Een aantal lekkere, hartige high tea-hapjes
Steeds vaker worden er high tea's gehouden in Nederland. Tijdens een high tea wordt er veel thee gedronken en worden er veel kleine hapjes geserveerd op een mooie etagère. Bij de hapjes is er een onderscheid te maken tussen zoete en hartige hapjes. De hartige hapjes zijn onder andere: sandwiches, quiches en wraps.
High tea
Oorsprong
De high tea is oorspronkelijk afkomstig uit Engeland, het is in het jaar 1840 ontstaan. In Engeland wordt de high tea afternoon tea genoemd. Een high tea is hier iets totaal anders. Een high tea is eigenlijk een oplossing voor de lange periode van niks eten tussen de lunch en het avondeten. Vaak krijgen mensen rond 16.00 alweer een hongerig gevoel. Eerst was de high tea vooral populair onder de elite van Engeland. Tegenwoordig is deze niet meer weg te denken uit de Engelse cultuur en komt het ook steeds meer voor in andere landen. Vaak is een high tea nu zo uitgebreid dat het kan dienen als vervanger van een complete maaltijd.
Soorten gerechten
Een high tea bestaat vooral uit een heleboel thee en kleine, zoete hapjes. Voor het maximale formaat van de hapjes wordt vaak de afstand tussen de duim en de wijsvinger aangehouden. De hapjes worden meestal geserveerd op een etagère, hierbij liggen de hartige hapjes op de onderste tree, de scones op de middelste tree en de zoetige hapjes op de bovenste tree. Bij hartige hapjes moet je onder andere denken aan sandwiches, quiches en wraps. Deze worden allemaal rijkelijk belegd en bereid met verschillende producten.
Presentatie
Een high tea is vaak een nette aangelegenheid met een groep vriendinnen of familie. Het is leuk om de tafel waaraan gegeten gaat worden mooi aan te kleden met een leuk tafellaken, bloemetjes en mooi servies. Wanneer je geen geschikt servies hebt voor een high tea dan kan je dit vaak bij kringloopwinkels en rommelmarkten erg goedkoop halen. Het is niet erg als het een bont en kitscherig geheel wordt, vaak staat dit juist het leukst. Eventueel kan je ook nog een menukaart of losse kaartjes met daarop een uitleg van de verschillende gerechtjes maken.
Hartige wraps met avocado en garnaaltjes
Een hapje dat veel mensen erg lekker vinden en dat gemakkelijk te maken is zijn wraps. De wrap met avocado en garnaaltjes wordt niet vaak gemaakt, maar is wel erg lekker.
Benodigdheden
- tortilla's
- rijpe avocado
- 100 gram Hollandse garnaaltjes
- 100 gram veldsla
- paar druppels citroensap
Bereiding
Verwarm de tortilla's kort in de magnetron totdat ze soepel worden. Laat ze vervolgens afkoelen tot ze lauwwarm zijn. Schep het vruchtvlees uit de avocado en prak het fijn samen met een paar druppels citroensap, zout en peper. Verdeel het avocadomengsel gelijkmatig over de tortilla's. Verdeel vervolgens de garnaaltjes en de veldsla over de wraps. Rol de tortilla's tenslotte strak op en snijd ze in stukken. Zorg ervoor dat je een kleine prikker in het midden steekt zodat ze niet uitrollen.
Quiches met parmaham en prei
Benodigdheden
- 1 ei
- 3 eetlepels crème fraîche
- 60 gram parmaham
- 1 prei
- 50 gram belegen, geraspte kaas
- 5 plakjes bladerdeeg
- cupcake vormpjes
Bereiding
Verwarm eerst de oven alvast voor op 200 graden. Snijd de prei en de parmaham in kleine reepjes. Bak deze twee kort in de pan. Klop vervolgens het ei los samen met de crème fraîche en de helft van de kaas. Voeg het ham en prei mengsel eraan toe. Pak de cupcakevormpjes en bekleed deze met de vellen bladerdeeg. Doe vervolgens het complete mengsel in de vormpjes en bestrooi ze met de rest van de kaas. Bak ze in ongeveer 20 minuten gaar. Het is het lekkerste als je ze lauwwarm opeet.
Sandwiches met gerookte kip en tomaten-roomkaas
Benodigdheden
- 3 zongedroogde tomaten
- 50 gram roomkaas
- 4 sneetjes witbrood
- 50 gram gerookte kipfilet
- 1 eetlepel tuinkers
Bereiding
Maak eerst met de staafmixer een mix van de zongedroogde tomaten en de roomkaas. Snijd de korstjes van de 4 boterhammen eraf. Besmeer alle 4 de boterhammen met het roomkaasmengsel. Beleg 2 van de boterhammen vervolgens met stukjes gerookte kip en bestrooi ze met een beetje tuinkers. Leg de 2 overige boterhammen erop en druk ze voorzichtig aan. Snijd ze in 2 of 4 stukjes, het ligt eraan hoe groot je je sandwich wil hebben.
Komkommer sandwiches met geitenroomkaas
Benodigdheden
- een halve komkommer
- 50 gram verse roomkaas
- 50 gram geitenkaas
- 8 sneetjes witbrood
- 4 eetlepels bieslook
Bereiding
Snijd de komkommer in zo dun mogelijke plakjes. Snijd de korstjes van alle 8 de boterhammen. Meng de roomkaas met de geitenkaas en besmeer hier alle boterhammen mee. Bestrooi 4 boterhammen met bieslook, peper, zout en de plakjes komkommer. Leg vervolgens de andere besmeerde boterhammen erboven op en druk ze goed aan. Snijd de sandwiches in 2 tot 4 stukjes. Om te zorgen dat de boterhammen goed op elkaar blijven zitten kun je eventueel een satéprikker erin steken.
Hapjes voor kinderen of moeilijke eters
Vaak zijn er bij een high tea ook kinderen aanwezig of andere mensen die weinig lusten. Gelukkig kan je ook hiervoor vrij gemakkelijk hartige hapjes maken.
Knakworstjes in bladerdeeg
Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak een blik party knakworstjes en 4 vellen bladerdeeg. Snijd het bladerdeeg in reepjes van ongeveer 2 centimeter breed en rol vervolgens de knakworstjes hierin. Vervolgens doe je ze 25 minuten in de oven. Het lekkerste is het als je de hapjes warm opeet.
Kaasstengels
Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem 4 vellen bladerdeeg en ongeveer 50 gram geraspte belegen kaas. Snijd het bladerdeeg in reepjes van ongeveer 1 centimeter en draai 2 reepjes als spiralen om elkaar heen. Strooi vervolgens de kaas erover en doe ze 20 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn.