Stoofpotje goulash en kip kerrie
Stoofpotten zijn lekker makkelijk. Zo kun je ze bijvoorbeeld een dag van te voren klaar maken, de volgende dag heel even door warmen en voila zo heeft u heel snel een complete maaltijd op tafel.
Stoofpotje kip kerrie
Vleesgerecht voor 5 of 6 personen
Wat heb je nodig:
- 1 kip
- 3 uien, in vieren gesneden
- 2 bleekselderijstengels
- 1 takje verse tijm
- 5 takjes peterselie
- 1 laurierblad
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels kerriepoeder
- 1 bakje champignons, schoon in plakjes
- 0,5 citroen sap + schil geraspt
- 2 eetlepels bloem
- 2 deciliter slagroom
- 4 eieren, hard gekookt in plakjes
- Zout
- Peper
Bereiding:
Maak van de peterselie, het laurierblad, de tijm en de bleekselderij een bouquet garni of terwijl bind het bij elkaar, zodat het later makkelijk te verwijderen is. Was de kip en doe deze in een grote pan met zoveel water dat de kip onder water staat. Breng vervolgens het water aan de kook en haal met een schuimspaan het schuim eraf. Voeg vervolgens een beetje zout, het in vieren gedeelde uien en het bouquet garni aan het water toe. Laat zo de kip op een laag vuurtje met de deksel op de pan, gaar worden in ± 45 minuten. Haal vervolgens de bouquet garni, de kip en de uien uit de bouillon en doe dan de bouillon door een zeef. Snijd de ui in kleine stukjes. Verhit vervolgens de olijfolie in een pan met dikke bodem en roerbak hierin de plakjes champignons. Strooi het kerriepoeder over de champignons en voeg de stukjes ui, een beetje zout, het citroensap, de citroenrasp en de slagroom toe. Roerbak alle ingrediënten enige minuten en voeg dan de bloem toe. Schenk dan beetje bij beetje, al roerend, de bouillon erbij, zodat er een mooie gladde saus ontstaat. Laat de saus een beetje indikken. Haal ondertussen de botten en vel van de kip en snijd het vlees in stukjes. Voeg de stukjes kip toe aan de saus en maak de kip kerrie op smaak met peper en saus. Garneer de kip kerrie met de plakjes gekookte ei en serveer de kip kerrie met witte rijst of gebakken aardappeltjes met een frisse salade.
Stoofpotje goulash (goulasj)
Vleesgerecht voor 3 of 4 personen
Wat heb je nodig:
- 0,25 liter bouillon
- 400 gram runder stoofvlees, in stukjes
- 4 uien, in stukjes
- 1 blik tomaten
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 wortelen, geschrapt, in plakjes
- 1 rode paprika, in stukjes
- 1 teentje knoflook, fijn gehakt
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 eetlepel maïzena
- 1 pakje slagroom
- Zout
- Peper
Bereiding:
Verhit in een pan met dikke bodem de olijfolie en bak hierin de de stukjes ui en stoofvlees, net zolang tot het vlees aan alle kanten mooi bruin van kleur is. Doe dan het fijn gehakte knoflook, de plakjes wortel, de stukjes paprika, het paprikapoeder en een beetje peper en zout erbij. Roer alle ingrediënten enkele minuten flink door elkaar en draai dan het vuur laag. Schenk dan de bouillon, de tomaten en tomatenpuree erbij roer alles goed door en doe dan de deksel op de pan. Laat de goulash in ± 1,5 uur gaar worden. Roer ondertussen van een beetje water, maïzena en de slagroom een glad papje en roer dit door de goulash. Laat de goulash nog ± 10 minuten door warmen en dien deze op met witte rijst of een aardappelpuree en een frisse salade.