Stoofpotjes met gehakt

Lekker en gemakkelijk te maken deze stoofpotjes met gehakt. Heeft u even wat minder tijd, deze gerechten kunnen ook worden ingevroren, zodat u ze later snel op tafel kunt zetten.

Herdersstoofpot

Hoofdgerecht voor 7 of 8 personen

Wat heb je nodig:

  • 1 kilo aardappelen, geschild in plakjes
  • 800 gram rundergehakt, gekruid
  • 150 gram ontbijtspek, in stukjes
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram kaas, geraspt
  • 1 deciliter bouillon
  • 3 uien, in ringen
  • 1 eetlepel mierikswortel, uit een potje of vers
  • 1 eierdooier + 1 ei
  • zout
  • peper
  • olijfolie
  • ovenschaal

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 graden (stand 6) en vet de ovenschaal in met wat boter.. Kook de aardappel plakjes in een beetje water met zout, gaar in ± 20 minuten. Doe ze daarna in een vergiet en laat ze goed uitlekken. Pureer vervolgens de aardappel plakjes met een klontje boter, de mierikswortel peper en zout tot een smeuïge puree. Verhit vervolgens in een pan met dikke bodem ± 10 gram boter en bak hierin 2 in ringen gesneden uien. Voeg als de uien glazig zijn het gehakt erbij en bak deze rul. Schenk vervolgens de bouillon bij het ui-gehakt mengsel en breng het al roerend aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag, leg de deksel op de pan en laat het ± 20 minuten zachtjes door pruttelen. Bak ondertussen in een beetje olijfolie de stukjes ontbijtspek uit. Klop, als de aardappelpuree voldoende is afgekoeld, het ei en de eidooier door de puree. Schep vervolgens, de helft van het gehakt mengsel in de ovenschaal en doe hierboven op de helft van de aardappelpuree. Schep dan de rest van het gehakt op de puree en eindig met de aardappelpuree. Leg dan de overgebleven ui ringen en de uitgebakken spek op de puree en leg hier en daar een klontje boter. Schuif vervolgens de herderpot in de voorverwarmde oven en laat deze in ± 30 minuten heet en gaar worden.

Stoofpotje met gehaktballen en knakworst

Hoofdgerecht voor 4 of 5 personen

Wat heb je nodig:

  • 250 gram half om half gehakt, gekruid
  • 1 blikje knakworstjes
  • 2 uien, fijn gehakt
  • 2 worteltjes, geschrapt in plakjes
  • 2 stronken prei, in ringen
  • 2 tomaten, ontveld in stukjes
  • 1 stengel bleekselderij, in blokjes
  • 1 teentje knoflook, fijn gehakt
  • 0,5 komkommer, in stukjes
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel zoete sojasaus
  • paprikapoeder
  • marjolein, vers fijn gesneden
  • basilicum, vers fijn gesneden
  • zout
  • peper

Bereiding:

Maak kleine gehaktballetjes van de gehakt en bak deze in hete olijfolie gaar en bruin. Doe dan de knakworstjes in een vergiet en laat ze goed uitlekken, snijdt ze daarna in drieën. Verhit vervolgens 3 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin, op hoog vuur de stukjes ui, de blokjes bleekselderij en de plakjes wortel. Zet vervolgens het vuur laag en voeg dan de prei ringen en het knoflook toe. Roer alles enige minuten flink door en doe dan de stukjes komkommer en tomaten erbij. Zet dan het vuur weer hoog, voeg zout, peper, parikapoeder, marjolein, basilicum en sojasaus toe en breng alles al roerend aan de kook. Doe vervolgens de deksel op de pan, draai het vuur laag en laat het stoofpotje ± 15 minuten door pruttelen. Doe vervolgens de knakworstjes en gehaktballetjes bij het stoofpotje en laat deze ± 10 minuten mee warmen. Dit stoofpotje smaakt lekker bij witte rijst of gebakken aardappeltjes.
© 2010 - 2024 Anhi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gemakkelijk en snel avondetenGemakkelijk en snel avondetenHeb je een keer zin in iets anders, en wil je geen uren in de keuken staan, dan is er grote keuze uit lekkere maaltijden…
Voortreffelijk, snel en gemakkelijk: Gehaktbrood met eiVoortreffelijk, snel en gemakkelijk: Gehaktbrood met eiGehaktbrood is een heerlijke variatie op gehakt. Ik kende deze heerlijke vorm zelf nog niet totdat iemand mij een recept…
Gehakt maar dan eens geheel andersGehakt maar dan eens geheel andersDrie recepten om eens iets anders met gehakt te doen. Een gehaktbrood gevuld met hard gekookte eieren. Een gehaktbrood g…

3 Gangen menu met TapasEen heerlijk divers 3 gangen menu op zijn Spaans voor 4 personen, heerlijk op een rustige dag als u zin heeft om een kee…
Stoofpotje goulash en kip kerrieStoofpotten zijn lekker makkelijk. Zo kun je ze bijvoorbeeld een dag van te voren klaar maken, de volgende dag heel even…
Anhi (47 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.