Lekkere lunch sandwiches
Sandwiches zijn altijd handig klaar te maken, is het niet voor de picknick, dan is het prima als namiddag snack bij een kopje thee. De Engelse zijn er bekend mee geworden en is ingeburgerd. Vaak zoet en hartig en een prima alternatief voor de vette koek die we mogelijk anders nemen bij de middag thee of koffie. Maar voor de lunch moeten de sandwiches wat “voller” van smaak zijn, want je moet er even op kunnen teren. Ook hier zijn voldoende mogelijkheden, een aantal voorbeelden.
Vissandwich
Ingrediënten
- 200 gram tonijn of makreel (blikje op waterbasis) of zalm (dunne plak gesneden voor de boterham)
- ijsbergsla
- casino bruidbrood
- 3 eetlepels yogonaise
- 1 eetlepel tomatenketchup
- kappertjes
- halvarine
- verse bieslook
- verse peper
- sherrytomaatje
Bereiding
Maak de vis klein en maak een papje van de tomatenketchup, yogonaise, een handje kappertjes en wat verse peper.
Smeer de sneetjes brood in met een dun laagje margarine en beleg ze met wat sla. Leg daarop het zojuist aangemaakte mengsel en leg er wat verse kleingemaakt brieslook op. Druk de ander besmeerde boterham even aan en leg het geheel een klein uur in de koeling. Als je het eruit haalt snij je de sandwiches in kleine driehoekjes, leg er wat sherrytomaatjes bij en het geheel is gereed om te serveren.
Kip- of kalkoensandwich
Ingrediënten
- Gekookte kip of kalkoen
- zilveruitjes
- casino bruinbrood
- 2 kastanje champignons
- paprikapoeder
- ijsbergsla
- yogonaise
Bereiding
Smeer het brood dun met de yogonaise en strooi er wat paprikapoeder overheen. Daarna de sla op beide boterhammen leggen en ligt aandrukken. Maak wat zilveruitjes klein, evenals dat champignons. Dan de kip of kalkoen in kleine stukjes maken en met een klein beetje yoginaise aanmaken tot een smeerbaar geheel. Leg dit op de sla en druk de boterhammen aan. Weer de koeling in voor pakweg een uur en daarna de bekende sandwiches van maken. Serveer er wat sherrytomaatjes en wat plakjes komkommer bij.
Kaassandwich
Ingrediënten
- pittige 20+ kaas
- casino bruidbrood
- 1 hard gekookt ei
- 1 grote biologische tomaat (betere smaak!)
- 1/2 rode ui
- cayennepeper
- gemengde sla
- halvarine
Bereiding
Kook het ei hard en besmeer intussen de boterham met de halvarine en leg er daarna een plak pittige kaas op. Snij wat uitringen van de rode ui en leg deze op de kaas, gelijk met enkele plakken tomaat. Leg daar wat gemengde sla op en strooi er voorzichtig wat cayennepeper overheen. Dan de ander besmeerde boterham erop en ligt aandrukken. Leg het een uur of wat in de koeling en snij daarna de boterham tot sandwiches (3-hoekjes).
Tot slot
Drink er feestelijk een glas droge witte wijn bij. Voor de “gewone” middagmaaltijd is een kopje neutrale thee of glas half volle melk ook prima. als je niet met zoet afsluit blijft de volle smaak van de sandwiches beter behouden.