, en laat overal ongeveer vijf centimeter boord over. Schik de appelschijfjes en de uitgelekte gedroogde pruimen in de vorm. Bestrooi met de overgebleven suiker. Doe de taart dicht met het overgebleven stuk deeg en plooi de randjes er over. Insmeren met eigeel en 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 ° laten bakken. Als versiering in het midden nog een aantal gedroogde pruimen leggen.

Gâteau basque

Een echte typische lekkernij uit het Baskenland. Nu ja, lekkernij. Je moet het wel lusten, want de gâteau basque is tamelijk droog.

Ingrediënten voor het deeg

  • 200 gr boter
  • 200 gr suiker
  • een snuifje zout
  • 4 eieren
  • 400 gr bloem
  • een koffielepeltje gist
  • geraspte citroenschil

Ingrediënten voor de crème patissière

  • 1/4 liter melk
  • 1 ei
  • 60 gr bloem
  • 65 gr suiker
  • 2 koffielepels rhum
  • 1/2 stokje vanille

Bereiding

Doe in een kom de boter met de suiker en het snuifje zout. Goed kneden. Voeg 4 eieren toe, één voor één, al roerend. Het deeg moet goed glad zijn. Voeg daarna de bloem, de citroenschil en de gist toe. Mengen en het deeg op een koele plaats wegzetten. Ondertussen maak je de crème patissière: 1/4 liter melk, 1 ei, 60 gr bloem, 65 gr suiker, 2 koffielepels rhum, 1/2 stokje vanille mengen en goed roeren. Wanneer de crème goed koud is, mag je de helft van het deeg uitrollen op zo'n 1/2 cm en in een vorm doen. Daarna voeg je de crème patissière toe en maak je de taart dicht met de andere helft van het deeg. Insmeren met eigeel en met een vork een tekening aanbrengen. Dertig minuten laten bakken in een oven die voorverwarmd is op 200°.

Smakelijk!

Lees verder

© 2010 - 2019 Mapa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Baskenland: specialiteiten uit Zuid-FrankrijkBaskenland: specialiteiten uit Zuid-FrankrijkWie in het Franse Baskenland is geweest kent ze wel, de typisch Baskische produkten. Zo heb je de piment d'espelette, wa…
Baskenland: een eigen taal en heel wat bijzonderheden!Baskenland: een eigen taal en heel wat bijzonderheden!Om een beetje ontheemd te raken, moet je niet ver gaan. Neem nu het Franse Baskenland. Je begrijpt geen snars van wat ze…
De Côte Atlantique, FrankrijkSteeds meer mensen bezoeken de Côte Atlantique in Frankrijk, welke loopt vanaf de monding van de Loire tot aan de Pyrene…
Taalgeschiedenis: toetjeTaalgeschiedenis: toetjeWe kennen een toetje als een gerecht na de maaltijd: een nagerecht. We eten iets na de maaltijd toe. De toetjes zoals we…
Hoe is het kerstmenu in Italië, Frankrijk en Engeland?Hoe is het kerstmenu in Italië, Frankrijk en Engeland?Met kerst zien we er allemaal op ons best uit en we zijn er klaar voor om samen met familie en vrienden aan tafel te gaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lestouristeslaruns, Pixabay
  • Lokale postkaarten met recepten
  • Lokale blaadjes met recepten in

Reageer op het artikel "Baskenland: recepten van typische nagerechten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mapa
Laatste update: 29-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Streekgerechten Frankrijk
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!